”Krisen är det värsta som kunde ha hänt Trump”

Joakim By förvaltar Handelsbanken Amerika Småbolag. För Affärsvärlden berättar han om amerikanska tillväxtbolag, det stundande valet och bolagen som står starka i krisen.

Du förvaltar Handelsbanken Amerika Småbolag. Hur ser er investeringsstrategi ut?

– Vi vill investera i välskötta bolag med starka strukturella drivkrafter – teman – som kan växa snabbare än genomsnittet över tid. Vår filosofi är att tillväxt kommer att handlas med en premie i en värld med lägre tillväxt och fortsatt låga räntor. Utöver det prioriterar vi närhet till bolagen. Vi investerar ofta i ett tidigt skede och vill växa med bolagen över tid. Kvalitet betalar sig över tid så långsiktigt värdeskapande och stark balansräkning är viktiga inslag när vi väljer bolag till fonden. Ansvarsfullt och hållbart beteende är också en grundförutsättning för långsiktigt värdeskapande.

Hur har ni agerat i börsfallen?

– Vi förändrar i grunden inte vår investeringsprocess, vi fortsätter att vara långsiktiga. Men vi har nu en ännu närmare dialog med bolagen kring deras situationsanalys och åtgärder. Vi fokuserar extra mycket på att bolagen ska ha en stark finansiell ställning, en organisation som kan anpassa sig till en ny situation och höga inträdesbarriärer. Vi vill att våra bolag ska ha en möjlighet att komma ur krisen i en starkare marknadsposition.

Ett av fondens investeringsteman är säkerhet, vilket borde gynnas av det osäkra läge vi har i omvärlden just nu. Ni har bland annat investerat i teknikbolaget Everbridge. Varför?

– Vi försöker att hitta lösningsbolag som kan hantera ökad turbulens vid exempelvis naturkatastrofer, terrorism och smittspridning. Vid kriser krävs nyare och snabbare sätta att kommunicera med anställda. Everbridge har byggt upp en plattform som samlar in och analyserar data från flera kritiska källor. Tjänsten används till att kommunicera till anställda men även till invånare från kommun och stat genom så kallade Emegency Mass Notification Services (EMNS). Marknaden uppskattas vara värd över 3 miljarder dollar och väntas växa kraftigt framöver.

En annan trend inom temat digitalisering som är i extra fokus just nu är remote. Vad äger ni för bolag inom det temat?

– Allt fler jobbar hemma och företag måste anpassa sig till en digital strategi för att bli mer flexibla. Ett snabbt växande område är tele-hälsa. Teladoc är klar marknadsledare i USA och vi ser stora tillväxtmöjligheter då penetrationen fortfarande är under 2 procent. Pandemi kan accelerera användandet.

Ni fortsätter köpa aktier i teknikbolaget Nuance. Varför?

– På temat digitalisering inom hälsa och sjukvård har vi ökat positionen i Nuance som är världsledande på röstteknologi och röstigenkänning. Bolaget har bland annat utvecklat Siri till Apple men fokuserar nu mer kraft på hälsovårdssektorn och andra hårt reglerade områden. Majoriteten av de amerikanska sjukhusen använder redan delar av deras teknologi i dag. Den nuvarande krisen sätter extra strålkastarljus på hårt pressade läkare, och behovet av nya verktyg för att avlasta och öka produktiviteten. Inom digitalisering tror vi även att it-säkerhet kommer att förbli en viktig fråga. Här har vi till exempel investerat i Proofpoint som är marknadsledare inom mejl-säkerhet.

ESG-haussen tog över de europeiska börserna före kraschen i mars. Hur har amerikanska investerare agerat?

– Inom hållbarhet sker just nu en snabb och kraftig förändring. USA har legat steget efter Europa men nu börjar stora jättar som Blackrock komma in och tänka om på området, drivet av institutioner och den amerikanska konsumenten. Kortsiktigt kan trenden avstanna med en ekonomisk kris men i ett längre perspektiv är riktningen tydlig. Krisdiskussioner kring självförsörjning och närhetsprincip som närproducerad el och minskade transporter kan förstärka delar av temat. Darling Ingredients är en vinnare på högre efterfrågan av förnybar diesel. Förnybar diesel kommer bli ett viktigt sätt att reducera koldioxidutsläppen. Darling återvinner matrester, oljor och fett och för att producera både diesel samt även fetter och protein till mat.

Vilka var de senaste innehaven du sålde?

– Vi sålde tidigare i mars ut hela innehavet i Columbia Sportswear. Columbia är ett välskött litet familjeföretag från Portland som tillverkar skid- och friluftskläder. Bolaget har en god finansiell ställning men vi kände för stor osäkerhet kring efterfrågan på deras produkter givet den senaste utvecklingen. Innan dess sålde vi ut Welbilt som tillverkar utrustning och automatisering till restaurangkök. Vi tror på minskad efterfrågan för restauranger samt ser risker i deras balansräkning.

Ovanpå pandemi och global ekonomisk kris har vi också ett amerikanskt val. VIlken inverkan kan valet få på börserna?

– Skattereformen var en stor och viktig strukturell förändring som har varit väldigt positiv för de amerikanska småbolagen och gett Trump medvind. Trumps mål var att gå till val på den starka ekonomin, skattereform 2.0 och att minska regleringarna ytterligare. Så corona-krisen är nog det värsta som kunde hända Trump. Han har dessutom skött hanteringen av virusspridningen rätt taffligt hittills. Tillgången till sjukvård och ett socialt skyddsnät lär bli en mer viktig valfråga än tidigare. Detta ökar chanserna för Joe Biden som ser ut att bli demokraternas kandidat. Biden är en mer neutral demokrat och betydligt bättre för marknaden än Bernie Sanders eller Elisabeth Warren som nu hoppat av. Traditionellt har dock republikanerna varit mer företagsvänliga med mindre reglering och lägre skatter.

Finns det några bolag som är immuna mot utfallet i valet, eller som kommer gynnas oavsett vem som blir president?

– Oavsett vad som händer tror jag att vi kommer få se två saker efter valet. Det finns stöd över partigränserna för ett infrastrukturpaket att exempelvis uppgradera vägar, flygplatser och den uråldriga vatteninfrastrukturen. Vatteninfrastrukturen är ett bra exempel där merparten av systemen byggdes för över för 50 år sedan. Det var 400 000 läckor i USA bara under förra året. Det skulle ta USA över 900 år att bygga om infrastrukturen om man investerade i nuvarande takt. Vill man spela detta vattentema kan Mueller Water vara ett bra långsiktigt alternativ som bland annat tillverkar valv till vatteninfrastrukturen för kommuner, stat och bostadsmarknaden. Ett annat alternativ kan vara Evoqua Water som är ett pure play på vattenrening, teknologi och återvinning av vatten.

– Vidare måste USA få bukt med de skenande hälsovårdskostnaderna. Jag tror de flesta politiker är överens om att läkemedelspriserna måste ner och att det ska bli bättre transparens i både priser och kvalitet i sjukvårdssystemet. Det kan komma att missgynna sjukhus och vissa läkemedelsbolag.

Vad tror du om börsen för återstoden av 2020? Är det för tidigt att sia om återhämtning?

– Vi har aldrig varit i den här situationen förut. Osäkerheten är väldigt hög. Vi har i mars haft den största nedgången på börsen sedan depressionen 1931. Om nedstängningen av världsekonomin drar ut på tiden kommer vi få en sättning i världsekonomin med kraftigt ökande arbetslöshet. Samtidigt har centralbankerna sänkt räntor och regeringar världen över initierat stödpaket. Men jag tror det kommer krävas kraftigare åtgärder för att bromsa effekterna av krisen. För vår förvaltning blir det ännu viktigare att fokusera på bolag med starka underliggande drivkrafter och finansiell styrka.

Slutligen: Varför ska man fortsätta köpa amerikanska aktier?

– USA har en har en historik av innovation och väldigt stark entreprenörsanda. Som ett exempel rankas USA konstant som nummer 1 på Global Entrepreneurship Index. Lägg dessutom till humankapital, ett nära samarbete mellan universitet och näringsliv, tillgång till kapital och de kluster för tillväxt som växt fram. Sammantaget gör detta att USA är bäst i världen på att få fram bolag med potential att växa. Men jag tror också att deras innovationskraft, höga arbetsmoral och snabbhet att ställa om till en ny verklighet kommer att visa sig vara viktigt i dessa kristider.

Förutom innovation och produktivitet är demografi det viktigaste för tillväxten över en längre tidshorisont. I USA växer arbetskraften varje år till skillnad från Europa eller Japan där arbetskraften minskar. Det är också ett missförstånd att USA skulle vara så mycket högre värderat. Man jämför äpplen och päron. USA:s börs består till stor del av teknologibolag och Europa har större vikt på banker. Jämför man amerikanska teknologibolag med europeiska teknologibolag är de amerikanska bolagen lägre värderade.

Joakim By

Förvaltar: Handelsbanken Amerika Småbolag.

Förvaltat kapital: 9 miljarder kronor.

Utveckling 2020: -20,2 procent.

Utveckling tre år rullande per 2020-02-28: 40,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG