Laddar

Krönika: Mer kontanter i portföljerna

Fondförvaltarna behöver höja kontantandelen i sina portföljerför att klara uttag, men också för att utnyttja köptillfällen.

Varje månad frågar Affärsvärlden ett dussintal av Sverigesledande kapitalförvaltare om hur en femårig portfölj bör se ut. I MAJ 1995 VAR DEN REKOMMENDERADE KONTANTANDELEN IAffärsvärldens portföljguide i snitt åtta procent. Sedan desshar den successivt fallit och under 1997 och 1998 har nivånpendlat mellan tre och fem procent. Förvaltare i andraindustriländer har följt en likartad strategi.

Det är inte märkligt att de gjort så. Många förvaltare anser attom en fondsparare satt in pengar i en speciell fond så ska ocksåmedlen investeras i sådana tillgångar. De senaste åren har dettainte varit något problem. En del omflyttningar har gjorts mellanolika fondtyper, men nettouttag har överhuvudtaget inteförekommit. Därför har förvaltarna ostraffat kunnat jazza uppavkastningen genom att ständigt vara fullinvesterade. Men ilitet mer volatila lägen behövs nästan alltid en visskontantandel för att klara oväntade uttag eller andraomdisponeringar i portföljen. Den internationella finanskrisenunder sensommaren har ändrat förutsättningarna radikalt. Nu ärkontantandelarna på väg upp. Diagrammet här intill visar hur deamerikanska aktiefonderna haft historiskt låga kontantnivåer detsenaste året, men att kurvan nu pekar entydigt uppåt. Bakgrundenär självfallet att fler och fler fondsparare börjat ta ut pengarfrån fonderna. Augusti 1998 ser ut att ha blivit den första helamånaden som de amerikanska aktiefonderna noterat nettouttagsedan augusti 1990, då Iraks invasion av Kuwait satte skräck iplacerarna.

KONTANTER MOTIVERATMed skakiga börser och begränsade inflöden (eller till och medutflöden) av kapital är högre kontantandelar motiverade.Visserligen är ett fortsatt börsras av den storlek vi sett sedanjuli osannolikt, eftersom konjunkturläget och ränteutsikterna ärganska gynnsamma i Europa och Nordamerika. Men det finns hot motintjäningen i de tongivande börsbolagen, vilket i sin tur kanspilla över på börserna. I måndags kom till exempel både Disneyoch hotellkedjan Hilton med vinstvarningar. I båda fallen angavsfallande efterfrågan i Asien som orsak till nedgången. Enförvaltare kan naturligtvis också se höjda kontantandelar som enstrategisk tillgång. Det blir ju möjligt att agera offensivt omtillfället yppar sig. Riskvilliga förvaltare kan hitta översåldaaktier för en relativt billig penning.

Kursnedgången för bank- och finansaktier i Europa – som delvissägs bero på amerikanska placerares oro över exponeringen motRyssland – verkar exempelvis överdriven. Det är också tveksamtom det numera välskötta Skandias nedvärdering de senasteveckorna är berättigad.

Bolagets väl och ve beror på hur pensionssparandet utvecklas ivärlden (framför allt i USA, Storbritannien, Sverige med fleraländer). Förvisso kan det bli en viss avmattning under en tid omstagnerande värden på hushållens finansiella förmögenheter ledertill minskat nysparande. Men generellt finns ingenting som talarför att fondsparandet i världen (i aktiefonder eller andra slagsfonder) kommer att minska framöver. Höjda kontantandelar kanutnyttjas strategiskt, för att köpa aktier om tillfället ypparsig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.