Kronkursen vänder nedåt

Svenska kronan försvagas något efter gårdagens lyft.

De svenska obligationsräntorna har visat små förändringar med viss dragning uppåt för långräntorna under den inledande handeln på tisdagen, i linje med utvecklingen för räntorna i omvärlden.

På valutamarknaden har kronan försvagats något, i en rekyl efter kronstyrkan under gårdagen som skedde tillsammans med den norska kronen efter den starka norska inflationsstatistiken. Dollarn har samtidigt stärkts något mot euron och yenen.

“Den svenska kronan stärktes annars påtagligt under måndagen tillsammans med den norska kronen efter den norska inflations- överraskningen. Med ett utfall i linje med våra förväntningar så får vi nog räkna med att kronan får lite stryk i dag”, kommenterar SEB-ekonomen Richard Falkenhäll inför dagens svenska inflationsstatistik.

Enligt SIX News enkät förväntas KPI visa en årstakt på 0,0 procent under juli och KPIF, rensat för räntekostnader, väntas visa en årstakt på +0,6 procent. I juni låg KPI på +0,2 procent och KPIF på +0,8 procent.

I Irak har det hänt en del den senaste tiden där kurdiska trupper har bromsat upp IS framfart, efter flyginsatser från USA. Kurderna ska vidare förses med tyngre beväpning. Det politiska läget ändrades även under gårdagen då Iraks president Fuad Masoum utsåg Haider al-Abadi, vice talman i parlamentet, till premiärminister och bad honom att bilda en ny regering. Därmed förbigicks den sittande premiärministern Nuri al-Maliki.

Maliki har därefter svarat med att beslutet var en “farlig kränkning” av konstitutionen och lovade att “fixa misstaget”.

Från Ukraina kom rapporter om att ryska trupper återvänt till sina baser, efter att ha avslutat militärövningen nära Ukrainas gräns. NATO kommenterade dock att det inte finns några tecken på att Ryssland dragit tillbaka sina trupper från gränsen och att det fortsatt är hög sannolikhet att Ryssland kan ingripa i östra Ukraina.

Under natten meddelade BRC att detaljhandeln i Storbritannien för jämförbara butiker sjönk med 0,3 procent under juli jämfört med motsvarande månad föregående år. Den totala detaljhandeln, vilken även inkluderar försäljningen i nya butiker, ökade 1,3 procent i årstakt.

Förväntningarna var att detaljhandelsförsäljningen för jämförbara butiker skulle ha ökat med 0,5 procent i årstakt.

Den japanska industriproduktionen sjönk med säsongsjusterade 3,4 procent i juni jämfört med närmast föregående månad, enligt reviderad statistik. Det preliminära utfallet indikerade en nedgång på 3,3 procent.

De japanska producentpriserna steg 4,3 procent i årstakt under juli månad. Analytiker hade räknat med en årstakt på 4,4 procent under månaden. Rensat för effekter från momsskattehöjningen i april steg priserna med 1,5 procent i årstakt, vilket kan jämföras med 1,7 procent i juni och med 2,4 procent i början av året.

Under gårdagen steg räntorna efter ökad riskaptit i spåren av mildrad geopolitisk oro på förhoppningar att oron i Ukraina, Gaza och Irak inte kommer att förvärras. Dessutom tog marknaden viss höjd inför kommande obligationsemissioner från USA i veckan.

USA kommer att emittera treåriga statsobligationer för 27 miljarder dollar på tisdagen, tioåriga statsobligationer för 24 miljarder dollar på onsdagen och 30-åriga obligationer för 16 miljarder på torsdagen.

Närmast på tisdagens agenda står svensk statistik över KPI för juli månad och näringslivets produktion under juni vid 09.30. I fokus under förmiddagen är också tyska ZEW-index som presenteras klockan 11.00.

I eftermiddag väntas USA-siffror över NFIB konfidensindikator för småföretag klockan 13.30, Redbooks detaljhandelsstatistik vid 14.55 och i kväll presenteras statsbudgetens utfall för juli månad klockan 20.00.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF