Kurssvackan ger köpläge

Enea positionerar sig för att ta en allt större del av 5g-kakan. Affärsvärlden ser ingångsläge efter den senaste tidens kurstapp.

KÖP It-bolaget Enea har varit en Affärsvärlden-favorit i många år. Sedan 2010 har aktien tilldelats inte mindre än nio raka köprekommendationer, varav de flesta har fallit ut väl: under det gångna decenniet har börsvärdet nära nog fyrfaldigats. Enea har under 2010-talet gått från att vara ett personaltungt konsult- och mjukvarubolag, med ett stort beroende av ett fåtal storkunder och enskilda produkter, till att bli ett bredare programvarubolag med en mer diversifierad kundbas. I hårda siffror har bruttomarginalen gått från nivåer runt 40 till 70 procent, och rörelsemarginalen har expanderat från 5 till 25 procent.

Den senaste köprekommendationen från december 2018 föll särskilt väl ut – aktien fördubblades under de tolv månaderna som följde efter rådet. Precis som Affärsvärlden siade så fortsatte bolaget att uppvisa en god tillväxt. Under helåret 2019 växte bolagets omsättning med 22 procent, vilket innebär att bolaget har nått miljardomsättning. Samtidigt har rörelsemarginalen stärkts till 25,2 procent för helåret – en bra bit över målet om en rörelsemarginal på minst 20 procent.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets