Kycklingbolag lyfter på börsen

Stockholmsbörsen har inlett onsdagen relativt lugnt med en viss tillbakagång. Även ute i Europa är det små förändringar med London- och Frankfurtbörserna marginellt ned.

SIX Generalindex var vid klockan
10.33 ned med 0,2 procent till 524 medan OMXS30-index var ned 0,3 procent till 1.679. Omsättningen var 3,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

I marknadens blickfång ligger fortsatt nyheter från centralbanker.

Federal Reserves chef Janet
Yellen, som i går gjorde klart att det inte är bråttom med att höja räntan, kommer i dag att hålla samma anförande i representanthuset som hon i går höll i senaten. Nya frågeställningar kan dock dyka upp på den efterföljande frågestunden med politikerna. ECB-chefen Mario Draghi kommer också sent på eftermiddagen att hålla ett tal.

Från Kina kom under morgonen ett
positivt inköpschefsindex, som sammanställs av HSBC, för februari månad. Index steg till 50,1 i februari, från 49,7 i januari. Uppgången är den högsta som noterats under de senaste fyra månaderna.

På hemmaplan har
branschorganisationen Bygg släppt ny prognos för bygginvesteringarna i Sverige. För 2015 höjs prognosen till en ökning med 8 procent från tidigare bedömda plus 4 procent. Men redan 2016 finns det risk för dämpad utveckling varnar organisationen.

I byggsektorn noterade Peab en
uppgång på 0,8 procent.

Under morgonen trillade det in ett
par delårsrapporter.

Projektledningsföretaget Hifabs
rapport har mottagits negativt med en kursnedgång på 1,4 procent. Resultatet efter finansnetto sjönk till 2,1 miljoner kronor i fjärde kvartalet, från 6,8 miljoner året innan. Samtidigt skruvade bolaget upp utdelningen till 40 öre från 20 öre per aktie.

Kycklingbolaget Scandi Standard
steg 7,4 procent efter delårsrapporten. Det justerade rörelseresultatet visade en förbättring till 80 miljoner från 77 miljoner. Bolaget lämnar en utdelning med 1,30 kronor, att jämföra med noll föregående år.

På rekommendationsfronten har
Goldman Sachs sänkt rekommendationen på Africa Oil till neutral från tidigare ”conviction buy”. Aktien
var ned 1,9 procent.

Carnegie har sänkt
rekommendationen för FastPartner till sälj från behåll. Aktien sjönk 1,6 procent.

Affärsvärlden ger i nya tidningen
köpråd för Cellavision, CTT, Mekonomen och Raysearch. De fyra aktierna steg i inledningen med 4,4 procent, 6,2 procent, 3,2 procent respektive 5,4 procent.

Privata Affärer rekommenderar köp
i Formpipe som har haft ett starkt kvartal bakom sig och där tidningen ser goda chanser till resultatförbättring i år. Riktkursen har satts till 8,50 kronor. Aktien visade bra form och steg 3,6 procent.

Index                      

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

524    

-0,2   

+14,9

OMX Stockholm 30            

1679    

-0,3   

+14,6

SIX Avkastningsindex         

950    

-0,2   

+15,0

SIX Sverige cykliskt 15      

472    

-0,6   

+18,4

SIX Sverige defensivt 15     

502    

-0,0   

+11,6

SIX Volatilitetsindex       

14,1    

+3,0    

-9,7

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.