Insiderkollen: Torsten Jansson och Saab-chef trycker på säljknappen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i Saab, New Wave, Ambea, Sagax, Scandi Standard och Tobii Dynavox.
Insiderkollen: Torsten Jansson och Saab-chef trycker på säljknappen - Insiderz
Intressanta insynstransaktioner har skett i bland annat Scandi Standard, Saab, New Wave och Sagax.

Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.

Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.

Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.

New Wave

Profilklädesbolagets grundare och VD, Torsten Jansson, har sålt 1 miljon aktier i bolaget till kursen 110 kr. Affären inbringade honom 110 Mkr och innebär att han minskar sitt totala innehav med strax över 2%. Torsten Jansson är med marginal största ägare i New Wave (33,7% av kapital och 82% av röster).

I en intervju med Afv berättar Torsten Jansson att pengarna ska användas till att finansiera multisportsarenan Craft Arena som byggs i grundarens hemtrakter, Kosta. Läs mer om det här. Enligt grundarens egen utsago vilar nästan hela hans förmögenhet i profilklädesbolaget.

Styrelseledamoten Jonas Eriksson har också sålt aktier i New Wave. 10 000 aktier för 1,3 Mkr har avyttrats (kurs 125,5 kr) och minskar således ledamotens totala ägande med en fjärdedel.

New Wave-aktien är upp drygt 20% sedan årsskiftet.

Ambea

Omsorgsbolagets största ägare ACTR Holding, kontrollerat av riskkapitalbolaget Triton, har sålt drygt hälften av sina aktier i Ambea. Tagare var “svenska och internationella investerare” som betalade 57,5 kr per aktie. Dagen före affären stängde aktien på 62,6 kr. ACTR är numera tredje största ägare i Ambea och äger 7,6 miljoner aktier och kontrollerar därmed 8,5% av kapitalet.

Samtidigt har flera personer i Ambeas styrelse köpt på sig aktier i bolaget den senaste tiden. Det handlar om affärer i storleksordningen 0,3 till 1,0 Mkr.

I somras skrev Afv (se länk intill) att Stockholmsbörsens välfärdsaktier såg billiga ut. Sedan dess har aktien i Ambea stigit närmare 80%.

Saab

Försvarsbolaget fortsätter tuffa på uppåt på börsen och har stigit 40% sedan årsskiftet. Lars Tossman, affärsområdeschef för Aeronautics, har passat på att ta hem lite vinst genom försäljning av 5 000 aktier till kursen 844 kr per aktie. En affär på 4,2 Mkr. Tossman äger efter affären strax över 20 000 aktier i Saab.

Viaplay

Insynsköpen har gått varma i det krisande mediebolaget Viaplay den senaste tiden.

Bland annat har VD Jørgen Madsen Lindemann, Danmark- och Islandschefen Lars Bo Jeppesen och Matthew Hooper som är chef över Viaplays verksamhet i Storbritannien fyllt på med aktier.

Senast ut har Peter Nørrelund, chef för sportverksamheten och sporträttighetsförvaltning, köpt 1 miljon aktier i Viaplay till kursen 1,0 kr. Troligen genom deltagande i Viaplays senaste jätteemission där teckningskursen sattes till just 1,0 kr.

Sagax

Styrelseordförande och medgrundare Staffan Salén har sålt 2 miljoner B-aktier i fastighetsbolaget. Försäljningen gjordes till kurs 246,3 kr, en affär värd knappt en 0,5 mdr kr. Salén är näst största ägare i Sagax och kontrollerar 7,6% av kapitalet och 12,4% av rösterna.

Sagax handlas till en ordentlig substanspremie och det enda hållbara köpargumentet för att köpa aktien är att man tar rygg på VD och huvudägaren David Mindus som förhoppningsvis har flera decennier kvar av värdeskapande, skrev Afv:s chefredaktör Peter Benson nyligen i en krönika (se länk).

Green Landscaping

Staffan Salén har också köpt 100 000 aktier i Green Landscaping där han är största ägare och ledamot. Köpet gjordes till 67 kr och innebär ett värde om 6,7 Mkr.

Tobii Dynavox

Styrelseledamot Henrik Eskilsson har dumpat 10% av sitt innehav i kursrusaren Tobii Dynavox, som är en avknoppning från ögonstyrningsbolaget Tobii. 460 000 aktier såldes till kurs 52,9 kr vilket inbringande honom 24 Mkr.

Bara i år är aktien upp 28% och på ett års sikt har börsvärdet dubblats.

Scandi Standard

Det tuffare ekonomiska läget som varit med hög inflation har pressat kycklingbolagets marginaler och bolagets höga skuldsättning är en stående risk, något Afv skrev i sin senaste analys. Detta har gjort avtryck i aktien som släpat efter för att sedan i höstas ha vänt på klacken och sedan dess stigit dryga 40%. Scandi Standard har det senaste året lyckats återta hyggliga marginaler och aktien handlas nu nära rekordhöga nivåer. Styrelseledamot Cecilia Lannebo och närstående till henne i form av Johan Lannebo har köpt 213 000 aktier till omkring kursen 67 kr. Värdet på affärerna uppgår således till drygt 14 Mkr.

Neobo

Jan-Erik Höjvall har trefaldigat sitt ökande i SBB-avknoppningen Neobo där han sitter som ordförande. Till kursen 15 kr har han köpt 50 000 aktier vilket kostade honom 0,8 Mkr.

Fotnot: Staffan Salén är delägare i AFV Media AB och har skrivit ett stort antal krönikor i Affärsvärlden de senaste åren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser