Kommentar Insiderkoll
Insiderkollen: Nordnets VD trycker på sälj – fastighetsmiljardär dumpar allt
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
SLP
Fastighetsmiljardären Greg Dingizian har via bolaget Agartha sålt hela sitt innehav i SLP, som han varit med och grundat. Drygt 9,6 miljoner A-aktier i en affär värd 298 Mkr har avyttrats till “professionella investerare”, enligt ett pressmeddelande. Kursen var 31 kr. Aktierna utgjorde cirka 4,2% av kapitalet i SLP och 10,7% av rösterna.
I pressmeddelandet kommenterar Greg Dingizian att han har en positiv syn på SLP:s framtidsutsikter på kort och lång sikt. Och att han avser att stanna kvar som styrelseledamot i bolaget.
“Greg Dingizian avser att över tid förvärva B-aktier för att behålla ett ägande i bolaget”, framgår också av pressmeddelandet.
I september förra året sålde Dingizian, som också är största ägare och ordförande i fastighetsbolaget Doxa, samtliga sina 15,9 miljoner B-aktier i SLP. Han har således i dagsläget inga aktier i SLP.
Electrolux
Avgående VD Jonas Samuelson har sålt en femtedel av sitt innehav i vitvarutillverkaren till kurs 96,8 kr. Affären gav honom 2,4 Mkr.
Electrolux har länge brottats med lönsamheten och den svällande skulden. På börsen har aktien fått ordentligt med stryk. Senaste året är aktien ned 39% och sett över tre år har aktien fallit -58%.
Net Insight
VD Crister Fritzson har sålt cirka 5 miljoner aktier i teknikbolaget till kurs 5,14 kr. En affär värd cirka 25 Mkr. Köpare var Net Insights största ägare Briban Invest som ägs av Jan Barchan som också sitter i styrelsen i Net Insight.
“I samband med att jag tillträdde som VD i Net Insight ville jag gå in med en större investering i bolaget med tanke på den stora potentialen jag såg och fortfarande ser. Denna investering finansierades delvis via en kredit som nu förfallit. Min syn på bolagets potential har bara växt sig starkare och jag har fortsatt majoriteten av mitt ägande kvar i Net Insight”, kommenterar Net Insight-chefen försäljningen i ett pressmeddelande.
Crister Fritzson äger via bolaget Wilda Go drygt 6,7 miljoner aktier i teknikbolaget efter avyttringen. Det gör honom till sjunde största ägare med nästan 1,9% av kapital och röster, ett innehav värt drygt 36 Mkr.
Intrum
En drös insynsköp noteras i inkassokoncernen ett par veckor efter kvartalsrapport, bland annat från VD Andrés Rubio. Köpen är kopplade till ett ersättningsprogram, uppger bolaget till Nyhetsbyrån Direkt.
Nordnet
VD Lars-Åke Norling fortsätter att dumpa aktier i nätmäklaren. Till kurs 197 kr har han sålt 175 000 aktier, vilket gav honom 35 Mkr. Efter avyttringen äger han 1,5 miljoner aktier i Nordnet.
“/…/ Försäljningen har gjorts av privatekonomiska skäl. Jag har ett substantiellt aktieägande kvar i bolaget, och mitt engagemang i Nordnet och min tro på vår potential att fortsätta växa på den nordiska sparmarknaden är oförändrat starka”, kommenterar Norling försäljningen i ett pressmeddelande.
Nordnet-chefen har på drygt tre år halverat sitt ägande i nätmäklaren, enligt Holdings.
I år är aktien upp 19%.
Ericsson
Jan Carlson, som tog över ordförandeklubban från Ronnie Leten förra året, har ökat sitt innehav i Ericsson genom köp av 62 100 aktier. Transaktionen gjordes till kurs 57,3 kr och var värd 3,6 Mkr.
Numera äger Carlson 70 000 aktier i telekomleverantören.
Sivers Semiconductor
Storägaren Erik Fällström har flyttat en andel av ägandet i Sivers Semiconductor mellan två bolag, vilket Dagens industri rapporterat med hänvisning till Nyhetsbyrån Direkt. Det är alltså ingen försäljning som det handlar om.
Fällströms bolag Rothesays innehav i Sivers har minskat med 27,7 miljoner aktier till 1,7%. Samtidigt har det Fällström-kontrollerade bolaget DDM Debt blivit ny ägare av aktierna och har därmed 11,8%. DDM Debt är numera största ägare i Sivers.
Scandi Standard
Kycklingbolaget har börjat få ordning på skutan med uppåtgående marginaler och nya finansiella mål, vilket vi på Afv uppmärksammade i början av året. Aktien har följt med upp och har stigit över 30% bara i år. Samtidigt fyller flera insynspersoner på med aktier. Bland andra har ledamot Cecilia Lannebo via närstående Johan Lannebo förvärvat aktier för nästan 11 Mkr. Inköpen har gjort till kurser på omkring 72 kr.
Även VD Jonas Tunestål, ordförande Johan Bygge och näst största ägare i form av portugiska Grupo Lusiaves har tryckt på köpknappen.
Sandvik
I verkstadsbolagets har transaktioner åt båda håll skett. Köpt för 3,4 Mkr har ordförande Johan Molin gjort (15 000 aktier till kurs 226 kr) och VD Stefan Widing har mer än halverat sitt innehav genom försäljning av 66 580 aktier till kurs 230 kr. Det inbringade Sandvik-chefen drygt 15 Mkr.
Duni
Familjen Andersson, genom ägarbolaget Mellby Gård, stärker greppet än mer om Duni. 4,7 miljoner aktier motsvarande cirka 10% av aktierna har förvärvats och Mellby Gård äger därefter strax över hälften av aktierna i servettbolaget.
I augusti 2023 lade Mellby Gård ett budpliktsbud på Duni uppgående till 96,8 kronor per aktie. Det var i linje med stängningskursen dagen innan budet. Budet rekommenderades inte av kommittén.
I skrivande stund handlas aktien i Duni till 109 kr.
Annehem
Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande har köpt 1,9 miljoner aktier i fastighetsbolaget till kurs 16,5 kr. En affär värd 31 Mkr. Familjen Paulsson med stiftelser är storägare i Annehem, som är en avknoppning från Peab.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser