Lönsamhetslyft i sikte

It-återförsäljaren Dustin fortsätter att uppvisa en stabil tillväxt i affären. Affärsvärlden lockas av det stundande lönsamhetslyftet och tar rygg på insynspersonerna.

KÖP Senast Affärsvärlden analyserade Dustin var i våras, i nummer 16/2019. Återseendet av it-återförsäljaren imponerade då föga: resan från att sälja marginalpressad hårdvara till en helhetsleverantör av it-lösningar verkade dra ut på tiden och lönsamheten hölls kvar på låga nivåer. Den tidigare köprekommendationen byttes således ut mot ett neutralt väntaråd.

Hittills har det rådet fallit ut väl: Dustin-aktien är ned drygt 9 procent sedan analysen i våras, samtidigt som Stockholmsbörsen har avancerat 13 procent. En hel del har dock hänt i bolaget sedan dess, varför en uppdatering nu är på sin plats.

I slutet av november höll Dustin en kapitalmarknadsdag för att uppdatera marknaden om den femårsplan som implementerades för två år sedan. Inom denna plan är bolaget alltså i full färd med att ställa om sitt erbjudande, med ambitionen att bli en outsourcad it-avdelning för sina kunder. Kundbasen utgörs av en mix av företag och statliga myndigheter: 52 procent av försäljningen kommer från stora företag och offentlig sektor (LPC) medan 44 procent kommer från små och medelstora företag (SMB). Resterande intäkter kommer från de allt färre privatkunderna (B2C).

Under kapitalmarknadsdagen meddelade bolaget att omställningen går enligt plan och att man står fast vid sina finansiella mål. Dustin har förvärvat friskt och på så sätt ökat andelen avancerade it-tjänster, vilket har stuvat om i försäljningsmixen. Om tre år ska bolagets egna varumärken uppnå ett årligt totalt resultatbidrag om cirka 90 miljoner kronor, och därtill ska de nyligen lanserade tjänsterna generera återkommande intäkter om cirka 1,5 miljarder kronor verksamhetsåret 2021/22.

Koncernens tillväxtmål är 8 procent organiskt (före förvärv) per år över en konjunkturcykel. Det kan tyckas högt för ett bolag mitt uppe i en omstrukturering, men det är dock inom räckhåll för Dustin. I förra veckans rapport för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår stärktes bolagets organiska intäktstillväxt till 6,1 procent, från 5,9 procent motsvarande kvartal i fjol. Femårssnittet för den organiska tillväxten ligger samtidigt på 6,2 procent.

Däremot fortsatte rörelsemarginalen nedåt och landade på 3,4 procent i kvartalet, något under femårssnittet på 3,8 procent. Försämringen förklaras delvis av den växande andelen publika avtal. LPC är ungefär hälften så lönsamt som SMB, men Dustin gör rätt som låter tillväxt går före lönsamhet i detta läge, när bolaget försöker slå sig in på en ny, konkurrensutsatt marknad.

Den stora frågan för investerare är helt enkelt när lönsamheten lyfter igen. Vd Thomas Ekman skriver i den senaste rapporten att han märker hur effektiviteten i tjänstefabriken höjs, inte minst då integrationstakten av de förvärvade bolagen accelererar. Dessutom ser man tydliga tecken på marginalförbättringar i LPC-affären, i takt med att kontraktsportföljen mognar.

Flera insiders verkar vara övertygade om ett stundande lyft för bolaget. Axel Johnsson-gruppen, som är största ägare, har under hösten tankat ytterligare aktier till ett värde av drygt 266 miljoner kronor. Mycket talar för att ta rygg på insynspersonerna, inte minst den robusta tillväxten och marginalförbättringarna inom räckhåll. Därtill serveras en hygglig direktavkastning runt 4 procent på dagens kurs.

Risken i Dustin är att lyftet fortsätter att dra ut på tiden. På Affärsvärldens prognoser, där vi räknar med att marginalförbättringarna slår igenom först under kvartal tre, värderas aktien till ett p/e-tal på 15,7 för innevarande brutna räkenskapsår och 13,5 för 2020/21. Det är inte högt för ett välskött och växande bygge med stabila ägare i ryggen. Vi trycker nu på köpknappen och sätter riktkursen till 90 kronor på ett års sikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight