Magna köper upp Veoneer – budpremie på 57 %

Kanadensiska Magna International planerar att förvärva Veoneer för 31,25 dollar per aktie kontant, vilket innebär en affär på 3,8 miljarder dollar. Bolagsvärdet på Veoneer är cirka 3,3 miljarder, inklusive kassa, netto efter skulder, enligt ett pressmeddelande.
Veoneer
Vd Veoneer, Jan Carlsson. Foto: Veoneer
Budet innebär en premie med cirka 57 % jämfört med Veoneers senaste stängningskurs som var 19,93 dollar på New York-börsen.

”Detta är en attraktiv affär för alla våra intressenter. Den kommer att leverera betydande och omedelbart värde för Veoneers aktieägare genom en attraktiv premie över börskurs, och våra medarbetare får möjlighet att bli del av en av de skickligaste leverantörerna på mobilitetsområdet. Samgåendet med Magna kommer dessutom att höja det kombinerade bolagets status som en helhetsleverantör inom ADAS-system, vilket bör gynna våra kunder, leverantörspartners och i slutändan konsumenter”, säger Jan Carlson, Veoneers ordförande.

Styrelserna i de båda bolagen har enhälligt godkänt transaktionen och Veoneers styrelse rekommenderar aktieägarna att godkänna det föreslagna samgåendet. Ett antal storägare som AMF, Cevian, AP4 och Alecta, som tillsammans sitter med cirka 40 % av aktierna, har gett sitt stöd för affären.

Magna är en av världens största leverantörer av bilkomponenter och genom förvärvet av Veoneer stärker och breddar bolaget sin portfölj och position inom avancerat förarstöd, ADAS.