Malaysia stämmer Goldman Sachs-chefer

Malaysias regering har väckt åtal mot 17 personer, både nuvarande och tidigare chefer, på Goldman Sachs, på grund av investmentbankens inblandning i skandalen runt fonden 1MDB.

Samtliga personer ska ha haft ledande positioner inom de enheter som Malaysia menar misslett investerare. Enligt ett domslut i New York i mars svindlades 4,5 miljarder dollar ur fonden, som var tänkt som en statlig investeringsfond, mellan 2009 och 2014.

Bland de åtalade finns Goldman Sachs vice ordförande Richard Gnodde samt Michael Sherwood, tidigare vice vd.

Regeringen kräver enligt åklagaren att straffen ska “reflektera allvarligheten i systemet som utformats för bedrägeri och felaktigt utnyttjande av miljarder av fondens intäkter, men även den långa period som brottet planerades samt genomfördes”.

Utöver detta menade åklagaren också att antalet enheter inom investmentbanken samt mängden chefer som var involverade i bedrägeriet bör tas i beaktande.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här