Medicinteknikraketer och spelbolag

I podden Affärsvärlden går fondförvaltaren Carl Armfelt igenom innehav, tekniktrender och vilka spelbolag han tror på.

När du och din kollega Eric Sprinchorn slutade på Swedbank Robur blev ni omskrivna som stjärnförvaltare, vad säger du om det epitetet?

-Det känns som att det begreppet finns för att få till clickbait på olika sajter. Jag gillar själv att lyssna på personer som har tagit positioner, som själva är investerare, för det är så lätt att tycka en massa saker om man inte själv investerar pengar.

Carl Armfelt har arbetat tio år med investeringar. Hans första år var som analytiker på en hedgefond hos Brummer & Partners.

-Det som var bra hos dem var att Brummer alltid satte avkastning högst upp på agendan.

Det låter som en självklarhet?

-Ja, men ibland blir vissa aktörer för stora, och tänker inte alltid på vad som är bäst för kunderna, säger han.

Det är Bure som har lanserat den nya fonden Core Ny Teknik tillsammans med Carl Armfelt och Erik Sprinchorn under varumärket TIN Fonder. Och det är en fond som kommer att investera i mindre och medelstora innovativa bolag med hög tekniknivå i Norden.

Vad är ert mål som fondbolag framöver?

-Vi måste bli större men hellre ett mindre fondbolag med ett antal fonder som är fokuserade på teknik och innovation och är väldigt nischade. Men framöver kommer TIN att ha två eller tre fonder, säger Carl Armfelt i podden Affärsvärlden.

Har du någon idé om vad det skulle kunna vara för inriktning på de andra fonderna?

-Vi funderar fortfarande men generellt finns stort teknikintresse. Det är många som själv tror på digitala produkter och det i sig är en indikation på att det går att skapa fler fonder.

Men skulle en framtida fond kunna fokusera på hälsa?

-Det är inte omöjligt. Det senaste kvartalet har hälsobolagen utvecklats bäst.

Vad gäller hälsobolag, vilka av era innehav har gått bäst?  

– Om man ser till det senaste halvåret har vi två bolag inom robotkirurgi, ett av dem är medicinteknikbolaget Surgical science och det andra är Mentice. De är båda lönsamma och duktiga inom en liten nisch, båda har också varit en relativt kort tid på börsen. Generellt sett är lönsamhet viktigt för oss, att man tjänar riktiga pengar. Inom teknik kan man bli väldigt imponerad av rapporter och presentationer. Lönsamhet ger en helt annan kvalitetsstämpel.

Ni äger också en del konkurrenter? Xero är exempelvis den globala storebrorsan till konkurrenten Fortnox som ni också äger.

– Vi äger ofta och gärna konkurrenter. Är de konkurrenter i en nisch som går bra blir vi bara glada.

I podcasten Affärsvärlden går Carl Armfelt även igenom vilka innehav han har inom spelbolagen, vilka han tror på framöver, både nationella aktörer och globala jättar. Avsnittet heter Stjärnförvaltare och podden Affärsvärlden finns där poddar finns.

Lyssna här nedan, i Spotify, Itunes eller acast.