Mest framgångsrika bolagen i Östeuropa

Kapitalförvaltaren East Capital med ordförande Peter Elam Håkansson i spetsen delar för femte året i rad ut priser till Östeuropas mest framgångsrika företag.

Med tanke på årets börsutveckling kan det vara nyttigt med en påminnelse om att det finns bolag därute vars prestationer är värda att premieras. Det delas ut tre priser: Best growth – till det bolag som de senaste åren visat stark tillväxt inom försäljning, marknadsandelar, tillgångar och vinstmarginaler. Best IPO – till årets bästa börsintroduktion. Priset Best discovery of the year går till det företag som vars resultat och prestationer anses vara unika.

Årets tillväxtbolag är ryska mobiloperatören Vimpelcom. Under andra kvartalet ökade vinsten med 31 procent och de analytiker som följer bolaget räknar med att den tvåsiffriga vinsttillväxten fortsätter de närmaste åren. Efter årets kursras på nästan 70 procent handlas aktien till p/e 6 beräknat på genomsnittsprognosen för 2009. Långsiktiga investerare bör däremot vara nöjda trots kursfallet värdet för Vimpelcom fördubblats de senaste två åren och börsvärdet är fortfarande över 100 miljarder kronor. Vimpelcom har nu startat 3G nät i fyra ryska städer. Något som tillsammans med mobilt bredband förväntas driva tillväxten framöver.

Årets IPO går till en slovensk bank, Nova Kreditna Banka Maribor som noterades på börsen i Ljubljana i december förra året. Introduktionen övertecknades 5,4 gånger och kursen steg 39 procent månaden efter börsdebuten. Det är en fullservicebank där Slovenska staten kvarstår som ägare till 42 procent av aktierna, medan privatpersoner har köpt 24 procent. I likhet med kollegorna världen över har aktieägarna fått se sitt innehav minska kraftigt i värde under året.

Trots att Nova Kreditna Banka Maribor är Sloveniens näst största bank med 300 000 kunder och 74 lokalkontor är börsvärdet bara motsvarande 4 miljarder kronor. Värderingen är också förhållandevis låg och aktien handlas till p/e 7 räknat på vinstprognosen för nästa år, enligt uppgifter i databasen Factset.

Årets specialpris går till Kroatiska Atlantic Grupa. Bolaget har utvecklats från att vara återförsäljare av tuggummi till att bli en ledande producent av sportdrycker och hälsokost. Atlantic äger också en kedja av privata apotek i Kroatien och är också en ledande distributör av konsumentprodukter som godis från Ferrero (som Kinder ägg, Nutella och Tic Tac), hund- och kattmat från Nestle Purina, och tuggummi från Wrigley i sydöstra Europa. Bolaget är noterat på börsen i Zagreb och börsvärdet är motsvarande 15 miljarder kronor. Huvudägare är fortfarande familjen Tedeschi som äger 60 procent. Trots börsturbulensen har aktien inte tappat så mycket i år. En kursnedgång på runt 6 procent i år är det få bolag som kan skryta med. Dessutom var rapporten för andra kvartalet stark med en vinsttillväxt på 31 procent.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour