Mindre uppgångar på Asienbörserna

De asiatiska börsindexen noterades i regel något högre under veckans sista handelssession, en vecka där lättnaden på Hongkongbörsen renderat de största rubrikerna.
Mindre uppgångar på Asienbörserna - asien-tokyo-bors-700_binary_6968726.jpg

Hang Seng fortsatte upp 0,3 procent på fredagen. Även en lättnad i retoriken mellan Kina och USA har bidragit till att lyfta sentimenten.

Det breda indexet för Asienregionen, MSCI Asien-Stilla havet, noterades upp 0,3 procent, vilket indikerar en uppgång på över 2 procent för veckan.

Dagens största Asienrelaterade nyhet under tidiga morgonen var att kreditvärderingsföretaget Fitch Ratings sänkt betyget på Hongkong till AA från AA+. Sänkningen är en direkt följd av protesterna i staden, som står inför nya demokratidemonstrationer under helgen. Detta trots att ledaren Carrie Lam dragit tillbaka lagförslaget som skulle möjliggöra utlämnanden till Kina och som var ursprunget till oroligheterna.

På Hongkongbörsen rekylerade flera fastighetsbolag mot strömmen i den positiva utvecklingen, efter att ha stärkts rejält efter att stadens ledare backat på protesternas baskrav. Fastighetsägare, vars butikshyresgäster tvingats hålla stängt, har varit bland de hårdast drabbade av protesterna.

De kinesiska börserna i Shanghai och Shenzhen noterades båda 0,1 procent upp respektive oförändrat medan Tokyobörsens Nikkei 225 var upp 0,5 procent. Här backade dock bland annat Softbank 2,7 procent, teknologiinvesteraren som bland annat backar flera stora amerikanska uppstartsbolag.

En av Softbanks satsningar har varit kontorsdelaren Wework, vars värdering väntas landa i intervallet 20-30 miljarder euro i en kommande notering, vilket är klart lägre än vid senaste kapitalanskaffningsrundan.

Backade gjorde också e-handelsbolaget Rakuten efter att ha senarelagt lanseringen av en ny mobilservice. Aktien var ned 4,7 procent. I toppen av listan fanns flera fordonsbolag, bland annat Honda, Yamaha och Mazda. Även Toyota låg på plus.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder