MNW: Kapitalismens seger

Musikbolaget MNW har investerat i geografisk och artistiskexpansion de senaste åren. Men än har satsningarna inte getttillräcklig avkastning. Låt bli aktien tills vidare.

Musiknätet Waxholm väcker nostalgiska känslor hos många somminns sin röda ungdom på 1960- och 1970-talen. Då bestodMusiknätet Waxholm av sådana som Hoola Bandoola Band,Nationalteatern, Mikael Wiehe och Björn Afzelius. Progband ochprogartister som sjöng om storkapitalets förtryck av den lillamänniskan och konsumtionssamhällets förkastlighet. Men kapitalethar segrat till slut. Musiknätet Waxholm har numera blivit MNWRecords Group AB och bolaget behöver pengar. Därför vänder mansig till kapitalmarknaden i jakten på 28,5 miljoner kronor i ennyemission samtidigt som bolaget noteras på SBI-listan.

Artiststallet har förändrats en hel del sedan 1970-talet. MikaelWiehe samsas nu med artister som Peter LeMarc, Clawfinger ochThis Perfect Day. De gamla progbanden finns nu bara med ibolagets katalog, dvs i bolagets samlade utgivning.

OBEROENDEMusikbranschen domineras av sex multinationella skivbolag, såkallade majors. MNW är ett av de större oberoende bolagen iSverige med en marknadsandel på 6-7 procent.

De senaste åren har MNW etablerat sig även i Norge, Danmark ochFinland där marknadsandelen är cirka två procent. Målet är attnå samma andel som i Sverige.

Sedan två år samarbetar MNW med ett bolag i Kina och har vialicensavtal med olika lokala partners gett ut ett trettiotalskivor där. I Kina väntas en kraftig tillväxt de närmasteåren.Bolaget hoppas även mycket på sitt internetprojekt. MNW harinte redovisat några lysande resultat de senaste åren samtidigtsom den nordiska expansionen kostat pengar. Kapitaltillskottet inyemissionen är därför välbehövligt. Pengarna är nödvändiga omföretaget ska kunna fortsätta sin expansion, både geografisktoch artistiskt.

Förra året omsatte bolaget drygt 172 miljoner kronor ochresultatet efter finansnetto blev 2,2 miljoner. I år förutspåsett resultat mellan sju och tio miljoner. En kraftig förbättringsåledes. Det är de senaste årens satsningar på nya marknader ochnya artister som ska börja ge utdelning.

Målet är en omsättningstillväxt på tio procent per år denärmaste fem åren och år 2002 ska rörelsemarginalen ha stigitfrån 1997 års 2,4 procent till hela 7,2 procent. Det är enkraftig höjning och långt över vad bolaget presterat historiskt.För att uppfylla målen måste allt gå bolagets väg. För att nåomsättningsmålen krävs förvärv och för att nå marginalmålenkrävs ökade försäljningsvolymer för varje utgåva, vilket i sintur kräver internationella framgångar. 1995 och 1996 var dåligaår för musikbranschen med försäljningsminskningar. Detta slogdirekt mot resultatet i MNW som redovisade förlust 1996.

INGET UTRYMMEOm målen nås är teckningskursen 38 kronor per aktie ingetöverpris. Men priset ger inte heller utrymme för svackorliknande de 1995 och 1996.

350.000 aktier från en av huvudägarna, Traktor AB, har viaNordiska Fondkommission, sålts till institutionella placeraresom Wasa småbolagsfond, Cancerfonden och Svenska Kyrkan tillkursen 39 kronor per aktie.

För nostalgiska musikälskare kan en investering varakänslomässigt betingad. Övriga kan avvakta utvecklingen under1998. Teckning sker hos Nordiska Fondkommission till och med 15maj.

BILDTEXT: Mikael Wiehe och Björn Afzelius kommer på SBI-listan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.