”Mönstret går igen från tidigare börsturbulens”

Trots värdeminskning och rekordstora uttag är spararnas fondförmögenhet på samma nivå som början av 2019, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.
”Mönstret går igen från tidigare börsturbulens” - gustav-sjoholm-900
Gustav Sjöholm.

Börsturbulensen i mars har framkallat rekordstora utflöden från svenska fonder. Det totala nettoutflödet från fonder i mars landade på 98,3 miljarder och motsvarar 2 procent av den samlade fondförmögenheten. Det är det högst uppmätta nettouttaget någonsin, både mätt i kronor och som total andel av fondförmögenheten.

– Uttaget mätt i totalt belopp är väldigt mycket större än det tidigare uppmätta rekordet, men som andel av fondförmögenheten är det inte lika stor skillnad. Det har funnits månader, exempelvis under 2008, där uttagen mätt i procent av fondförmögenheten legat runt det vi hade i mars, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Särskilt stora uttag gjordes i aktiefonderna, som totalt hade ett utflöde av 80,2 miljarder kronor i mars. Störst var uttagen från Sverigefonder och globalfonder, följt av branschfonder och Nordamerikafonder. De två övriga fondkategorierna med rejäla utflöden är blandfonder och långa räntefonder, där spararna har plockat ut 27 respektive 21 miljarder kronor. De stora uttagen i de långa räntefonderna är direkt kopplade till företagsobligationsmarknaden.

– I de långa räntefonderna ingår ju företagsobligationsfonderna, där det har varit väldigt stora uttag. Faktum är att nästan hela det totala utflödet från långa räntefonder är från just företagsobligationsfonder.

I mars stängde flera svenska företagsobligationsfonder till följd av det skakiga läget på marknaden. Läget börjar dock stabiliserats mer och mer, säger Gustav Sjöholm.

– Under de allra mest turbulenta veckorna i mitten av mars var det svårt att prissätta företagsobligationerna. Men det har börjat återhämta sig nu och fonderna som stängde har ju öppnat igen. Dessutom har ju Riksbanken börjat köpa företagsobligationer, vilket de inte har gjort tidigare.

På andra sidan flödesspektrat återfinns de korta räntefonderna. Här har nettoflödet varit positivt: spararna investerade 31,6 miljarder kronor i dessa fonder i mars. Enligt Gustav Sjöholm är det en jakt på säkra placeringar i börsturbulensen som lockar investerarna till denna typ av fond.

– Det är ett mönster som går igen från tidigare turbulenta börstider, exempelvis slutet av 2018 när det var ganska turbulent på aktiemarknaden. Då såg vi samma tendens, att sparare försöker hitta en trygg hamn. Många sparare uppfattar korta räntefonder som ett bra ställe att vila pengarna innan man kan gå in i aktier igen.

De stora nettouttagen var ganska väntade för Gustav Sjöholm och kollegorna på Fondbolagens förening. Sista veckan i mars gjorde man därför en undersökning om svenskarnas syn på sitt framtida sparande. Svaren var överraskande positiva, säger Gustav Sjöholm.

– Trots de turbulenta veckorna på börsen fortsätter man sitt sparande. Av de tillfrågade svarade 87 procent att man fortsätter både sitt månadssparande och sitt långsiktiga sparande. Det är ju någonstans det viktigaste, att man inte ger upp och avbryter sitt långsiktiga sparande.

Trots värdeminskning och stora nettouttag kan det vara värt att påminna om att spararnas fondförmögenhet nu ändå är på samma nivå som under inledningen av 2019, säger Gustav Sjöholm.

– Erfarenheten från tidigare kriser är att det inte är frågan om utan hur länge det dröjer innan vi ser en återhämtning i ekonomin och på världens aktiemarknader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.