Morgonens nyheter

DAGENS INDUSTRI Electrolux tappar hälften i USA Försäljningsvolymen för verkstadsjätten Electrolux vitvaror har rasat 50-60 procent i USA efter terrordåden i förra veckan, erfar DI. Electrolux aktie har samtidigt tappat runt 25 procent av sitt värde på en vecka.

Över 40 procent av Electrolux totala försäljning sker på den nordamerikanska marknaden. Terrordåden i New York och Washington har för Electrolux del inneburit en dramatisk nedgång i försäljningsvolymerna. Hårdast drabbad är av allt att döma vitvarudelen, ett segment där Electrolux är världsledande. Vitvaruförsäljningen i USA motsvarade drygt 28 procent av koncernens totala omsättning år 2000. Enligt vad DI erfar har försäljningsvolymen för Electrolux vitvaruprodukter på den amerikanska marknaden tappat mellan 50 och 60 procent under dagarna efter katastrofen i USA, jämfört med normala förhållanden.

Ringholm vägrar lindra skatter Finansminister Bosse Ringholm anser inte att det finns några skatter som är skadliga för tillväxten. Han säger kategoriskt nej till att ändra förmögenhetsskatten där vissa miljardärer och storägare slipper betala.

FINANSTIDNINGEN Ljus prognos för jobben Stigande sysselsättning, lägre arbetslöshet och ökad produktivitet. Så ser det ut i regeringens budgetprognoser trots riskerna för en världsekonomisk kris. Samtidigt minskar anslagen till bland annat a-kassa och arbetsmarknadsutbildningar.

Norsk vattenbrist håller elpriset uppe Nivåerna i de svenska elproducenternas vattenmagasin stiger på grund av höstens regn. Men en fortsatt vattenbrist i Norge håller elpriserna uppe. Priserna på den nordiska kraftbörsen Nordpool har inte påverkats nämnvärt av de kraftiga regnen i vissa delar av Norrland. Statistik från kraftbörsen visar att nivåerna i de svenska elproducenternas vattenmagasin sedan ett par veckor ligger över normala nivåer. Men detta har inte påverkat elpriset på Nordpool.

SVENSKA DAGBLADET Capio köper Medocular Det börsnoterade sjukvårdsföretaget Capio köper Medocular, som är det största privata företaget inom ögonsjukvård i Norden. ”Vi vill bli starka inom den här specialiteten, ett medicinskt område med en stor marknad. Vi har redan viss verksamhet inom detta område i Sverige, Norge och Storbritannien”, säger Ulrika Stenson, informationsdirektör på Capio.

Barnfamiljer är vinnarna i Ringholms budget Sänkta skatter och maxtaxa i barnomsorgen ger mer pengar i plånboken. I vissa fall bidrar maxtaxan med tusenlappar. Avgifterna skiljer nämligen mellan olika kommuner.

DAGENS NYHETER Greenspan varnar för panikåtgärder Inte ens centralbankschefen Alan Greenspan klarade av att muntra upp Wall Street. Börskurserna fortsatta sitt fall nedåt när Greenspan på torsdagen framträdde inför ett kongressutskott och tvingades medge att de ekonomiska utsikterna blivit mer osäkra efter terroristattacken.

Flera bolag på ruinens brant USA:s flygindustri får 52 miljarder kronor av Vita Huset som kompensation för förluster i samband med terrorattacken förra veckan. Men de lånegarantier på 130 miljarder kronor som flygindustrin krävt är ännu inte klara. Sanningen är att ingen i dag kan säga hur mycket flygbranschen behöver för att klara sig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.