Mycket för pengarnapå börsen i Seoul

Först Kina, sedan Indien och nu Sydkorea. Seoulbörsen har blivit finansmännens nya gunstling. Inte undra på. Kurserna har stigit med nästan 80 procent de två senaste åren. Och det svenska intresset spirar.

När tiotusentals svenska affärsmän bor och arbetar i Japan och Kina finns det bara ett 20-tal i Sydkorea. Och några svenska investerare har faktiskt också hittat dit. Per Josefsson, partner på Brummer, är lyrisk över börsen i Seoul. Brummers Zenitfond har satsat 700 miljoner kronor i sydkoreanska aktier.

Finansmannen Sven Norfeldt har, genom sitt investmentbolag Dunross & Co, 800 miljoner kronor investerade där. Han talar om ”ett jättesmörgåsbord med allehanda läckerheter”. Samtliga som Affärsvärlden talat med beskriver börsen som ett i-lands men med ett u-lands värdering. En vinstkrona kostar inte mer än 7 kronor i ett sydkoreanskt bolag jämfört med 14 kronor i ett svenskt. Och då har ändå Sydkorea några av de största och finaste bolagen i världen, som Samsung Electronics.

Korea är ett land med stora kontraster: Fortfarande kan människor på gatan värma sig vid brinnande oljefat i den moderna huvudstaden Seoul. Och vägarnas kvalitet är definitivt sämre än grannlandet Japans. Men det är kring Sydkoreas börs som västerländska och asiatiska investerare flockas.

Utlänningarna äger nu drygt 40 procent av börsen. Och stora förhoppningar finns att även sydkoreanerna i högre grad ska börja köpa aktier i sina egna bolag. Hittills i år har Kospi-index (Korea Composite Stock Price Index) stigit med 39 procent. Fortfarande har bolagen vinstmultiplar (p/e-tal) som är lägre än de var under den så kallade Asienkrisen, en period med överinvesteringar och överbelåning 1997-1998.

Efterdyningarna av denna har resulterat i att Sydkoreas börs värderas lägre än de i Kina, Thailand och Indonesien.
Andra skäl som förklarar rabatten är erfarenheterna från Tysklands enande: Kostnaderna för att bygga upp Nordkorea igen när regimen någon gång faller bedöms bli enorma.

Däremot uppgår riskpremie till nästan 10 procent. Förklaringen är det höga oljepriset, höga priser på andra importerade råvaror och en inflation om 3 procent. För att stävja inflationen höjde Centralbanken nyligen styrräntan till 3,5 procent. Det var den första räntehöjningen på tre år.

Per Josefsson på Brummer & Partners är entusiastisk efter en 15 timmar lång flygresa från huvudstaden Seoul.

– Riskjusterat är Korea en av världens mest intressanta marknader just nu: Många fina bolag med goda exportutsikter. Ett sydkoreanskt bolag är i dag i många avseenden lika tydligt, öppet och informativt som ett amerikanskt. Och lagstiftningen börjar komma på plats avseende bolagsstyrning, minoritetsskydd etc. Skattesatserna på kapitalvinster är låga.

Carl-Johan Hagman, ordförande och vd för Eukor Car Carriers, som fraktar tre miljoner bilar om året mellan Asien, Europa och USA, ger sin syn som yrkesman i landet. Han har bott sammanlagt 7 år i Sydkorea och 19 i Asien.

– Generellt är koreanerna fortfarande lite dämpade efter Asienkrisen. Vid avregleringen av kreditmarknaden skaffade sig många koreaner fem kreditkort. De förköpte sig. Både bolag och privatpersoner gick i konkurs. Därför har den inhemska konsumtionen inte rört sig. Men exportföretagen, där 20 procent av befolkningen arbetar, driver på börsboomen. Varvs-, fordons-, stål- och kemiindustrin kommer att ha rekordvinster nästa år. Företagen växer med 20-25 procent per år.

Carl-Johan Hagman pekar på att de tidigare börsuppgångarna drivits på av den inhemska efterfrågan. Nu väntar alla på att sydkoreanernas konsumtion ska ta fart även denna gång.

Sven Norfeldt är fascinerad av hur världsledande företag kan ha så låga värderingar. Hans företag Dunross har med analytiker och förvaltare besökt Sydkorea sex gånger de två senaste åren.

– De koreanska företagen är effektiva och har ett teknikförsprång före väst. Det kommer en koreansk våg i Asien nu. Flera av de stora varumärken som byggs upp i världen är koreanska. Invånarna är enormt tävlingsinriktade. Nu exploderar även handeln mellan de asiatiska länderna.

Sydkoreaner är också ett av världens mest hårt arbetande folk. Semester eller lediga helger är ofta ett okänt begrepp.

Eukor Car Carriers, delägt av Wallenius, har en flotta om 100 specialbyggda fartyg för att transportera bilar. Carl-Johan Hagman anser att effektiviteten är dubbelt så hög där som hos industrin i Europa. Han berättar att hans 120 kontorsanställda arbetar varje lördag. De arbetar minst 12 timmar om dagen. De har 5 dagars semester per år.

Här är ytterligare några faktorer som kan sätta fart på sydkoreanernas efterfrågan på börsaktier:

* Fastighetsinvesteringar är mindre attraktiva än tidigare. Regeringen har kraftigt höjt fastighetsskatten för att kyla av en överhettad fastighetsmarknad.
* Avkastningen på ett treårigt statspapper är låg, cirka 3,8 procent.
* Inhemska pengar fortsätter in i aktiefonder även om marknaden värderats upp.
* Fonder får från i år investera i aktier.
* Börsindex (Kopsi) följer oljepriset upp och ner.
* Stark ekonomisk utveckling de närmaste åren. Enligt investmentbanken UBS blir tillväxten 3,2 procent i år och fyra procent nästa år.

Mot de här positiva faktorerna står de risker som Sydkorea historiskt har förknippats med och som delvis kvarstår. Carl-Johan Hagman pekar på ett grundproblem:

– Företagsstyrningen och ägarstrukturen, till exempel Samsungs spindelnät av bolag. Det finns inga röststarka aktier. Familjerna styr i stället genom ett intrikat korsägande. Det behövs inte ett minoritetsskydd i Korea men ett majoritetsskydd.

Familjen Lee äger mindre än 5 procent av aktierna i Samsungs företag men härskar ändå över gruppen på grund av kors-ägandet. Ordförande Lee Kun Hee försöker nu överföra makten till sina barn på bekostnad av övriga aktieägare.
_______________________________________________________________

SÅ SATSAR DU I KOREA
I Sverige marknadsförs fyra Sydkoreafonder. Samtliga är amerikanska: Fidelity, Franklin och Templeton med två fonder. Den som vill kan köpa in sig i enskilda bolag. Sven Norfeldts rekommendationer är följande:

SAMSUNG ELECTRONICS: Störst i världen på minneschips. Företaget ingår i Samsung, landets största konglomerat med allt från försäkring till industrikemikalier som svarar för 50 procent av Koreas export.
KOREA ZINC: Världens mest effektiva zinksmältverk.
POSCO: Ett av världens största och effektivaste stålverk.
KYUNG DONG CITY GAS: Gasleverantör med direktavkastning på 7 procent, p/e 6.
HANA BANK: Storbank med p/e-tal 7.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour