”Nokias ägarbild är närmast vidöppen för en take-over”

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, tycker att beskedet om ett vd-byte på Nokia är bra nyheter för telekomjätten och tror att ett amerikanskt telekomutrustningsbolag kan vilja säkra sin egen framtid genom att köpa bolaget.

I dag stod det klart att finländska telekomjäten Nokia tar sin nya vd från energibolaget Fortum. Den nya vd:n Pekka Lundmark tar över efter Rajeev Suri som lämnar vd-stolen i september efter flera år.

-Jag tycker att det är positiva nyheter för Nokia och jag tycker att man har hittat en bra efterträdare i som har gott renommé och bra erfarenheter.

Vad säger du om avgående vd:n?

-Det är uppenbart att detta inte är någon enmansshow, men Rajeev Suri har haft ledarskapet under tiden som Nokia har halkat efter i 5G-racet. Nu har det gått hela vägen upp till ledningsnivå. Det kan tilläggas att Suri har fått ganska lång respittid på sig att vända Nokia och hela affären, och här har det varit både strategiska och operativa missar, men det har också varit en hel del otur under hans senare tid på vd-posten. Det är också så att Ericsson dragit nytta av den lågt värderade kronan och även kunde satsa mer och tidigare på 5G än Nokia. Nokia tvingades samtidigt lägga stora utvecklingsresurser på att integrera Alcatel-Lucent produktportfölj och till deras försvar tidigarelades även standardiseringen och utrullningen av 5G med ungefär ett år.

 

Att Suri fick lämna var kanske inte så stor överraskning men att nya vd:n kommer från ett energibolag, vad säger du om det?

-Det är lite samma trender i energisektorn som förväntas att hända i operatörsbranschen enligt många bedömare. Det blir en uppdelning mellan operatörsbiten och nätdelen. Jag tycker att han har en bra bredd, inklusive tio är på Nokia och sedan handlar det också om vilken erfarenhet man har av att göra affärer på olika marknader, men också om att hela tiden ifrågasätta det man gör — som exempelvis Ericsson börjat göra under Börje Ekholm: man ifrågasätter sig själv: varför, varför, varför, och ”vad kan vi göra bättre?”.

 

I förra veckan spreds ett rykte om att Nokia ska säljas? Kan det spela in när den nye vd:n kliver på?

-Nej, jag tror inte han skulle ta den rollen i så fall utan jag tror han vill vända Nokia, jag tror inte det finns någon sanning i att hela Nokia skulle gå samman med Ericsson, en sådan sammanslagning skulle leda till monopol på USA-marknaden, däremot tror jag att till exempel amerikanska Motorola Solutions skulle kunna säkra sin egen framtid genom att köpa Nokia. Motorola Solutions har kvar en radioverksamhet fokuserat på blåljusmyndigheter och militär kommunikation, benämnt Rakel/TETRA. Trenden är dock att blåljusmyndigheter kommer att använda sig av en dedikerad del av operatörers 4G/5G-nät istället, en teknik Motorola Solutions saknar. Ett bra exempel är FirstNet i USA som driftas av AT&T. Även BT i Storbritannien och många andra länder världen har liknande tankegångar vilket riskerar att slå hårt mot Motorola Solutions intäktsbas. I och med en sådan affär skulle även Bell Lab och deras typ åtta Nobelpris återbördas till USA, liksom Motorola Networks och Lucent. Förutom att bolagens båda största ägare är gemensamma, så skulle de ha en mycket stor support från en nu sittande president. Nokias ägarbild är närmast vidöppen för en take-over och att stå över möjligheten för Motorola Solutions att åtminstone försöka att framtidssäkra sin affär och samtidigt köpa ett signifikant större bolag men till 40 procents rabatt till den egna värderingen, skulle i min värld kunna beskrivas som ett gravt tjänstefel.

Av: Ossi Kurki-Suonio

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här