Nu kommer rapportfloden!

Osäkerheten om vilken typ av sommarläsning företagen kommer att bjuda på är stor. Blir det sommarstiltje eller kalabalik? Sprudlande chefer eller VD-lik? Allvarligt från Ericsson eller en vanlig Nokiapik? Gör den en fattig eller rik? Hursomhelst så rivstarar rapportsäsongen nästa vecka. Håll i er.

Utifrån det senaste kvartalets kursfall där nästan alla branscher och bolag runt om i världen tappat värde så förväntar sig placerarna inga mirakel när halvårsrapporterna börjar strömma in i stor skala nästa vecka.

Oron gäller inte så mycket andra kvartalet. Inget större svenskt bolag har vinstvarnat inför rapportsäsongen. Och från USA, där prognosjusteringar inför rapporterna är mer legio än bland svenska företag, så har nedjusteringarna i förhållande till uppjusteringarna visserligen stigit under perioden men ligger ändå väl under andra kvartalet i fjol och snittet för de senaste åtta åren.

Om det allmänt inte finns farhågor om ett katastrofkvartal så går stämningarna inom telekom- och IT-sektorerna mer i moll. Bland de utländska bolagen i branscherna finns det rikligt med vinstvarningar.

Franska Alcatel, konkurrent till Ericsson och Nokia har gjort det. Även Ericssons legotillverkare Flextronics och chiptillverkarna Intel och AMD har tvingats revidera ned sina prognoser. I Nokias prognosuppdatering 20 juni var resultatet tillfredställande men förväntningarna på försäljningen både i närtid och på sikt skruvades ned.

Om oron för andra kvartalet är ganska låg så är analytiker och placerare mer skraja för hur företagen ser på framtiden. För trots att analytikerna enligt SMEs sammanställning totalt har justerat ned sina helårsprognoser med 16 procent för de 50 största bolagen så krävs det en come-back för vinsterna om analytikernas prognoser för andra halvåret ska slå in.

Från makrohåll har de senaste signalerna varit blandade och satt frågetecken för om efterfrågan verkligen kommer tillbaka i år eller måste skjutas fram till någon gång under 2003. Exempelvis föll både den amerikanska industriproduktionen och försäljningen i detaljhandeln i maj.

Å andra sidan var inköpscheferna fortsatt positiva. Vissa ekonomer har nu siktat in sig på att konjunkturen kommer att stå och stampa under en period. Blir det verklighet kommer analytikerna att behöva ta till kniven ännu en gång.

För alla som gått på semester och behöver optimera sin rapportbevakning så har Ekonomi24 samlat glansnummren åt dig nedan.

Näraliggande höjdpunkter… 12 juli – Höganäs gjorde tillsammans med övriga verkstadsbolag väl ifrån vid förra rapporttillfället. Metallpulvertillverkaren är först ut och placerarna vill ha svar på om utbyggnaden i USA går enligt plan och hur marknadsandelarna har utvecklats.

15 juli – kullagertillverkaren SKF har under Sune Carlssons ledning blivit allt bättre på att parera konjunktursvackor och har i svackan överraskat positivt vid de senaste rapporttillfällena. Därmed har också tjusningen med SKF som konjunkturindikator försvunnit.

16 juli – Motorola ger en försmak på vad vi har att vänta från de två nordiska telekomjättarna i slutet av veckan. Även Allgon och OM lyfter på täcket.

18 juli – Nokia är det självklara huvudnumret. Så stora överraskningar lär det dock inte bli. Så sent som 20 juni sänktes omsättningsprognosen för andra halvåret från en 15-procentig tillväxt till 10 procent. Även det långsiktiga tillväxtmålet skruvades då ned till 10 procent. Verkstadstrion Atlas Copco, Autoliv och Electrolux presenterar också sina siffror. Det borgar för en händelserik torsdag.

19 juli – dagen efter Nokia ska Ericsson försöka göra sin röst hörd. Risken är att det blir en ganska lam rapport där Ericsson inte vågar precisera sig eller säga något extraordinärt med tanke på den förestående 30-miljardersemissionen. I bästa fall syns en gnutta ljus i infrastrukturmarknaden men framförallt att kostnadsbesparingarna biter ordentligt.

…och rapportclouna lite längre fram Vecka 30 – bolagen i hälsosektorn intar scenen och ska försöka rättfärdiga sina höga vinstmultiplar och få stopp på kurstappen. Pharmacia inleder 23:e juli följd av Astra Zeneca 25:e och Gambro 26:e. Teito Enator och Cell Network förmedlar det prekära läget för IT-konsulterna.

Vecka 31 – en mycket lugn vecka med skogsbolaget och kursvinnaren SCA som huvudnummer. Även cykliska massaproducenten Rottneros ger svar på om efterfrågan tagit fart. Att massapriserna stigit vet vi redan.

Vecka 32 – är vikt åt sfärerna Stenbeck, Douglas och Industrivärden. Tisdag 6 augusti radar Stenbeck-bolagen, MTG, Tele2, Invik, Kinnevik och Transcom upp sig. Dagen efter är det gratistidningen Metros tur. Industrivärdens Sandvik och Skandia kommer på onsdag och torsdag. Securitas och Assa Abloy avslutar veckan. Teleoperatörerna Europolitan och fusionsaktuella Telia bör inte heller missas.

Vecka 33 – frekvensen i rapporter tilltar men de stora bolagen minskar i antal. Det är upp till bevis för tillväxtbolagen Eniro, Nobel Biocare och Capio. WM-data ska också visa att IT-konsultens utdragna omstrukturering är på rätt väg även om efterfrågan sannolikt är fortsatt låg.

Vecka 34 – bankvecka då de tre stora rapporterar. Frågan är hur mycket den fallande börsen påverkat vinsten och om kreditförlusterna tilltagit. I antal rapporter nås periodens absoluta zenit med 107 stycken i veckan. Puh.

Vecka 35 – eftersläntarnas vecka. Av de stora är det endast Skanska som inte fått iväg rapporten innan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB