Ny hjälp för ny ekonomi

Med hjälp av kalkylatorn, refrigeratorn och terminatorn slipper vi fler IT-krascher.

Malte Multum, den pensionerade marknadsmatadoren, lät Signaturens äldsta calvados plaska ystert mot glasets insida, vädrade med sin känsliga näsa och fällde sin dom:

– 600 kronor buteljen, va?- Något mer än så, är jag rädd. Men hur var det nu med ditt nya företag? (Valör använde sig av ett klassiskt murveltrick: fyll intervjuobjektet med god mat och rikligt med dryckjom och ställ de viktiga frågorna först till avecen.)- Jo, jag har alltså gett mig in i den nya ekonomin, förkunnade Multum.Signaturen hostade ofrivilligt till och kunde konstatera att calvados i näsgångarna inte kan rekommenderas.- Vad menar du? Ny ekonomi? Du är minst tjugofyra månader efter.- Inte, då. Nu tar jag nästa steg efter inkubatorföretaget.- Vad innebär det? En inkubator är ju ett företag som fungerar som kuvös för framväxande företag.- Läser du aldrig det du skriver? Jag tycker att det framgår fullständigt klart av dina senaste krönikor vad som verkligen behöver göras.- Verkligen?- Inkubatorn är inte den enda företagsform som krävs för att hålla den nya ekonomin vid liv. Många företag behöver stöd av någonting som jag kallar för kalkylatorn. Dess uppgift är att räkna igenom affärsidéer och företagsdrömmar, dela intäkterna med en faktor på tio, multiplicera kostnaderna med sex eller sju och se om idéerna sedan fortfarande är värda någonting.

– Aha. Den funktionen kanske glömdes bort i de tidigare inkubatorerna.- Det kan du slå dig i backen på. De gamla inkubatorerna – och där är min egen Hold-Up Factory AB inget undantag – är mer orienterade mot tillväxt. Kalkylatorbolaget – jag tänker kalla det IQ Purveyor – kommer att fylla ett stort behov i dagens samhälle.

Någonting som behövs bland de redan etablerade företagen är en refrigerator, alltså en sorts djupfrys för särdeles visionära affärsidéer. Trådlöst bredband till rakapparaten, till exempel, så att du kan höra dina e-mail medan du rakar dig, blir säkert jättebra så småningom. Men du måste först få upp penetrationen på GPRS-rakapparater och dessutom hitta lämpliga operatörer för tjänsten för att inte förlora rubb och stubb på affären. Alltså fryser vi ned denna och liknande idéer med personal och allt, bara för att tina upp dem den dag marknaden är mogen. Men!

– Men vad?- Den bästa funktionen har jag sparat till sist. Jag ämnar lansera en terminator också. Dess uppdrag är att på sant Arnold Schwartzenegger-manér ta kål på alla idiotiska företagsidéer eller sådana bolag som har en okej idé, men som tyngs av en inkompetent ledning. Ta till exempel alla dessa patetiska internetkonsulter!- Ja …- Ställ upp dem mot en vägg och spräng dem! Där har du min »Shoot’em Up-Factory« i ett nötskal.- Det låter en smula drastiskt.- Inte alls. Varför ska företag, som i en avlägsen framtid kanske kan tjäna tio procent på omsättningen, tillåtas skicka i väg miljard efter miljard av sina aktieägares pengar rakt ut genom fönstret? De förvrider den mediala uppmärksamheten. Jag noterade, till exempel, att Förlustfabriken eller vad den heter utnämndes till IT-företaget nummer ett i Sverige av SVT:s nyhetsprogram Rapport samma dag som stora, välskötta WM-data levererade en hygglig kvartalsvinst. Dessutom prisdumpar den här sortens företag sina tjänster och förstör därmed konsultbranschens lönsamhet. För att inte tala om att de gör unga konsulter utbrända, skuldsatta och bittra för livet. Terminatorn är vad riket behöver för att göra upp med IT-stolligheterna. Jag lovar att du inom kort ska får se mig på bild i tidningen, omfamnad av både Persson och Rosengren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.