Nyhets-PM: 27 oktober – 2 november – SHB vill köpa norsk bank

– Handelsbanken lägger ett kontantbud värt drygt 5 miljarderkronor på norska Fokus Bank. Aktieägarna erbjuds 70 kronor peraktie. Det motsvarar en premie på 30 procent jämfört med FokusBanks börskurs dagen före budet. SHB kom med sitt förslagsamtidigt som Fokus Bank förhandlade om en fusion med två norskabanker.

Övrigt

– Scancems styrelse har avvisat Skanskas förslag till uppgörelsemed EU-kommissionen, som innebär att Scancem ska säljacementverksamheten i Finland. Men Skanska kommer att köra överstyrelsemajoriteten i Scancem och tillsätta en ny styrelse ochledning för bolaget.

Ekonomi & politik

– Riksbankschefen Urban Bäckström aviserar en svenskräntesänkning. På DN Debatt skriver han att de finansiellaoroligheterna på den internationella marknaden rimligtvis kommeratt ge oss lägre inflation. Detta bör i sin tur leda till enanpassning av penningpolitiken, i klartext en räntesänkning.

– Regeringen vill bli av med Samhalls omstridde VD GerhardLarsson, som suttit på posten i 19 år. Samhall är en statligtägd koncern som skapar arbeten åt arbetshandikappade.Personnytt

– Kvärner. Kjell E Almskog, medlem av ABB:s koncernledning ochchef för segmentet olja, gas och petrokemi, har utsetts till nyVD.

– Citymail. Jan Freese, tidigare generaldirektör vid post- ochtelestyrelsen, har utsetts till ny styrelseordförande.

Internationell politik

– Ryske presidenten Boris Jeltsin är sjuk och drar ned påtakten. Han ska ägna resten av sin presidentperiod fram tillmitten av år 2000 till att se över konstitutionen.Premiärminister Jevgenij Primakov framstår som starkpresidentkandidat.

– USA:s ekonomi växte tredje kvartalet med en årstakt på 3,3procent, vilket lett till minskad oro för recession.

– Världens sju ledande industriländer, G7-gruppen, ställer sigbakom ett förslag att skydda välskötta utvecklingsekonomier frånfinanskriser genom att erbjuda dem lån.

– Frankrikes president Jacques Chirac har i förtäckta ordalagkritiserat den nya tyska vänsterregeringens förslag om gränserför eurons fluktuationer.

– Italienska riksbanken har sänkt räntan med en procentenhettill fyra procent.

Internationellt näringsliv

– Tysklands största bank, Deutsche Bank, redovisade en kraftigförsämring av rörelseresultatet tredje kvartalet, från sexmiljarder kronor till 330 miljoner kronor. Orsaken är blandannat kriserna i Asien och Ryssland.

– Tysklands näst största bank, Bayerische Hypovereinsbank,oroade finansmarknaderna med att öka avsättningarna förövervärderade fastigheter i östra Tyskland med 16 miljarderkronor.

– British Airways sänker ambitionerna när det gäller alliansenmed American Airlines. Orsaken är myndigheternas, enligt BA,höga krav på att bolaget måste släppa ifrån sig start- ochlandningsrättigheter.

– Tyska kemigruppen Hoechst gladde placerarna genom att säljasin färgverksamhet Herberts till Du Pont för mer än vad som varsagt i den försäljning till amerikanska riskkapitalbolaget KKRsom gick om intet nyligen.

– Amerikanska investmentbanken Merrill Lynch har börjat handlaeuropeiska aktier branschvis i stället för ländervis. Bankenanpassar sig därmed till trenden mot sektorhandel till följd avden gemensamma valutan.

– Volkswagen gladde den tyska aktiemarknaden med enresultatförbättring på 77 procent i niomånadersrapporten.

– Franska läkemedelsbolaget Rhìne-Poulenc redovisade 8 procenthögre vinst tredje kvartalet.

– Italienska fordons- och industrigruppen Fiat redovisade 63procent sämre vinst före skatt tredje kvartalet.

– Spaniens största bank, Banco Santander, ökade nettovinsten med25 procent under årets första nio månader.

– Japanska elektronikkonglomeratet Hitachi har redovisat sittsämsta halvårsresultat sedan 1949 och varnat för att det intevill ställa upp med pengar till Fuji Bank, som ingår i sammaföretagsgrupp.

– Japanska Sony har redovisat sämre delårssiffror än väntat ochvarnat för att moderbolaget kommer att redovisa sin förstarörelseförlust på sex år andra halvåret.

– Holländska elektronikjätten Philips överväger att stänga entredjedel av sina fabriker i världen de kommande fyra åren i sinkamp för att få fart på vinsten.

– Tyska Daimler-Benz ska behålla sina försvars- ochflygintressen efter fusionen med Chrysler, säger chefen JürgenSchrempp. Det har spekulerats om motsatsen.

– Amerikanska fondsparare satte, trots oron påfinansmarknaderna, in mer pengar i fonder i september än de togut. I augusti gjorde de tvärtom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.