Nyhets-PM
* Amerikanska nätrekryteringsföretaget TMP Worldwide lägger ett bud värt 1,2 miljarder kronor på den O-listenoterade branschkollegan Jobline International. Det är det första budet på ett svensknoterat internetbolag hittills i år. TMP, som äger världens största rekryteringstjänst Monster.com, erbjuder 30,70 kronor kontant per aktie, en budpremie på hela 289 procent.
* En annan ljuspunkt i IT-mörkret är att internetkonsulten Framfabs nyemission om 175 miljoner kronor till institutionella investerare övertecknades. Teckningskursen var 1 krona per aktie. Nu erbjuds aktieägarna att teckna nya aktier för 150 miljoner kronor till samma pris.
Övriga affärer
* Oljemagnaten Adolf Lundin har sålt större delen av sitt innehav i företaget Vostok Oil, som ägnar sig åt oljeborrning i Sibirien, till en grupp internationella investerare. Efter affären är företaget Oil Resources and Development största ägare med aktier motsvarande 13,1 procent av kapital och röster. Lundin är, med 7,5 procent av kapital och röster, nummer två på ägarlistan.
* Jas 39 Gripen-konsortiet står ensamt kvar som anbudsgivare om att få sälja stridsflygplan till Tjeckien. Fyra andra anbudsgivare har dragit sig ur, uppger det tjeckiska försvarsdepartementet. Den tjeckiska försvarsordern gäller 24-36 stridsflygplan och värderas till ca 25 miljarder kronor.
Övrigt
* Finansinspektionen vill skärpa reglerna för de prospekt som skickas ut i samband med försäljning av aktier. Fel och brister i prospekten bör leda till att bolagen och deras finansiella rådgivare tvingas att betala skadestånd.
Personnytt
* Bergman & Beving. Till ny VD har utsetts Stefan Wigren, f.n. vice VD. Han efterträder Anders Börjesson som föreslås bli arbetande styrelseordförande.
Internationell politik
* Reviderade siffror visar att tillväxten första kvartalet i USA var betydligt lägre än man hittills trott. Tillväxten uppgick till 1,3 procent, inte 2 procent. Centralbankschefen Alan Greenspan har för första gången på länge talat om inflationstendenser.
* Nya uppgifter tyder också på att både tysk och fransk ekonomi går sämre än väntat samtidigt som inflationen i Tyskland verkar vara på väg upp. Inflationen i eurozonen i maj tros nu kunna hamna på 3 procent, en hel procentenhet högre än centralbankens mål. Uppgifterna fick euron att falla.
* USA signalerar att landet kommer att spela en mer aktiv roll i försöken att skapa fred i Mellanöstern.
* USA:s president George W Bush har drabbats av ett rejält bakslag. Senatorn James Jeffords lämnar det republikanska partiet, vilket innebär att demokraterna får kontroll över senaten och Bush får svårare att få igenom sin politik.
* Brittiske premiärministern Tony Blair argumenterar nu för fullt för brittiskt deltagande i EMU inför det stundande valet och inför en trolig folkomröstning i frågan i höst.
* USA tillåter åter import av europeiskt kött, utom från fem länder. Förbudet gällde i tio veckor och var en följd av mul- och klövsjukan.
* Taiwan chockade investerarna med uppgifter om att ekonomin bara växer i årstakt på drygt 1 procent.
* I USA kommer det förmodligen att bli lättare för telekom-, IT- och medieföretag att fusionera. Chefen för en federal kommission för kommunikationsföretag anser att de tekniska förutsättningarna ändrats så kraftigt att reglerna för företagsaffärer också måste justeras.
* Amerikanske vicepresidenten Dick Cheney har uppmanat myndigheterna att ge tillstånd till nya kärnkraftverk och skynda på nya licenser till befintliga. Inga nya licenser har beviljats sedan 1979, året då kärnkraftsolyckan vid Three Mile Island inträffade.
* När sedlar och mynt i euro släpps ut på marknaden den 1 januari 2002, kommer den ekonomiska brottsligheten i Europa att underlättas, varnar polis och bedrägeriexperter.
Internationellt näringsliv
* Franska statliga elmonopolet EdF har ökat sin ägarandel i italienska Montedison, som kontrollerar viktiga energibolag, till 20,1 procent. Italienarna, som är arga för att Frankrike inte på motsvarande sätt släpper in utländska bolag på sin energimarknad, har svarat med ett dekret, enligt vilket utländska energiföretag inte får rösta för mer än 2 procent i italienska bolag. EU-kommissionen har redan haft synpunkter.
* Amerikanska konsumentvarujätten Procter & Gamble köper Clairol, som gör schampo och hårfärg, för 52 miljarder kronor från Bristol-Myers Squibb.
* Franska telekomtillverkaren Alcatels aktier föll sedan ledningen varnat för att en återhämtning i Nordamerika ligger minst två kvartal fram i tiden. Kursen hade redan tidigare pressats av uppgifter om att det franska bolaget förhandlar om fusion med krisdrabbade amerikanska Lucent.
* Tiderna har blivit sämre för mäklarfirmorna. Amerikanska investmentbanken JP Morgan Chases chef för företagsaffärer och mäkleri i Europa uppmanar i ett PM sina underställda chefer att inte skicka för många anställda till kundmöten. I stället blir cheferna tillsagda att försöka bredda kundbasen.
Rättelse
* I förra veckans Nyhets-PM uppgavs felaktigt att SVT:s t.f. programdirektör Thomas Nilsson tvingats avgå. PM-redaktionen ber om ursäkt för felet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.