Omotiverat stor premie

Hiqs första kvartal var svagare än väntat. Kombinationen av svag nettorekrytering, historiskt höga värderingsmultiplar och måttlig vinsttillväxt lockar inte i nuläget.
Omotiverat stor premie - dator-tangentbord-affarsvarlden-700_binary_6885425.png

Hiq har länge varit den lysande it-konsultstjärnan på börsen med överlägsen lönsamhet och stabilitet. Jämfört med för drygt tio år sedan har rörelsemarginalen dock pressats från 20 procent till cirka 12 procent de senaste åren, det vill s��ga under bolagets långsiktiga finansiella mål om 15 procent. I våra prognoser för de närmaste åren förväntar vi oss inga markanta förbättringar givet den tuffa rekryteringsmarknaden och fortsatt hårda prispressen.

Även på tillväxtsidan har Hiq bromsat in. De senaste femton åren har Hiq växt med i genomsnitt 10 procent per år. Om vi snävar in till den senaste femårsperioden landar tillväxten på 5 procent per år. Givet en i princip stillastående rörelsemarginal har vinsten per aktie i genomsnitt bara ökat med 3 procent per år under denna period.

Årets första kvartal bekräftade alla dessa trender. Omsättningen ökade endast 1 procent samtidigt som vinsten per aktie föll med hela 22 procent jämfört med samma period föregående år. Utöver en negativ påskeffekt har verksamheterna i Göteborg och Finland inte utvecklats lika starkt som föregående år.

Ett varningstecken är den svaga nettorekryteringen på 2,9 procent som sätter ramarna för omsättningstillväxten de närmaste kvartalen. Ett litet förvärv i Linköping adderar dock ett 20-tal konsulter i maj. Hiq har samtidigt en stark balansräkning som kan användas för fortsatta förvärv. Historiskt har dock Hiq prioriterat organisk tillväxt och vi räknar inte med några större förvärv framöver.

Hiq är ett kvalitetsbolag med en väldiversifierad kundbas, om än hög Sverigeexponering med drygt 80 procent av intäkterna. Värderingsmässigt landar Hiq på ev/ebit 17,3 och 16,3 på våra prognoser för 2018 och 2019. Det är högst upp i det historiska värderingsintervallet och väsentligt högre än konkurrenterna. Frågan är hur länge Hiqs historiska premievärdering relativt övriga konsultsektorn är motiverad, givet den historiskt måttliga vinsttillväxten och de ljumma utsikterna.

Affärsvärlden bedömer att en betydligt mindre premie är motiverad. En hög direktavkastning ger stöd, men vi bedömer att bättre ingångslägen kommer framöver. Sälj med riktkurs 60 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF