Handelsbanken
Storbanken: Räntesänkningar rycker närmare – återhämtningen dröjer

Det är inga lätta tider att spå, konstaterar en något dämpad Johan Löf, prognosansvarig på Handelsbanken, som är glad att den nya prognosen äntligen är klar.
“Den har uppdaterats in i det sista”, säger han med en suck.
Det är veligt. Först fasade man över hur höga handelstullarna skulle kunna bli, sedan blev de värre än befarat och därefter blev de istället bättre än vad man trodde. Trots detta, mycket på grund av osäkerheten, försenas återhämtningen i svensk ekonomi, betonar han.
“Men det blir ingen djupare lågkonjunktur.”
Samtidigt har de olika tullbeskeden från Vita Huset påverkat börsen samt ränte-och valutamarknaden.
“Det måste man ta hänsyn till. Finansmarknaden speglar inte bara det som händer i ekonomin, det får effekter på ekonomin. Det är ett intimt samspel mellan realekonomi och marknadsekonomi”, säger Johan Löf.
Hushållen tror på ökad inflation
Hushållen är försiktiga och tycks vänta med att sätta på sig spenderbyxorna. Istället sparar man en större andel av sina inkomster, enligt konsumentundersökningar.
“Nu räknar vi med att handelskriget spär på försiktighetssparandet den närmsta tiden. Även företag lägger investeringsplaner på is”, säger Johan Löf.
Hushållen skruvar upp sina inflationsförväntningar och håller extra hårt i slantarna ifall det blir en period av arbetslöshet, berättar han. Men Handelsbanken tror att inflationsoron här i Europa är något överdriven.
“Tullarna blir inflationsdrivande i USA. I Europa handlar det mer om att den sämre världshandeln dämpar ekonomin och därmed dämpar inflationen. Så det finns gott hopp om att hushållen snart kommer att känna ‘vad skönt, det blev inte den där inflationssmällen som vi oroade oss för’.”
Räntesänkningar på väg
Sammantaget tror Handelsbanken att det blir två räntesänkningar från Riksbanken – en i juni och en i augusti.
“Det bygger på antagandet att handelskriget inte sprider sig över världen och att det inte blir handelskonflikter mellan fler länder. Till exempel mellan Europa och Kina. Det är klart att det finns risker.”
Allt som allt tror han att svensk ekonomi tar fart under nästa år.
Räntebesked dröjer men redan på fredag får vi nya ledtrådar om svensk ekonomi i form av arbetslöshetssiffror. Johan Löf räknar med att den försenade återhämtningen ligger som en blöt filt över arbetsmarknaden. De senaste månaderna har varit skakiga – i början av året kom arbetslösheten in på rekordhöga nivåer runt 10% och för någon månad sedan föll den kraftigt ner igen till 8%.
“Någonstans mitt emellan landar vi nog nu, sedan räknar vi med lite högre arbetslöshet här under nästa halvår.”
När det blir bättre drag i ekonomin nästa år räknar Johan Löf med att jobben kommer tillbaka. Han spår en sysselsättningstillväxt 2026 och 2027.
Fortsatt dollarnedgång
En nagelbitare är huruvida dollar kan komma att utvecklas efter de senaste veckornas ras.
“Vi har sett en nedgång i dollarn och vi tror att den fortsätter ytterligare lite grann framöver. Men vi ska inte överdramatisera. Dollarn är fortfarande världens främsta valuta. Men det är ändå så att vi nu har högre risker i USA”, säger Johan Löf.
Han tror på starkare krona, framför allt mot dollarn.
“Den har varit undervärderad enligt olika värderingsmodeller och vi har ju goda förutsättningar i Sverige för att få en bra ekonomisk utveckling, sunda offentliga finanser och en finanspolitik som kan stötta ekonomin. Det är en stor skillnad från andra länder där man har hög offentlig skuld.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.