PROACT: Spännande snabbväxare

Proact är ett ogenomlyst bolag i ett något osexigt segment inomIT-branschen. Men aktien är allt annat än tråkig.

SBI-listenoterade Proact är ett av de mindre genomlystaIT-bolagen på börslistorna. Valet av lista är en förklaring. Enannan är att bolaget inte kan placeras in i IT-konsultfacket,det segmentet som analytikerna lägger ner mest energi på. Entredje orsak är att bolaget är verksamt på ett komplext ochosexigt segment inom IT-branschen, nämligen det som kommit attkallas för datalagring.Från investerarnas synvinkel är området dock allt annat äntråkigt. Företagens snabbt ökande behov av att lagra informtionhar nämligen gjort det till ett av IT-branschens hetastesegment, med en uppskattad tillväxttakt på 40-60 procent, enligtde olika IT-analyshusen. I Sverige är tillväxten sannolikt ännuhögre.

Tillväxten drivs av flera faktorer. Moderna program, somdatabaser och så kallade affärssystem, gör att ren sifferdatakan analyseras bättre än tidigare. Själva lagringen av data hardärför blivit en viktig strategisk tillgång i företagen.Samtidigt växer själva mängden data som lagras kraftigt tackvare nya möjligheter att lagra ljud, bilder, video med mera.Även internet driver på tillväxten.Proacts affärsidé är att leverera allt i en lösning fördatalagring, hårdvara, programvara samt konsultation kringprojekten. Hårdvaran och programmen kommer från många olikaleverantörer (de flesta amerikanska) och här fungerar alltsåProact som återförsäljare. Tjänstedelen står för ungefär 20procent av omsättningen men en tredjedel av vinsten.Företaget är alltså ett slags mellanting mellan enåterförsäljare och en IT-konsult. Men är ändå knappastjämförbart med något annat bolag på börsen eftersom det helt ochhållet är fokuserat på den relativt smala nischen fördatalagring.Konkurrenterna utgörs främst av de större IT-konsulterna som CapGemini och Frontec. Till skillnad mot Proact är de dock intelika fokuserade på den här nischen utan är fullt upptagna medkonsultation kring adminstrativa system (exempelvisaffärssystem) där lönsamheten är mycket god idag.Årets nio första månader växte Proact med hela 187 procent,omsättningsmässigt. Cirka hälften av tillväxten var organisk ochhälften relaterad till förvärv. Bland annat köptes ett företag iNorge i början av året som ett led i strategin att växa iNorden. Idag står Norge, Finland och Danmark för cirka 50procent av omsättningen.Vinstmarginlen i år bedöms landa på knappt tre procent. Enanledning till den låga siffran är att en stor del avförsäljningen, som sagt, är hårdvara där marginalernatraditionellt är låga. Men framför allt är det den snabbatillväxten som tär på lönsamheten. Det tar uppemot ett halvårinnan en nyanställd blir lönsam.

För ledningen handlar det således om en balansgång mellantillväxt och lönsamhet. Efterfrågan överstiger vida utbudet idagoch en fördubbling av omsättningen, även nästa år, är sannoliktingen omöjlighet. Proacts ledning har hittills visat att bolaget harkunna växa snabbt, utan några allvarliga tecken på växtverk. Sannoliktkommer därför ledningen även i fortsättningen att prioriteratillväxt hårt på bekostnad av lönsamheten.Men ledningen måste nog dra i bromsen något. Den snabbatillväxten har lett till kraftigt negativt kassaflöde.Soliditeten ligger på 30 procent och är på väg ner. Sannoliktbehöver Proact förstärka kassan med en nyemission någon gångunder våren. Ett tips är att det sker parallellt med en noteringpå O-listan.

Stark tillväxt i sikte

Proact 9 mån prognos prognosmkr, 1998 1998 1999Omsättning 194 290 490Rörelseresultat 6,8 18 37Vinst före skatt -1,1 8 26Vinst/aktie, kr – 5,50 18,00P/e-tal – 38 12Aktien: Köp

För helåret har Proact gett en vinstprognos på tolv miljoner,före goodwill-avskrivningar. Nästa år räknar Affärsvärlden meden omsättningstillväxt på 70 procent. Med en ökad andel tjänsterbör bolaget kunna höja bruttomarginalen från 6,2 till 7,5procent. Det ger en vinstmultipel på tolv för nästa års vinst.Det är billigt för ett bolag med Proacts framtidatillväxtmöjligheter, även med en relativt hög riskpremie, vilketProact bör ha på grund av risken för personalavhopp, misslyckadeförvärv med mera. Den finansiella risken skulle minska med eneventuellt lyckad nyemission nästa år. Ett listbyte skulledessutom få upp intresset för aktien. Slutligen är det positivtatt ledningen inte har försökt att haussa aktien med diverseovidkommande nyheter kring bolaget, vilket annars är vanligtbland IT-bolagen. Proact låter istället delårsrapporterna tala,där bolaget ofta överraskar positivt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.