Rättvis rabatt i nykomlingen

Efter den succéartade börsdebuten är teknikkoncernens aktie tillbaka på introduktionsnivån. Där borde den stanna till dess att bolaget har bevisat sig.
Rättvis rabatt i nykomlingen - skruvar-700_binary_6985763.jpg

VÄNTA Börsens industrihandelskonglomerat, eller serieförvärvare som de också kallas, mår gott i den ihållande lågräntemiljön. Koncerner som Lagercrantz, Indutrade och Addtech lever på att förvärva småbolag till låga multiplar för att bolagsvärderingarna senare ska expandera under respektive bolagsparaply. Fenomenet brukar kallas multipelarbitrage, där serieförvärvarna tjänar på värderingsdifferensen. Aktiemarknaden har inte varit sena med att visa uppskattning för denna typ av strategi: Lagercrantz, Indutrade och Addtech har närapå fördubblat sina respektive börsvärden de tre senaste åren.

Inte konstigt då att flera spelare söker sig in i marknaden. Det senaste nytillskottet i börssammanhang stavas Teqnion, vars aktie listades på First North i början av april förra året. Teqnion sticker ut i branschen, på flera sätt. Bolaget är än så länge en relativt liten spelare bland de större konglomeraten. Börsvärdet ligger på 415 miljoner kronor och bolaget omsätter ungefär en halv miljard kronor. Trots koncernens ringa storlek är Teqnions dotterbolag verksamma inom många tekniksegment, alltifrån helhetslösningar inom cell- och molekylärbiologi till byggkomponenter. Affärsområdena delas in i Nisch, Tillväxt och Industri. Den senare kategorin dominerar försäljningen (se diagram).

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets