RED VALÖR: Handbok för börskometer

Man tjänar inte pengar på börsen genom att köpa aktier. Mantjänar de största pengarna på att sälja dem. Så här blir även duägare till en börskomet.

FREDAG KVÄLL: Du och kollegorna i det nystartade IT-bolagetSwedish Growth Works far ut till konferensgården. Efter entrevlig bastu nere vid sjön och en bättre middag tänker ni ut enaffärsidé. Reglerna för affärsidén är enkla: marknaden förprodukten måste vara snabbväxande, men helst ha fyra-fem år tillslutgiltigt genomslag. Det ger gott om tid att komma påbortförklaringar om det hela misslyckas. Det gör ingenting omidén i grova drag är lätt att förstå för den oinitierade. Så härskulle affärsidén kunna låta: Marknaden för politisk kontrollhar alltid varit stabil. Segmentet Demokratiskt vunnen politiskkontroll växer emellertid nu mer än någonsin. Mediemarknadensökade komplexitet vidgar distributionsmöjligheterna för allaupptänkliga politiska budskap och gör det allt svårare att hållareda på vad folk vet och tycker.Voter On-Line ger politiskasammanslutningar möjlighet att hålla reda på sinaopinionssiffror i realtid. Därmed får politikerna en direktfeedback på politiska beslut, vilket underlättar utspelsarbetet.Köpkraften i kundgruppen torde vara hög, eftersom man rör sigmed andras pengar.

Produkten måste bygga på datateknik och kommunikation. Svängtill någonting om infraröda routrar, TCP/IP-protokoll och MMX–styrning per bärvåg. Sockra resonemanget med några sidor ur enavhandling om datakommunikation, så är den tekniskatrovärdigheten räddad.

LÖRDAG EFTERMIDDAG: I planeringen bör också ingå en vision förbolagets internationella expansion. Kardinalfelet i sådana härsammanhang är när ledningsgruppen ger frågvisa intressenterolika svar om de tre högst prioriterade utlandsmarknaderna.Visionen skulle kunna formuleras ungefär som nedan.

Den svenska marknaden med sin allt hårdare konkurrens omväljarnas röster kommer alltid att vara Swedish Growth Workshemmamarknad och borga för ett starkt kassaflöde. Inför EMU–starten har även många västländer – däribland Storbritannien,Tyskland och Frankrike – visat ett positivt intresse försystemet. Dessutom gör den nya situationen på det fornaJugoslaviens politiska arena att efterfrågan på våra produkterstiger även där.

MÅNDAG MORGON: Firman startar formellt. Dags att börja tecknaviktiga samarbetsavtal med firmor med fina namn. (Avtalen kangärna vara innehållslösa vid närmare åsyn – ingen kommer ändåatt titta på dem.) Skicka offerter till ett urval tänkta kunder.Spar svaren om de kommer på fint brevpapper och är någorlundavänligt formulerade. Jobba hårt på att övertyga några störrepotentiella kunder om att pröva produkterna. Några gamlaHandelskompisar har du väl någonstans som kan hjälpa dig att fåtillräckligt fotfäste.

ETT HALVÅR SENARE: Du har haft en trevlig tid med många resor.Du har någonting som med god vilja skulle kunna kallas förkundstock och många lovande projekt på gång. Du haruppskattningar som visar att marknaden i framtiden kommer attbli jättestor och har dessutom definierat marknaden så att du äri princip ensam på den. I vart fall i ditt segment.

Dags att besöka de feta farbröderna vid Stureplan.

Fondkommissionärer tar gruvligt betalt, men de är ett nödvändigtont. Tänk på att de i alla fall bara får smulor från dittdignande bord. De skall nu sälja 30 procent av Swedish GrowthWorks för minimum hundra millar. På den nivån bör företagetnämligen värderas, baserat på att du tar 10-15 procent (enmycket konservativ skattning) av multimiljardmarknaden somkommer att vara utvecklad år 2005. Krånglar fondnissarna är detbara att gå till en ny firma. Förr eller senare behöver någonpengar.Eftersom din record alltjämt inte är så lång, bör du sökadig till SBI-listan. Bolagen där drog in mer pengar pånyemissioner under 1996 än de stora firmorna på A-listan.

SBI gör naturligtvis ett seriöst jobb när det granskar dittbolag, understundom med hjälp av externa analytiker ochkonsulter. Men rätt använda, skall de snålvattendräglande corp–artisterna i din ringhörna hjälpa din karavan genom dettanålsöga. Till god ton på finansmarknaden hör att vänta med attutfärda vinstvarning tills bolaget varit noterat minst tremånader.

Misslyckas du, är kanske enda alternativet att sälja bolagettill Telias eller Postens snabbt växande mediesatsningar.Marieberg är också dynamiskt just nu. I vilket fall får dusäkert juste betalt.

Har du hängt med så här långt? Då har du och dina kumpaner sågott som säkert 10-15 miljoner i fickan. I mitten på dennaveckans Affärsvärlden finns en välgjord bilaga om PrivataPlaceringar. Använd den efter bästa förstånd och lev väl! Mendu: Satsa inte dina rikedomar i tillväxtbolag med IT-koppling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.