RED VALÖR: Mission impossible

Vi samarbetar ju med en av våra största konkurrenter på vissanyckelmarknader, främst landsbygden. Det begränsar vårfrihetsgrad.

Den Ansvarige fixerade Valör med en journalisttrött blick,läppjade demonstrativt på den halvljumma fuskespresson i denljusröda blomdekorerade koppen, och tog till orda:-Jo, som jag sa när du ringde, det är inte så lätt som nimurvlar tycks tro att leda en sån här verksamhet.-Men vad är egentligen problemet?-Ja alltså, det är väl framför allt en managementfråga,egentligen. Den tidigare ledningen lämnade inte precis envälskött verksamhet efter sig. Jag har haft ett elände med attröja upp efter den.-Fungerar verksamheten ungefär som såna här verksamheter brukarfungera?

-Jag ger dig en poäng där. Som du uppenbarligen vet har jag intenågon hands on-erfarenhet av dom här frågorna. Jag är merrekryterad för min förmåga att leda och förhandla.-Hur många av dina närmaste mellanchefer och stabsresurser hardet, då?-Faktum är att de flesta kom samtidigt som jag, alltså för ettpar år sedan. Många har erfarenhet från liknande uppdrag, menigen – många är tillsatta mest på sina ledarskaps- ochförhandlingsmeriter.

-Jag förstår. Om vi tittar på dina kollegor i ledningsgruppen:hur har dom det med sina respektive enheter?-Det är ganska mycket samma bild där. En tidigare ledning harmisskött saker och ting, de kom in relativt nya i sinaverksamheter när det stora ledningsskiftet ägde rum, de tog medsig ett gäng påläggskalvar och de håller precis på att ta sig ini verksamheten.-Upplever du att det är lätt att få de resurser du behöver föratt utveckla verksamheten på bästa sätt?-Lätt och lätt Chefen – högsta hönset, om man så säger – är enförsiktig general. Det är lätt att få presentera sina idéer, menatt få gehör för dem är en annan sak. Han är, som du säkertförstår, rätt orolig för sitt eget mandat och ägnar därför enstor del av sin tid åt kohandel med de andra verksamhetscheferna.Det har ju trots allt varit en del omsättning även på högstamanagementnivå de senaste fem åren och han vill väl ha en vissstabilitet han också.-Vad ser du som de främsta hindren mot att driva verksamhetenrationellt?

-Chefens omsorg om sin egen position och vår marknadsallians.-Marknadsallians?-Vi samarbetar ju med en av våra största konkurrenter på vissanyckelmarknader, främst landsbygden. Det begränsar vårfrihetsgrad.-På vilket sätt?-De har en rätt ålderdomlig syn på vissa frågor och en – om dubehåller det för dig själv – väldigt stel organisation. Detinnebär att man får ta många sidohänsyn, en hög kostnad för devunna marknadsandelarna, om du frågar mig. Vi har ju inte hellerriktigt samma profil på våra produkter, och jag befarar att vihåller på att förlora vår identitet på grund av detta. Kundernakänner inte riktigt igen sig. Sedan är det ju ett allmäntproblem att driva verksamheter med landsbygdskoppling. Denständiga hänsynen till EU-bidragsmöjligheterna och alla jädraintresseorganisationsabrovinklar gör snabba aktioner omöjliga.Dessutom har vi varit tvungna att vara med vid lanseringar avprodukter som helt klart inte skulle ha ingått i vårt sortimentom vi agerat självständigt.-Varför över huvud taget inlåta sig på såna här samarbeten? Detverkar onekligen vara feltänkt om det får de effekter som du nubeskriver.-Vi måste samla på oss tillräckligt stor del av den okritiskamassan för att få en kritisk massa för vår verksamhet. Ipolitiken är det bara storlek som gäller.-Ja visst, herr minister.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.