Laddar

Rysslands vinnare

Demokratin är den stora vinnaren på Rysslands politiska kris.Och det är faktiskt inte helt uteslutet att även realekonominblir en vinnare.

Ryssland har fått en ny regering under före detta spionchefenoch diplomaten Jevgenji Primakov. Han har redan tillsatt enkommunist – Jurij Masljukov – som förste vice premiärminister,med helhetsansvar för ekonomin, och han har återinsatt entidigare centralbankchef med utomordentligt dåligt rykte ViktorGerasjtjenko. Det ser inte bra ut vid en hastig blick. Men detsom hänt har också sina fördelar, och vad gäller de ondaaningarna återstår att se vad som kommer att ske i praktiken.Fördelen är för det första att den politiska krisen är löst, ochdet utan stridsvagnar. Den andra fördelen är att Primakovåtnjuter respekt och förtroende i nästan alla läger i Ryssland,och även i utlandet. Han anses dessutom vara fullständigtokorrumperad och oberoende av alla politiska partier och andrapåtryckare. För det tredje speglar hans val av medarbetarehittills en respekt för de stämningar som råder i landetsparlamentariska församling och ute bland folket.

FÖRSTA LEGITIMA REGERINGENRyssland kommer nu att få sin första riktigt legitima regering.Den kommer att kunna driva sina förslag genom duman på ett heltannat sätt än tidigare regeringar. Den har därmed en chans attfå något uträttat.

I skrivande stund vet vi dock ingenting om vilken politik dennya regeringen kommer att föra. Det lilla som sagts låterskräckinjagande för finansmarknadernas folk (industristöd,trycka mer pengar för att klara utgifterna), men det får nogtill dels betraktas som retorik. Det är också motsägelsefullt(utlänningarnas förtroende ska samtidigt återvinnas), varför detbara återstår att se vad politiken blir i praktiken.

SKILLNAD MELLAN TAL OCH HANDLINGDet behöver inte bli så illa som det ser ut på den ekonomiskaområdet. En statsvetarprofessor från en s.k. think tank i Moskvamenar att man måste skilja på det officiella och detinofficiella. Den gamle kommunisten och Gosplanchefen Masljukovkommer officiellt att ha det högsta ansvaret för hela detekonomiska området. Inofficiellt kommer det emellertid attfungera så att regeringschefen Primakov omger sig med liberalarådgivare som Boris Fjodorov och Grigorij Javlinskij. Omprofessorn får rätt återstår förstås också att se. Det riktigtstora är kanske ändå omfördelningar av makt som kan ha skett.Det gäller framför allt presidentmakten, som ser ut att hareducerats till förmån för parlamentet.

President Jeltsin är kraftigt försvagad politiskt och har integjort mycket väsen av sig under krisen. Många drar slutsatsenatt han är slut, både fysiskt och psykiskt, och att hans endastora återstående uppgift är att se till att konstitutionenändras till att spegla den nya maktbalansen mellanpresidentämbetet och parlamentet innan nästa president tar vidår 2000.

MAKT FRÅN RÖVARBARONERNADen andra omfördelningen av makt kan ha drabbat de så kalladeoligarkerna, eller rövarbaronerna, som lyckats roffa åt sig enmycket stor del av Rysslands rika resurser under 1990-talet, ochsom styrt politiken bakom såväl president Jeltsin som dentidigare premiärministern Viktor Tjernomyrdin. Att Tjernomyrdinbetraktats som nära lierad med oligarkerna var för övrigt enviktig faktor bakom dumans vägran att godkänna honom sompremiärminister ännu en gång.

Båda dessa omfördelningar är mycket goda nyheter – om de visarsig stämma.

FOKUS PÅ REALA EKONOMINEn som tror på bättre tider är Andrej Kotchetkov, ansvarig förutveckling och investerarrelationer på oljebolaget Lukoil. Denliberala monetarismens era är slut; nu blir det fokus mot denreala ekonomin. Eran när regeringen försökte pressa ur ossorimliga skatter är också slut, tror Kotchetkov. Han tror sigockså veta att regeringen kommer att stötta konkurrenskraftigaföretag och att det överhuvudtaget blir mer gynnsamma villkor.Kotchetkov räknar med att skatterna kommer att sänkas förföretag som Lukoil. Men han tror också att en mer rigidvalutapolitik är att vänta. För Lukoil innebär det att företagetkommer att tvingas sälja US-dollar de tjänat på exporten påhemmamarknaden.

Men det är inte svårt att finna djup pessimism om Rysslandsframtid. Många ser framför sig hur sedelpressarna rasslar igång,och att det blir svårt att stoppa dem när inflationsmekanismenväl är igång. Resultatet blir en latinamerikansk utveckling medhyperinflation, ekonomisk tillbakagång och fortsatt minskandeförtroende, enligt de två unga ryska ekonomerna Ksenia Yudaevaoch Ekaterina Zhuravskaja med utbildning från Harvard respektiveLondon School of Economics. De påpekar också ett grundfel iRyssland: att ingen tycks bry sig om landet. Regeringen stjälfrån folket (genom att inte betala ut löner och frysa derassparkonton) och folket stjäl från regeringen genom att intebetala skatt, säger de.

PESSIMISM I FINANSIELLA SEKTORERPessimismen är också utbredd i den finansiella sektorn, somhåller på att krympa ihop till en bråkdel av sin storlek underglansdagarna 1996 och 1997. Utlänningar flyttar hem. Unga ryssar,som fick smaka på livets goda i den spirande marknadsekonominsdynamiska sektorer, är nu arbetslösa. Medelklassen, som kundesätta undan lite på sparkonton i bankerna, är förlorare.Realekonomin är drabbad, och investmentbanken Brunswick Warburgtror att BNP krymper med 4-5 procent både i år och nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.