Sammankomster med mer än 50 personer förbjuds

Regeringen har på fredagen fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster för mer än 50 personer från och med söndag. Tidigare var gränsen 500 personer.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på fredagen. Medverkade gjorde även socialminister Lena Hallengren, inrikesminister Mikael Damberg, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och rikspolischef Anders Thornberg.

Insikten om krisens allvar måste delas av alla. Fler åtgärder kommer att vidtas för att sjukvården ska klara av den här krisen, enligt Löfven.

“Vi har många långa veckor, månader framför oss. Det kommer att bli utdraget. Det kommer vara människor som förlorar sina jobb, företag kommer att gå i konkurs, och fler liv kommer att förloras”, sade statsministern.

Han sade att det inte finns något som kan stå över det ansvar som nu krävs av var och en. Den som åker på en onödig resa tar på sig ett mycket stort ansvar, “det är en fråga om folkvett”.

“Liv, hälsa och jobb är hotade”, sade Stefan Löfven.

Han upprepade också uppmaningen från Folkhälsomyndigheten om att de som inte behöver resa i påsk bör “stanna hemma”.

Lena Hallengren sade att det är naturligt att vilja hälsa på sina äldre släktingar i tider som denna, men det är precis det man inte ska göra just nu.

Mikael Damberg sade att den som bryter mot förbudet riskerar att få böter eller fängelse.

Johan Carlson, FHM, konstaterade att de flesta offentliga sammankomster kommer att träffas av den nya gränsen på högst 50 personer.

Redan beslutade tillstånd för allmänna sammankomster gäller, men med de nya reglerna, enligt rikspolischefen Anders Thornberg.

“Vi har en stor tilltro till att människor kommer att rätta sig efter dessa nya beslut”, sade han.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.