SAS ökar omsättningen och minskar förlusten

Flygbolaget SAS redovisar ökade omsättningen och minskade förlusten i räkenskapsårets tredje kvartal, maj-juli.
SAS säkrar lån
Foto: Johan Nilsson/TT

Omsättningen steg 58,8% till 3 982 miljoner kronor (2 507).

Resultatet före skatt var -1 358 miljoner kronor (-2 071). Resultat före skatt och jämförelsestörande poster var -1 237 miljoner kronor (-784). Resultatet efter skatt blev -1 355 miljoner kronor (-2 365). Resultat per aktie hamnade på -0,19 kronor (-6,18).

Under ”Framåtblick” skriver SAS-chefen Anko van der Werff följande.

”Återhämtningen för flygbranschen beror i hög grad på osäkerheten kring hur pandemin utvecklas. Vi förväntar oss att resandet gradvis ökar när allt fler människor vaccineras runt om i världen, men vi är också medvetna om att efterfrågan har ändrats under pandemin. SAS förväntar sig i framtiden fler fritidsresenärer och en ännu hårdare konkurrens. Dessutom bokar kunderna sina biljetter närmare inpå avresedatum, vilket innebär att förmågan att flexibelt
skala upp och ner kommer att vara en avgörande framgångsfaktor för flygbranschen framöver.”

Pandemin påverkade såklart och som väntat sommaren.

”Vi noterade uppmuntrande tecken under sommarsäsongen på en gradvis ökande efterfrågan. Vaccinationsgraden ökar också, men stora utmaningar finns kvar framöver när antalet nya fall av deltavarianten ökar och försenar återhämtningen. De införda reserestriktionerna gäller fortfarande och fortsätter att negativt påverka efterfrågan på flygresor”, skriver SAS-chefen.

Kapaciteten ökade med 94% jämfört med det andra kvartalet. SAS uppger också att man arbetar med att utveckla sina operativa plattformar för att bli mer effektiva.

SAS, Mkr Q3-2020/2021 Q3-2019/2020 Förändring
Nettoomsättning 3 982 2 507 58,8%
Resultat före skatt -1 358 -2 071
Nettoresultat -1 355 -2 365
Resultat per aktie, kronor -0,19 -6,18
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.