Satsningar i Norge och Finland lockar
I nästa uppgångsfas stiger vinsterna snabbare än väntat, skrev Affärsvärlden i maj förra året. Sedan dess har aktiekursen rusat drygt 50 procent. Proffice har kapat kostnaderna med 174 miljoner kronor på årsbasis och lagt ned 13 kontor samtidigt som svenska bemanningsbranschen i stort minskat med 26 procent. För Proffice stannade motsvarande nedgång vid 6 procent.
När industriföretagen stod med tomma orderböcker för ett år sedan åkte all inhyrd personal ut fortare än kvickt. Proffices affärsområde industri och logistik tappade 30 procent av omsättningen de tre första kvartalen 2009 jämfört med niomånadersrapporten för 2008.
Bemanningsbranschen ses alltjämt som cyklisk men det finns flera skäl som talar för att sektorn och Proffice kommer klara sig väldigt bra under många år framöver.
För det första har Proffice andra verksamheter som till viss del kan kompensera när bemanningsmarknaden backar. 86 procent av affären för Proffice består visseligen av uthyrning av personal, men att rekryteringsuppdragen halverats i omfattning, uppvägs mer än väl av att intäkterna för kontracykliskt omställningsstöd mer än trefaldigats. Proffice särredovisar inte marginalerna mellan affärsområdena, men rekrytering och omställning är ungefär lika lönsamt, medan uthyrning har sämre marginaler.
För det andra växer branschen snabbt. I dag, år 2010, är det lätt att glömma att bemanningverksamhet över huvud taget inte var tillåten före 1993. Fyra år senare var branschen en fjärdedel så stor som den är i dag. För närvarande jobbar cirka 60 000 personer inom bemanning i Sverige. Enligt europeiska branschorganisationen Ciett är andelen av den totala sysselsättningen 1,3 procent, samtidigt som det västeuropeiska snittet ligger runt 2 procent. Här finns fortsatt utrymme för tillväxt, inte minst sedan bemanningsföretagen i
Sverige visat sig vara duktiga på att få in unga och invandrare på arbetmarknaden. Svenska arbetsmarknaden får ur ett europeiskt perspektiv anses vara relativt flexibel, vilket numera även är regeringens ståndpunkt. Det är dock viktigt hur flexibiliteten är utformad. I Danmark, som anses ha en ännu mer flexibel arbetsmarknad, är det svårt att få lönsamhet bland bemanningsföretagen, där är det är lätt för företagen att själva administera personalförsörjningen.
Proffice visar fortfarande förlust på den danska marknaden och har inga större planer på investeringar där i närtid. I stället satsar bolaget på att bli starkare i Norge och Finland. På den norska marknaden uppgår marknadsandelen till 10 procent medan verksamheten i Finland är obetydlig. Lämpligt då att finska riskkapitalbolaget Capman nyligen tagit en storpost i Proffice och sitter på kontakter och kunskaper för kommande affärer.
Proffice måste göra större förvärv i Finland för att slå sig in på marknaden. Finansiella muskler saknas inte, och ett par hundra miljoner i kassan, i kombination med kreditlöften på lika mycket till, ger bolaget ordentligt med förvärvsutrymme framöver.
Slutligen har Proffice visat att bolaget fått bukt med sina gamla lönsamhetsproblem.
En viktig anledning är att bolaget lyckats klättra i värdekedjan genom att i allt högre utsträckning erbjuda specialistkompetens. I dag har bolaget såväl forskare som it-projektledare i sitt uthyrningsstall. Vilket gör det svårare att sluta använda sig av, eller byta bemanningsföretag, om tiderna blir kärvare för Proffices kunder. Andelen av omsättningen som utgörs av specialister uppgick enligt bolagets definitiontill 29 procent tredje kvartalet i fjol, och svarar för hela 52 procent av vinsten.
Frågan är vad skiljer konsultbranschen från bemannningsbranschen om it-konsulten på ett uppdrag inte jobbar med projektledning. Här kommer det ske förändringar där de ”rena” it-konsulterna kan få se minskad lönsamhet framöver.
Alternativt att bemanningsbolag med hög specialiseringsgrad, likt Proffice, kan komma att få se sina marginaler närma sig it-konsulternas inom resursbemanning. Det våras för bemanningsföretagen.
Köpvärd trots uppgång
Trots en kraftig uppgång för Proffice ser värderingen av bolaget inte ansträngd ut. Tvärtom är aktien billig relativt sina europeiska konkurrenter.
2009 var ett dramatiskt år för aktiekursen i Proffice som rusade med cirka 200 procent. Räknat på innevarande år handlas aktien med ett p/e på drygt 11, vilket är lågt för ett företag som hoppas växa bortåt 20 procent årligen fram till och med 2013.
Skulle Proffices förhoppning om en omsättning på 7 miljarder 2013 bli verklighet, samtidigt som bolagets långsiktiga mål om en rörelsemarginal på 6 procent uppfylls, är aktien värd runt 50-lappen 2013.
Även jämfört med konkurrenterna på den europeiska marknaden framstår Proffice och dess branschkollegor som modest värderade.
Det finns ingen bra förklaring till varför det förhåller sig så. Antagligen är det bara en tidsfråga tills sektorn värderas upp.
Vilka är då Proffices strategi? Att köpa svenska bemanningsföretag är en möjlighet, men Affärsvärlden tror att Proffice har fullt upp med sin egen tillväxt. I prognoserna finns inget större förvärv inräknat, varför utvecklingen kan bli betydligt bättre än våra beräkningar.
Om ett år borde aktiekursen ha klättrat till strax över 30 kronor. Riktkursen sätts till 32 kronor per aktie.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.