Scania vinnare på börsen



Kurserna på Stockholmsbörsen handlades något högre på måndagen med stöd av stigande Asienbörser och positiva USA-terminer. De stigande kurserna inkluderade även de ledande Europabörserna. Bland dagens nyhetsflöde låg fokus på rapporter från Scania och Boliden.

AFV Generalindex var klockan 14.05 upp med 0,4 procent till 299 medan OMXS30 steg med 0,5 procent till 968. Omsättningen uppgick till 8,6 miljarder kronor. Fordonskoncernen Scania redovisade resultat för det fjärde kvartalet. Såväl orderingång som resultat inkom över förväntningarna. Utdelningen föreslås till 15 kronor per aktie.

Fordonskoncernen ser en fortsatt positiv marknad för lastbilar i Europa. Aktien klättrade 9,50 kronor till 312,50. Boliden redovisade ökade intäkter under det fjärde kvartalet. Vinsten före finansnettot inkom strax över den preliminära guidningen som bolaget meddelade om i mitten av januari. Boliden ändrade skuldsättningsgradsmålet till 40 procent från det tidigare angivna intervallet 50-75 procent. Övriga finansiella mål upprepades. Aktien låg oförändrad vid 107 kronor. Banksektorn tillhörde dagens vinnare.

Uppköpsrykten cirkulerade kring brittiska Lloyds. På europamarknaden förvärvade Frankrikes största bank BNP Paribas den italienska Banca Nazionale del Lavoro, BNL för 9 miljarder euro. Bland de svenska bankerna steg SEB 4,50 kronor till 175,50, FS-banken 1,50 kronor till 218,50 och Handelsbanken med 2 kronor till 190,50 kronor. Skogsbolaget Holmen fick rekommendationen sänkt till minska från neutral av UBS. På kort sikt ser investmentbanken begränsade lönsamhetsförbättringar för skogsbolaget. Aktien sänktes 2,50 kronor till 288,50. Stålkoncernen SSAB klättrade 7,50 kronor till 334,50. UBS upprepade köprekommendationen och höjde riktkursen till 400 kronor.

Investmentbanken förväntar sig en ordinarie utdelning på 10 kronor per aktie samt inlösen motsvarande 30 kronor per aktie. Industrikoncernen Trelleborg har genom affärsområdet Building Systems förvärvat EPG Inc med cirka 140 anställda och en årsomsättning om cirka 170 miljoner kronor. Aktien steg 1,50 kronor till 156,50. I fastighetssektorn steg bygg- och fastighetsbolaget JM med 5,50 kronor till 397,50. JM har tecknat avtal om att sälja fastigheter i Stockholm för 101 miljoner kronor.

Försäljningen ger ingen resultatpåverkan. Bland övriga fastighetsbolag klättrade Fabege 1,50 kronor till 147,50. West Siberian Resources klättrade 65 öre till 8,15 kronor och hamnade högt uppe på vinnarlistan. Bolaget har planer på att expandera på den ryska marknaden tillsammans med Repsol. Under dagen meddelade bolaget om att man tecknat avtal om att rikta en nyemission till Repsol om minst tio procent av aktierna/depåbevisen i bolaget. Emissionslikviden på cirka 90 miljoner kommer att användas för att finansiera Saneco-förvärvet och för kommande investeringar i ryska oljetillgångar. Bemmaningsbolaget Proffice fick en köprekommendation av Veckans Affärer.

Tidningen ser utrumme för marginal- och resultatlyft under 2007. Aktien pressades upp 40 öre till 15,90 kronor. Marinelektronikföretaget Consilium fick rekommendationen köp av Dagens Industri. Även om Consilium inte lyckas nå mer än halva marginalmålet 2007 motsvarar dagens börskurs inte mycket mer än ett p/e-tal på 10, skriver tidningen. Aktien avancerade 2,10 kronor till 47,20.
(Ticker)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.