SEB tror på positiv aktieavkastning

SEB tror på en fortsatt positiv börsavkastning under de kommande tolv månaderna, med stigande vinster som drivkrafter.
Börsen, aktier, aktiefonder
Foto: Fredrik Sandberg /TT

Börserna har haft en stark utveckling under året, mycket drivet av uppgraderingar av vinst- och tillväxtprognoser.

”Utvecklingen av konjunkturen och vinstgenereringen i företagssektorn har överträffat marknadens prognoser under samtliga kvartal sedan pandemiutbrottet för ett drygt år sedan. Detta har varit i linje med vår förhoppning och prognos, då vi allt sedan senvåren 2020 har valt att övervikta risktillgångar såsom aktier och företagsobligationer i våra portföljer”, skriver SEB.

Vinstökningsprognosen globalt för innevarande år ligger på 35%, med förväntningar om ytterligare 11% nästa år.

Banken påminner om att fallhöjden är ständigt närvarande, samtidigt som potentialen för fortsatta uppgångar är mer begränsad. Men man förväntar sig ändå positiva avkastningar under de kommande tolv månaderna.

”Drivkraften är kraftigt stigande vinster i en miljö där vi förväntar oss att värderingsmultiplarna är intakta. I vanlig ordning förväntar vi oss också att vi i kommer att få uppleva temporära riskspikar eller vinsthemtagningar. Förväntad avkastning för aktier är i stort sett i harmoni med förväntad vinsttillväxt för 2022”, skriver banken.

Den nuvarande trenden med cykliska förtecken väntas hålla sig i närtid, men när tillväxttakten klingar av under andra halvåret väntas en mer defensiv inriktning.
Samtidigt talar starka underliggande trender och politiska initiativ fortsatt för bolag med inriktning mot hållbarhet.