Skrällar i rapportfloden
Tronskiftet
Familjen Persson öppnar dörren till klädimperiet när Helena Helmersson kliver in som vd för H6M. Såhär halvvägs genom rapportfloden kan man konstatera att den hittills största händelsen i årets första rapportflod är tronskiftet i H&M. Marknaden ansåg ungefär att det är förvånansvärt att Karl-Johan Persson lämnade så pass tidigt med tanke på hur länge hans pappa satt. Å andra sidan är den nya vd:n en veteran inom bolaget med långvarigt fokus på hållbarhetsfrågor vilket är bra för ett klädolag som H&M som vill positionera sig allt starkare i frågan internationellt.
Bankernas återkomst
Bankerna som kollektiv har varit en skräll. De har återhämtat sig förvånansvärt snabbt och klimatet för bankerna har generellt blivit bättre generellt med Riksbankens höjning. En annan sak som kan gynna bolånesidan är att Finansdepartementet ska se över kravet med 15 procent-hindret för att komma in på bolånemarknaden. Sedan är det förstås frågan hur det går med penningtvättssituationen för såväl SEB som Swedbank. Och vem vet om återhämtningen i exempelvis SEB kanske kom lite väl snabbt. Frågan vad gäller storbankerna är flera, en är exempelvis hur Brexit kommer att påverka Handelsbanken och dess närvaro i Storbritannien.
Oro för nischbankerna
Collector, Selin osv
Coronaviruset
Coronaviruset kommer också att påverka den globala tillväxten och förutom uppenbara branscher inom hotell och flyg återstår det att se i nästa kvartal hur viruset med så pass många inlåsta kineser, kommer att slå mot företag med stor produktion eller många konsumenter i Kina.
Å andra sidan skulle en epidemi kunna leda till incitament och stimuli vi från centralbankerna framöver, de kommer kanske att fortsätta stödja konjunkturen.
Före Coronaviruset var det flera positiva tecken för en förbättrad konjunktur men nu är det som om vändningen låter vänta på sig.
Det låga ränteläget
Även om den svenska Riksbanken höjde räntorna så förblir de låga och som investerare i alla läger finns starka incitament till att söka sig allt längre ut på riskskalan. Man måste söka sig längre ut på riskskalan. Med fortsatt låga räntor finns ett gott stöd för börsen.
I övrigt är det flera rapporter som levererar primärt på vinst men tillväxten uteblir, det är inte så mycket organisk tillväxt på topline vilket skulle kunna signalera fallande estimat för världskonjunkturen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.