Snart slut på champagnegaloppen

Ett hundra månader av festyra har passerat och börsen når rekordnivåer nästan dagligen. Men flera faktorer pekar mot en mörkare framtid.

KRÖNIKA. Nya bolag noteras på börser och handelsplatser i fortsatt högt tempo samtidigt som de aktier som redan finns där slår kursrekord var och varannan dag. Euforin, som brukar förklaras av de historiskt låga räntenivåerna, håller i sig. Optimisterna ser få moln på himlen.

Men pessimisten, som länge har haft fel i sina varningar, kan nu se ut att få rätt. Tecken i tiden talar för att de obarmhärtiga, malande kursfallen snart är här och att de utdragna nedgångsperioder som kännetecknas av att börsen sjunker tre, fyra dagar i veckan för att sedan återhämta ungefär hälften av nedgången, är på väg tillbaka.

Den långa uppgångsfasen som pågått sedan mars 2009 är en viktig anledning till att champagnegaloppen ser ut att vara över. Nu i juni firar börserna i New York, liksom börsen i Stockholm, 100 månader av uppgång, vilket är kapitalmarknadernas näst längsta uppgångsperiod genom tiderna. Vid tidigare långa uppgångar har utvecklingen slutat med en börskrasch. Uppgången under 60 månader mellan 2002 och 2007 följdes av en nedgång på 57 procent. Och 117 månaders uppgång från 1990 till 2000, den så kallade supercykeln, slutade med en nedgång på 49 procent.

Denna långa period av uppgång leder fram till nästa argument. Eftersom börsen brukar vara skicklig på att peka ut vartåt den framtida konjunkturen är på väg är det sannolikt att en sådan humörsvängning snart visar sig. Börsen ligger traditionellt 12 till 18 månader före konjunkturen och konjunkturen bör rimligen försvagas inom dessa 12 till 18 månader.

Samtidigt saknar värderingarna av de svenska storbolagen motsvarighet i historien. Bolagen värderas till 20,3 gånger årets vinster (rullande tolv månader), enligt de beräkningar som görs av Peter Malmqvist, chefsanalytiker på finanshuset Remium.

– Det är historiskt högt, säger Malmqvist.

Och även om första kvartalets rapporter överlag har varit starka, har de också varit valutadopade.

En annan signal om att en nedgång är nära är att analytiker publicerar super­optimistiska köpanalyser. Det skedde i flera it-aktier mot slutet av uppgångsperioden år 2000. Ett par exempel på köprekommendationer ur den senaste veckans analysflod är finanshuset Bairds hyllning av biltillverkaren Tesla och en Citi-analys gällande det amerikanska högprofilerade elektronik­före­taget Nvidia. I analyshusens optimistiska scenarion bedöms de båda aktierna vara värda dubbelt så mycket som i dag, trots att de stigit runt 100 procent sedan års­skiftet.

Inflationsutvecklingen talar också för att börsen är övervärderad. Inflationen är inte längre noll utan 1,9 procent (i april) i årstakt, det vill säga i nivå med Riksbankens ambitioner. Det normala när inflationen skjuter fart är att placerarna värderar ned börs­bolagen. Men det har inte skett denna gång. Tvärtom så har p/e-talsvärderingarna ökat det senaste halvåret. Med dagens inflationsnivåer borde börsbolagen värderas till 13–14 gånger årsvinsten, vilket omvänt betyder att börsen, enbart av det skälet, har cirka 30 procents fallhöjd.

Räntorna i Sverige kan vara på väg upp, inte bara på grund av en tilltagande inflation, utan också till följd av att statens budgetöverskott försvinner i år och flera år framöver. Dessutom kan Riksbanken vara på väg att avsluta de stödköp av obligationer som banken ägnat sig åt under många år. Det bör också ge högre räntenivåer.

Tecknen på en tilltagande fastighetsbubbla inom både bostäder och kommersiella fastigheter blir allt flera. Butikslokaler står tomma, och det behövs inte mycket av vakanser för att driftöverskottet ska minska påtagligt. Med stigande marknadsräntor drabbas också bostadsfastigheterna.

Även Inköpschefsindex (PMI) har legat på höga nivåer. Över 60, på en skala där allt över 50 brukar betraktas som högkonjunktur. Med så höga PMI-siffror finns det egentligen bara en väg som kommande PMI-tal kan gå och det är nedåt.

Allt fler vill till börsen och kön till olika listor är rekordlång. Ett säkert tecken på att toppen är nära är just när börsen betalar mer än industriella aktörer.

Är det läge att sälja aktier? Den exakta tidpunkten är svår att bedöma, men en sak är säker – nedgången kommer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight