Spararna bottenfiskar i kurskollapser

Spararna fortsatte att tanka aktier i maj. Här är listorna över de aktier som spararna köpte - och sålde - under månaden.
Foto: Chris Ryan/TT

Optimism om återöppnande av ekonomier, hopp och vaccin och stimulanser från stora centralbanker gjorde att börshumöret steg i maj och Stockholmsbörsen går mot sin bästa majmånad på 15 år.

“Aktiemarknaden tycks ha blivit mer och mer framåtblickande ju deppigare makrodatan sett ut. Dessutom har rekylen gått så snabbt att placerare fortfarande kliver in successivt. Det hjälper till att hålla börsen under armarna”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i ett pressmeddelande.

Privatspararna gör 317 400 affärer per dag i maj. Det är en ökning med 102 procent jämfört med samma månad i fjol, visar statistik från Avanza.

“Även hos privatpersoner är optimisterna i majoritet och spararna köper aktier för tredje månaden i rad. Köpen är dock något försiktigare än vid rekordhandeln i mars och april”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza i ett pressmeddelande.

Spararna har passat på att bottenfiska under månaden och den mest köpta aktien hos Avanza är teleoperatören Millicom, som pressats hårt av krisen och vars aktiekurs har halverats sedan årsskiftet.

“Visst är Millicom en till synes lågt värderad aktie, men utmaningarna är också många. Bolaget, som nu dragit in såväl utdelning som återköpsprogram, är långt ifrån den stabila lågriskaktie som jag tror många sparare tolkar ett telekombolag”, säger Johanna Kull.

Den näst mest populära aktien hos Avanza är fastighetsbolaget SBB.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Millicom Volvo
SBB B Latour
AstraZeneca Kindred
Intrum Boliden
Telia Company Scandic Hotels
Embracer Fortnox
Sinch Spotify
H&M BillerudKorsnäs
Stillfront LeoVegas
Norwegian NIBE

“Antalet aktieägare i SBB har ökat med 20 procent på en månad. Spararna fyllde framför allt på i aktien efter det stora kursraset i början på månaden, då kursen sjönk som mest 40 procent under en enskild dag”, säger Johanna Kull.

Även hos Nordnet är det tydligt att spararna bottenfiskat under månaden. Det senaste året har spararna dragits till Investor och Swedbank, men i maj får de se sig slagna av en rad andra aktier och även hos Nordnet toppar SBB och Millicom.

“SBB har varit en populär aktie under en längre tid, och när kursen dippade i början av maj som en följd av att Ilja Bataljan anhölls – och sedermera släpptes – passade ännu fler på att gå in”, säger Frida Bratt.

Norwegian har lockat många sparare i Norge, och även Nordnets svenska sparare tryckte på köp-knappen.

“Aktien är närmast utbombad, och bara små signaler om att det finns en chans till överlevnad får kraftig inverkan på kursen. De som gått in i bolaget under våren – och de är många – är förmodligen högst medvetna om risken och den stora osäkerheten som kvarstår”, säger Frida Bratt.

 

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
SBB Assa Abloy
Millicom SSAB
Norwegian Latour
Investor Skanska
Swedbank Epiroc
Castellum Spotify
Pexip Holding Evolution Gaming
Telia Company Volvo
H&M Kinnevik
Intrum G5 Entertainment

På säljtoppen hos Nordnet syns en hel del kursrusare.

“Premien är hög i Latour och aktien har gått starkt de senaste veckorna. Det gäller även exempelvis Evolution Gaming, som med dunder och brak bröt 100-miljardersvallen under månaden. Det har skett i en otroligt snabb takt, och sparare passar på att hämta hem vinsten”, säger Frida Bratt.

Enligt Johanna Kull är säljlistan för månaden spretig, och utgörs både av vinsthemtagningar och försäljningar i årets kursförlorare. Mest såld hos Avanza är fordonskoncernen Volvo.

“Volvo är en populär aktie hos så kallade utdelningsinvesterare. En grupp som delvis valde att dumpa aktien efter bolagets besked i mitten på månaden om att utdelningen för 2019 slopas. Spararna har dock inte blivit helt snuvade på konfekten. I mars var köpen i Volvoaktien rekordstora och sedan botten har kursen stigit nära 45 procent”, säger Johanna Kull.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag** Maj 2020* April 2020 Förändring månad % Maj 2019 Förändring år %
Avanza 231 800 266 400 -13 107 200 116
Nordnet 82 100 93 100 -12 47 900 71
Skandiabanken 3 500 4 200 -17 2 200 59
Privatspararna, totalt 317 400 363 700 -13 157 300 102

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här