Stora Ensos vinst lägre än väntat

Skogsbolaget Stora Enso redovisar en lägre justerad vinst än väntat för det fjärde kvartalet. Utdelningen lämnas oförändrad.
Stora Ensos vinst lägre än väntat - annica-bresky-stora-enso-700_binary_6972646.jpg

Omsättningen sjönk 9,3 procent till 2 411 miljoner euro (2 657). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 2 429.

Ebitda-resultat blev 259 miljoner euro (405), med en ebitda-marginal på 10,7 procent (15,2).

Justerat rörelseresultat utföll på 112 miljoner euro (271), väntat var 143, med en justerad rörelsemarginal på 4,6 procent (10,2).

Resultatet före skatt var 678 miljoner euro (267), vilket baseras på IFRS.

Resultatet efter skatt, mätt som IFRS, blev 519 miljoner euro (299).

Resultat per aktie hamnade på 0,66 euro (0,39).

Stora Enso föreslår 0,50 euro i utdelning (0,50), väntat 0,50.

Skogsjättens lönsamhetsprogram utvecklas snabbare än planerat. Målet är att nå årliga besparingar om 275 miljoner euro till slutet av 2021. Under 2019 nådde besparingsprogrammet cirka 105 miljoner euro.

För första kvartalet 2020 väntas det operativa rörelseresultatet ligga inom spannet 90-200 miljoner euro.

Under första kvartalet kommer pappersmaskin 5 på Ostrołękabruket att ha sitt årliga planerade underhållsstopp. Den totala effekten av underhållsstopp uppskattas bli ungefär 60
miljoner euro lägre än för det fjärde kvartalet och 10 miljoner euro lägre än första kvartalet.
Flera fackförbund i Finland strejkar för närvarande vilket också påverkar Stora Ensos verksamhet. Den negativa effekten av de tre veckor långa strejkerna är medräknad i
prognosen.

”Ett dämpat och varierande affärsklimat orsakat av geopolitisk osäkerhet förväntas fortsätta att påverka Stora Enso under 2020. Den minskade efterfrågan på papper i Europa kommer att hålla i sig och efterfrågan på koncernens övriga produkter förväntas vara fortsatt varierande”, skriver Stora Enso i en kommentar under ”Utsikter”. Skogsbolaget fortsätter.
”Mycket milda vintrar i Norden, med kortare tjälperioder, skulle kunna påverka avverkning och transport av virke vilket i sin tur kan inverka på tillgången av råmaterial och i så fall öka kostnaden för skogsråvara för de nordiska bruken.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.