Förvaltare: Castellum är stabila – SBB känns läskiga

Bland fastighetsföretagen går det att göra klipp om rabatten är rätt, och bland konsumentbolag ska man söka bland dem som varit nere på katastrofnivåer och vänt. I skogssektorn gäller att det ska gå "riktigt, riktigt dåligt" innan det är köpläge. Och där är vi inte ännu, säger Lars-Erik Lundgren, förvaltare på Aktie-Ansvar.
Lars-Erik Lundgren.
Fondförvaltaren Lars-Erik Lundgren.

Börsbolagens Q2-rapporter har varit starka. Oväntat starka, tycker Lars-Erik Lundgren, förvaltare av Aktie-Ansvars Sverigefond.

”Speciellt om man tänker verkstad, för man har väl ändå gått och väntat på att det ska lugna ner sig. Makrodata är svag, framför allt i Europa, men det syns inte i samma omfattning i rapporterna”, säger Lundgren.

Han säger att ”klumpen i magen” är frågan var den egentliga efterfrågan ligger då produktionen kommit ikapp pandemins alla effekter.

”Jag är inte superpessimistisk till konjunkturen men någonstans måste vi ändå få en period med sämre siffror. Och då kommer marknaden att överreagera, för är det något som kännetecknar den här rapportperioden så är det stora kursrörelser. Överreaktioner, skulle jag vilja säga. Volatiliteten i enskilda aktier har varit enorm.”

Han misstänker att det är något vi får dras med framöver.

”Det borde inte bli så stora reaktioner på små avvikelser. Hur aktien värderas från början spelar ingen roll när resultaten väl kommer. Talesättet att inget är helt diskonterat förrän det kommit på skärmen stämmer bättre än någonsin. Tillväxten av index- och modellbaserad förvaltning på bekostnad av aktiva förvaltare ligger sannolikt bakom utvecklingen. Vem ska gå emot strömmen och köpa när värdering inte är med i modellen?”, säger Lundgren.

MÅNGA SLÅSS OM SMÅTT

Lundgrens Sverigefond fokuserar på storbolag. Och det här är inte första gången han passar på att säga att svenska småbolag gått ”alldeles, alldeles för bra” de senaste åren.

”Det har funnits många ’darlings’ i småbolagsvärlden som blivit skyhögt värderade på kort tid. Kanske för att det finns många småbolagsfonder i Sverige med mycket pengar. Det är svårt när de ska trängas i 5-20-miljardersbolagen”, säger han och understryker att så ser det inte ut i övriga Europa, som han har god koll på genom att han även förvaltar fonden Aktie-Ansvar Europa.

Att serieförvärvande bolag som Addtech och Addlifes värderingar sjunkit de senaste månaderna ser han som ett sundhetstecken.

”Om du tar en 10-årsperiod före pandemin så handlades Lifco till P/E 20-25. Då hade vi nollränta, QE och god tillväxt. Idag är räntan betydligt och tillväxten lägre. Trots det handlas de nu till P/E 30. Det är lätt att argumentera för en lägre värdering. Och då är ändå Lifco ett kvalitetsbolag. Men jag tror att insikten om att nollräntan inte kommer tillbaka sakta börjar sippra igenom”, säger Lundgren.

FAST ÄNDÅ INTE

Han var skeptisk till fastighetsbolagen i ett tidigt skede, men tycker att halvårsrapporterna varit ”helt ok”, med stabila uthyrningssiffror och inga problem i de operativa verksamheterna. Frågan handlar om hur fastigheterna ska värderas.

”Det är ju där själva oron ligger i sektorn. Jag tror det finns både klipp och icke-klipp att göra här, som avgörs av bolagens finansiella förutsättningar. Några är ganska stabila, som Castellum. SBB tycker jag fortfarande känns ganska läskigt och är svårt att greppa. Då känns ju Corem bättre, som var tidigt ute med att sälja ganska aggressivt. Man måste leta efter höga rabatter”, säger han, men understryker att just de här reflektionerna grundar sig på magkänsla snarare än detaljerad analys.

Roger akelius
Roger Akelius är storägare i Castellum. Foto: Emelie Asplund / TT

Han tillägger:

”Jag känner fortfarande att det kan komma en studs i fastigheter den dagen Riksbanken säger att man stannar. Men på längre sikt finns frågetecken kring om avkastningen på eget kapital blir tillräckligt attraktiv i ett högre ränteläge, givet dagens fastighetsvärdering. Jag tror fastighetspriserna behöver komma ner lite till och uppskattar att vi klarat av två tredjedelar hittills.”

RESORS SLUT

Investor är ert största innehav, som ni dessutom ökat i nyligen. Vad ser du för potential där?

Investor är ett fantastiskt bolag som man köper av två skäl. Dels de onoterade delarna och dels en bred börsportfölj av god kvalitet till rabatt. Jag tycker Investor har gått från klarhet till klarhet. De är öppnare, mer transparanta och sköter sina innehav väl. Sen är vi underviktade i både Atlas Copco och ABB så vårt innehav i Investor väger delvis upp”, säger Lundgren.

Han berättar att fondens undervikt i Atlas Copco beror helt och hållet på värderingen.

”Atlas förtjänar en premie men ska den vara så hög som nu? Jag tror det kommer ett bättre läge att återvända till aktien.”

”Vi har även sålt ABB för vi tror att större delen av resan är gjord. Vi har varit med i ABB sen innan Björn (Rosengren, reds anm) kom. De har gjort ett fantastiskt jobb och det har varit en otrolig resa”, säger han och tillägger:

ABB:s rapport var förvisso övertygande men så ska det väl vara i ett sencyklist bolag.”

”RIKTIGT, RIKTIGT DÅLIGT SKA DET GÅ”

Lundgren tycker att sektorer kan vara ett missvisande snitt eftersom skillnaderna inom en bransch är stora. Stål och skog ser han däremot som relativt homogena sektorer.

”Inom skogssektorn har mycket hänt. Stora Enso har gått från rekordresultat till katastrofresultat. Sämre efterfrågan och höga vedpriser är en dålig kombination. Men botten är sannolikt nära. Är det inte nu, så blir det nog under Q3. Skog är en sektor som du köper när det går dåligt. Riktigt, riktigt dåligt ska det gå. Frågan är om det går tillräckligt illa nu för att det ska vara köpläge. Vi har inte gått in”, säger han.

Men du börjar bli lite sugen på det?

”Är man value-inspirerad så blir man alltid sugen när man ser sånt här. Men det är farligt att gå i fällan att köpa för tidigt. Vi har det under uppsikt”.

Att just Stora Enso är intressant värderingsmässigt motiverar han med att de både haft en resultatnedgång och gör stora investeringar som påverkar kassaflödet negativt, vilket ”investerare hatar”. Men han tror att satsningarna är korrekta i sig, så det gäller bara att tajma när kursbotten är nådd.

”De har gått ur papper och är i princip helt inne på packaging. Och i botten finns ett skogsinnehav som alltid värderats lågt om man jämför med SCA”.

NYTTIGT MED AVVIKANDE ÅSIKTER

De största oklarheterna som ränte- och inflationseffekter orsakar ser han på konsumentsidan där han frågar sig hur mycket hushållen klarar av i form av kostnadsökningar.

”Det bådar inte gott för företag som Thule, som säljer nice to have-varor i premiumklassen. Det känns farligt. Ska man titta på bolag inom konsumentsektorn så får man vara selektiv. Jag tror mer på bolag som H&M där kunden får bättre value for money eller vissa e-handlare som redan handlas på katastrofnivåer. Lyx och lågpris kan klara sig bättre än premium om hushållen drar åt svångremmen”, säger Lundgren.

Ni är generellt kräsna vad det gäller mindre bolag – vad krävs för att du ska slå till?

”Även om bolagen ofta är bra kan det vara svårt att handla dem. Man behöver hålla dem länge och det är svårt att komma i och ur. Vi är inte en stor men däremot en koncentrerad fond vilket gör att positionerna blir lite större. Ofta när man vill sälja har något negativt hänt och då kan man lätt bli instängd i en position jämfört med de större bolagen”, säger Lundgren och fortsätter:

”Ett annat problem är att många värderas för högt, inte minst sedan pandemin. P/E-talet för Carnegie Small Cap ligger på 17 och OMX30 på 14, det vill säga 21% premium för mindre bolag. 10-årssnittet för skillnaden ligger på 14% och tar du bort pandemin kommer man ner till 11%. Givet ränteläget idag kan man argumentera att även det är för mycket.”

Du har varit med länge i gamet. Vilken är den bästa källan när du orienterar dig på marknaden?

”Bolagsledningar är svåra att lita på. Jag har aldrig någonsin hört någon säga att det ser riktigt dåligt ut, trots att det händer hela tiden. Även om man lär sig tolka budskapen med åren är det viktigt att hitta någon analytiker som sätter sig på tvären mot konsensus. Den som har en avvikande åsikt måste alltid försvara den och då vet man att de tänkt igenom saker i detalj. Det betyder inte att man behöver hålla med, men det kan göra en uppmärksam på sånt man inte tänkt på.”

Aktie-Ansvar Sverigefonden 

Aktivt förvaltad aktiefond som investerar i svenska noterade bolag. 25-30 innehav, fördelade till ca 70% i stora likvida bolag och återstående andel i mindre bolag.

Förvaltat kapital:  1,8 miljarder kronor

Utveckling 12 månader: +8,6% (jämförelseindex SIXSESRI +9,7%)

Utveckling 5 år: +39% (SIXSESRI +57%)

Källor: Avanza, Aktie-Ansvar, Fondbolagens förening

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Stock Market