Svagt i byggsektorn

Rapportperioden drog igång på allvar i förra veckan. För Stockholmsbörsens del slutade veckan med en uppgång på 1,6 procent. Aktiva portföljen backade 0,9 procent då H&M och Mekonomen båda föll.

Byggbolagen Skanska och JM föll båda tungt på sina halvårsresultat. Samtidigt rapporterade Valueguard om fallande priser på såväl bostadsrätter som villor i Sverige i juni. Återstår att se om det är en säsongseffekt eller ett mer varaktigt trendbrott på marknaden.

Talar för det senare gör bland annat att Swedbanks senaste Boindex visade att hushållens bostadsköpkraft i storstäderna är nere på nivåer som historiskt signalerat prisfall (se: https://www.swedbank.se/idc/groups/public/@i/@sc/@all/@lci/documents/presentation/cid_2339316.pdf). Och det i ett läge när boräntan är nere på historiskt låga nivåer och nybyggnationen ökat rejält. SvD rapporterade nyligen om floden av nybyggen som ska ut på marknaden (se: https://www.svd.se/antal-nyproduktioner-slar-rekord–risk-for-prisfall).

Om det blir pyspunka eller något värre låter vi vara osagt, men risk/reward i bolag med ett stort beroende av den svenska bostadsmarknaden ter sig sannerligen inte attraktiv.

På valutamarknaden fortsätter dollarn att tappa mark. Nu är den nere i knappt 8,31 mot kronan. Euron har också fortsatt att stärkas mot dollarn till ett nytt årshögsta vid knappt 1,15. Beroende på börsbolagens hedgar slår sådana här förändringar olika snabbt, men utvecklingen gynnar bolag med stora inköp i dollar, som H&M och andra detaljhandlare, medan mer exportinriktade verkstads- och skogsbolag missgynnas.

I väntan på bättre ingångslägen lämnas portföljen oförändrad.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här