Svenskt doldisbolag räddaren i coronatider

Flera svenskgrundade företag kommer till undsättning när den globala efterfrågan på respiratorer växer.
Svenskt doldisbolag räddaren i coronatider - corona-sjuksang-700_binary_6991230.jpg

I takt med att infektionssjukdomen covid-19, som orsakas av coronaviruset, har fått ökad spridning har respiratorer, eller ventilatorer som det också kallas, blivit heta byten på marknaden. Tidigare har det rapporterats om medicinteknikbolaget Getinge, som bland annat levererar 500 ventilatorer till Italien.

Men nu har en annan svenskgrundad respiratorproducent hamnat i rampljuset. Det är Breas, som grundades av Björn Wennerholm och Ulf Jönsson i början av 90-talet. Senast det skrevs om Breas i svensk press var för ganska exakt tre år sedan, då medicinteknikbolaget köptes upp av den kinesiska medicinjätten Fosun Pharma. Breas har fortfarande kvar sin svenska verksamhet, men har även kontor i USA, Kina, Tyskland, Storbritannien och Spanien. Totalt har koncernen drygt 180 anställda, varav 65 arbetar i Mölnlycke.

Nu är bolaget återigen aktuellt. Häromdagen rapporterade Financial Times om den rådande bristen på respiratorer i Storbritannien. Hälsominister Matt Hancock sade under en presskonferens att det finns 5 000 ventilatorer inom det brittiska vårdsystemet NHS, men det behövs ”många gånger fler än så”. Premiärminister Boris Johnson ska enligt uppgifter till FT har sagt att minst nya 20 000 ventilatorer behövs inom de närmsta två veckorna. Bristen har fått den brittiska premiärministern att efterfråga stöd hos andra tillverkande företag, bland annat biltillverkare som Jaguar Land Rover och Honda.

Breas brittiska verksamhet går på högvarv – bolaget säger att man gör allt man kan för att möta den växande efterfrågan. Även i Sverige är produktionen i full gång. Breas marknadschef i Sverige, Sebastian Mommers, vill inte berätta hur mycket efterfrågan och produktionen har ökat de senaste veckorna. Men klart är att marknaden fortfarande inte är mättad.

– Vi har sett en betydlig ökning i efterfrågan på våra ventilatorer. Vi har jobbat väldigt hårt, och jobbar fortfarande för att öka vår kapacitet. Vår kapacitet är mycket större än bara för två månader sedan. Vi har optimerat våra produktionslinjer och anställt extra personal. Vi arbetar även på helger och förbereder dubbla skift.

I bland annat Storbritannien finns det förslag på att börja producera ventilatorer i bilfabriker, där det finns ledigt utrymme och kapacitet. Men ett sådant förslag kommer förmodligen inte bli aktuellt i Sverige, säger Sebastian Mommers. Det är inte så enkelt att ändra en bilfabrik till en ventilationsfabrik.

Hur kommer det sig att ett sådan diskussion pågår i Storbritannien men inte här? Är det någon skillnad på efterfrågan i Sverige relativt Storbritannien?

– Efterfrågan är hög överallt, vi har fått extra förfrågningar världen över. Det som är skillnaden är hur vården är organiserad, på vilket sätt man når ut till företagen men också till media. Man ser i exempelvis England att olika förslag, exempelvis detta om bilfabrikerna, har kommit ut i media. I Sverige har vi inte sett sådana utspel, här går allt via Socialstyrelsen, MSB och regionerna som då ska göra inköpen för vården i Sverige. Vi är i kontakt med dem och vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa den svenska vården, och även vården i andra länder.

Det har rapporterats om att det inte finns tillräckligt med utrustning i den svenska sjukvården. Vad är din uppfattning?

– Jag kan inte bedöma det – jag vet inte hur stort behovet är i den svenska sjukvården. Sedan finns det också olika sorters ventilatorer, vi gör exempelvis inte ventilatorer för intensivvård. Men som alla andra följer jag debatten, och jag kan bara tala för egen del och säga att vi känner ett väldigt stort ansvar i detta läge för att hjälpa vården att genomföra sitt viktiga arbete i kampen mot viruset och dess konsekvenser. Det jobbar vi stenhårt för. Vi är väldigt tacksamma för förtroendet som våra kunder ger oss i det här läget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets