”Tappade fokus på kärnverksamheten”
De senaste åren har bjudit på en buffé av tråkiga besked för NCC:s aktieägare, med familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan i framsätet. Trots högkonjunktur har verksamheten gått överraskande knackigt. Omsättnings- och lönsamhetsutvecklingen har varit blygsam samtidigt som vinstvarningar och projektnedskrivningar har avlöst varandra. Aktiekursen har sedan i början på sommaren 2016, när NCC:s tidigare bostadsutvecklingsdivision Bonava knoppades av och särnoterades, klivit tillbaka med 25 procent och sprungits ifrån rejält av börsens index.
Den tidigare vd:n Peter Wågström, som hade suttit vid rodret sedan 2011, lyckades inte komma till bukt med den besvärliga situationen. Han fick sparken i slutet av 2017 eftersom NCC behövde ”ny kraft för att vända utvecklingen i bygg- och anläggningsverksamheten”, som styrelseordföranden, Nordstjernans dåvarande vd Tomas Billing formulerade det i ett pressmeddelande.
I stället rekryterades NCC-bekantingen Tomas Carlsson till vd-positionen, vilken han tillträdde i maj förra året. Denna västerbottning, som är född och uppvuxen i Umeå, arbetade på NCC under åren 1991–2012, varav de sista fem som chef för den svenska byggverksamheten. Han var också en av huvudkandidaterna till vd-posten år 2011 i samband med att dåvarande vd:n Olle Ehrlén gick i pension. I den rekryteringsprocessen drog som nämnt Peter Wågström det längsta strået. Nu har Tomas Carlsson alltså efterträtt den person som ursprungligen snuvade honom på uppdraget.
På den tiden, omkring 2011, var Tomas Carlsson förhållandevis okänd för det bredare investerarsamfundet. Det är han inte längre. Efter att initialt ha gått bet på toppjobbet hos NCC anställdes han i stället 2012 som vd för Sweco, där han med åren kom att skörda framgångar. Mellan 2013 och 2017 fördubblades teknikkonsultens omsättning från 8 till nära 17 miljarder kronor till följd av organisk tillväxt men främst förvärv. Samtidigt förbättrades rörelsemarginalen från 6,8 till 8,4 procent under samma tidsperiod. Den som köpte aktier i Sweco i början på 2014 har en kursökning på nära 130 procent.
När Affärsvärlden träffar Carlsson på byggbolagets huvudkontor i Solna har det passerat nästan ett år sedan han gjorde sin första arbetsdag på NCC. De första månaderna ägnade han åt en genomlysning av verksamheten, som har 16 500 anställda utspridda på fem affärsområden.
Genomlysningen ledde till ur aktieägarperspektiv tålamodsprövande nedskrivningar på närmare 1,6 miljarder kronor, vilket hamrade ner resultatet och utmynnade i en vinstvarning för fjolårets tredje kvartal. Samtidigt presenterades ett åtgärdsprogram som bland annat involverar avyttringar av förlustdrabbad verksamhet och en förstärkt process för riskvärdering av byggprojekten. Devisen framgent är: Lönsamhet före tillväxt.
Tomas Carlsson är på det klara med vad som de senaste åren har gått snett i NCC.
– Bolaget tappade fokus på kärnverksamheten och ägnade lite för mycket uppmärksamhet på digitalisering och hållbarhet. Det är viktiga stödjande områden, säg inget annat, men vi behöver fokusera mer på kärnaffären, säger han på svagt klingande norrländska.
– Samtidigt har bolaget ägnat för lite kraft och resurser på bedömning och hantering av risker kopplade till projekten. Vi måste vara mer selektiva i anbudsgivningen, ta in kontrakt som är sunda i grunden och sedan styra projekten mer noggrant.
Den saftiga omvärderings- och nedskrivningsnotan under hösten innehöll flera ingredienser. Bland annat såg sig byggbolaget tvingat att göra en omvärdering på 363 miljoner kronor av ett gäng kommersiella fastigheter på oattraktiva lägen runt om i Norden. Den handlade till exempel om en kontorsfastighet i norska Stavanger som ”byggdes på spekulation då oljepriset var högt men färdigställdes när oljepriset hade sjunkit och ingen längre var intresserad”, uppger vd:n. Det rörde sig också om mer eller mindre tomma köpcentrum i Danmark samt kontorsbyggnader i ytterkanten av Helsingfors, där bolaget sedan tidigare har fattat beslut om att fokusera på mer centrala lägen. Som ett led i åtgärdsprogrammet ska dessa fastigheter nu säljas.
– Vi var tvungna att se verkligheten för vad den är och göra omvärderingarna. Hittills har vi sålt av 79 procent av värdet på de nedskrivna fastigheterna, säger Tomas Carlsson.
En annan föga smakrik ingrediens i nedskrivningsnotan var en omvärdering på nära 700 miljoner kronor av potentiella intäkter från tvister med kunder. NCC:s byggprojekt är ofta komplicerade, vilket inte sällan medför att något oförutsett inträffar, till exempel att marken där fastigheten eller vägen ska byggas är av lägre kvalitet än väntat. Då uppstår en merkostnad, och frågan är om det är kunden eller NCC som öppnar plånboken. Tomas Carlsson förespråkar ett mer försiktigt förhållningssätt än vad bolaget har haft tidigare vad gäller förväntningar på intäkter från tvister.
– Fortfarande ska tvisterna lösas, men vi har nu dragit ner förväntningarna på utfallen. Det finns skäl att vara mer försiktig än vad vi har varit förut, säger han.
Låt oss titta på hur byggbolaget är organiserat innan vi fokuserar på dess åtgärdsprogram.
NCC har som nämnt fem affärsområden: Infrastructure, som sysslar med infrastrukturprojekt som vägar och tunnlar; Building Nordic respektive Building Sweden, som bygger bostäder samt offentliga och kommersiella lokaler i de nordiska länderna; Industry, som bland annat inriktar sig mot produktion och försäljning av asfaltmaterial samt asfaltbeläggning; och Property Development, som utvecklar och säljer kontors- och handelsfastigheter i Norden.
Sammanlagt hade dessa affärsområden i fjol en omsättning på 57,3 miljarder kronor med ett rörelseresultat på minus 764 miljoner kronor, vilket till stor del berodde på nedskrivningarna under tredje kvartalet. En av de viktigaste inslagen i åtgärdsprogrammet är att sälja vägunderhållningsdivisionen Road Service. Den sysslar med snöröjning, sopning och skyltning av vägar i Norden och ingår i affärsområdet Infrastructure, som för övrigt är bolagets intjäningsmässigt största med 32 procent av intäkterna. Problemet är att vägservicedivisionen, som omsätter drygt 3 miljarder kronor, under lång tid har brottats med klen lönsamhet.
– Vår kärnaffär är projektstyrd, men Road Services bedriver en serviceverksamhet med längre kontrakt. Det innebär att divisionen bygger på en helt annan logik. Även om det i grunden är en bra affär har vi inte kunnat få till lönsamhet på tio år, vilket är ett starkt argument för att någon annan ägare kan göra det betydligt bättre, säger Tomas Carlsson.
Bolaget är just nu i kontakt med olika intressenter och försäljningsprocessen löper ”enligt plan”.
– Vi siktar på att slutföra försäljningen under innevarande år, säger han.
Ett par olönsamma asfaltverk inom affärsområdet Industry har också avyttrats.
I höstas delade NCC upp den nordiska byggverksamheten i två affärsområden: Nordics, som utgör 17 procent av bolagets omsättning, och Sweden, som utgör 26 procent av densamma. Den svenska delen redovisade för fjolåret ett rörelseresultat på 453 miljoner kronor, vilket medför en marginal på 2,9 procent. Sämre har det gått för den nordiska delen som uppvisade förlust inte bara förra året utan också 2017. En av Tomas Carlssons uppgifter, och ett annat av inslagen i åtgärdsprogrammet, är att genomföra en turnaround-plan för byggverksamheten i Finland, Danmark och Norge. På frågan om vad problemet har varit inom Building Nordics, svarar vd:n:
– Vi har haft olika utmaningar i olika länder. I Finland har vi haft svårigheter att bygga upp kompetens och struktur efter avknoppningen av Bonava. I Danmark har vi velat växa snabbare än vad vi har haft resurser till och dragit på oss några inte så lyckosamma byggprojekt. Norge har inte presterat under lång tid och det beror på en blandning mellan kompetensbrist och överoptimism med för höga risker i projektportföljen.
En turnaround-plan har också påbörjats för den norska delen inom affärsområdet Infrastructure.
– Infrastrukturmarknaden har vuxit snabbt i Norge, men vi har gått på flera till stora delar självförvållade smällar. Vi har lämnat för låga anbud och haft projekt med kostnadsöverdrag och tvister, säger Tomas Carlsson.
Riskbedömningen av projekten är något som Tomas Carlsson återkommer till under intervjun. För att minska förekomsten av framtida nedskrivningar, liknande den miljardsmäll som skedde under tredje kvartalet i fjol, har han beslutat om att förstärka NCC:s process för riskvärdering. Ponera att en kommersiell fastighet ska uppföras. Innan kontraktet skrivs på behöver byggbolaget inte bara beräkna kostnaderna för personalen och utrustningen som krävs för att sätta ihop huset. Byggbolaget behöver också prissätta de risker som är kopplade till de vanligen långdragna och invecklade byggprojekten och som kan innebära att kostnaderna far iväg. Det kan handla om risken för försenade myndighetstillstånd under processens gång eller oförutsedda ändringar i de geotekniska omständigheterna, exempelvis att berget läcker mer vatten än tidigare beräknat. Det kanske låter som detaljer, men en felaktig bedömning och för låg prissättning av riskerna kan i slutändan, såframt att problem uppstår, få avgörande betydelse för projektets lönsamhet.
– Det som har hänt är att bolaget ibland har drabbats av projektförälskelse. Vi vill vinna kontrakten och har då haft en tendens att blunda för risker och lägga oss för lågt i prissättningen. Det får stora konsekvenser även om det bara sker några gånger.
Nu har NCC implementerat en ny struktur för att bli mer systematiska i riskbedömningen, och även påbörjat utbildningsinsatser för ”styrning och uppföljningsprocesser för anbud och projekt”.
– Nu tar vi lägre risker och avstår oftare projekt där vi ser orimligheter i villkoren. Jag trodde att detta skulle slå hårdare mot orderingången, men vi ser god efterfrågan på samtliga marknader undantaget bostadsrättssegmentet i Sverige, säger han.
En ny finanschef, kommunikationsdirektör och chefsjurist har rekryterats. Dessutom har ledningsgruppen utökats. På frågan om hur stämningen är i bolaget efter de senaste årens besvärliga utveckling och det snabba åtgärdsprogram som nu har påbörjats, svarar Tomas Carlsson:
– Som vd och koncernchef får man en svårartat filtrerad bild till sig, men jag har två indikationer. En medarbetarundersökning som vi genomförde i höstas visar att det finns en stor acceptans för förändring i bolaget. Sedan har jag också mina känselspröt ute i organisationen, och min uppfattning är att det finns en insikt om att någonting måste göras. Sedan är det säkert inte alla som älskar exakt alla grejer som jag har gjort.
Ett par dagar före intervjun släppte NCC siffrorna för årets första kvartal. Där redovisade bolaget ett minusresultat efter skatt på 314 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en förlust på 296 miljoner under samma period förra året. Detta resultat var väntat, uppger vd:n.
– Vi har haft problem att förklara detta för marknaden, men under den här perioden på året står asfaltverksamhet still och det innebär en kostnad. Det är lika normalt som att glasskiosken på stranden inte har ett bra resultat i februari. Andra byggbolag periodiserar denna stillaståendekostnad under året, men vi tar den under första kvartalet.
I den senaste prognosen pekade Konjunkturinstitutet på att svensk ekonomi har inträtt i en avmattningsfas. Frågan är då hur en eventuell större konjunkturnedgång skulle påverka NCC?
– Jag är inte så bekymrad. Vi vet inte när nedgången kommer eller hur stor den blir. Den behöver inte bli lika krisartad som 2009. Dessutom är byggbolagen som bäst mot slutet av en konjunktur, eftersom vi då levererar projekt som vi har tagit oss an i uppgången. Och att fokusera på kärnverksamheten, som vi nu gör, är rätt oavsett konjunkturläge.
NCC har slopat sin tidigare målsättning om en genomsnittlig årlig försäljningstillväxt på 5 procent. Nu är siktet framför allt inställt på en rörelsemarginal på 4 procent.
– Givet situationen är tillväxt inte huvudfokus. Min prioritet är stabilitet och ökad lönsamhet. Men förändringar i stora bolag tar tid att genomföra, och vi måste klara av både sprintar och maraton. Vi rör oss i rätt riktning.
Född i NorrlandAx:son Johnson- dominerat
Namn: Tomas Carlsson.
Född: 1965 i Umeå.
Familj: Fru och två barn
Bor: Stockholm.
Utbildning: Civilingenjör från Chalmers tekniska högskola. MBA-utbildning vid Columbia University och London Business School.
Bakgrund: Hade olika ledande positioner på NCC mellan 1991 och 2012, var vd för teknikkonsulten Sweco mellan 2012 och 2017.
Innehav i NCC: 28 770 aktier.
Fritidsintressen: Skidåkning, fotografering, litteratur, matlagning.
Livsmotto: ”Hur svårt kan det vara?”
Omsättning: 11,4 miljarder kronor Q1/2019 (10,8 miljarder)
Rörelseresultat: Minus 352 miljoner kronor Q1/2019 (minus 364 miljoner)
Största ägare: Nordstjernan
Aktiekurs: 150 kronor (2019-05-08)
Antalet anställda: 16 500
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.