Huski Chocolate och Hammarby: Tårar över spilld mjölk

"Att göra en Huski" skulle kunna vara bevingade ord för att ingå dyra sponsoravtal man egentligen inte har råd med. Nu kan det mycket väl vara så att kranen stängts på grund av svaga finanser hos en av ägarna - fastighetsbolaget Kvalitena.
Huski Chocolate och Hammarby: Tårar över spilld mjölk - BB231001EW118-LOW
Kvalitena har finansierat Huski Chocolates unika sponsoravtal med Hammarby. Men nu kan det sinat i kranen.

Drömmer du dig ibland tillbaka till de där kalla vinterdagarna då du låg hemma i soffan och mös med en kopp Huski? Förmodligen inte.

Faktum är att chokladdrycksbolaget Huski Chocolate har varit allt annat än en kassako, och produkterna är svåra att skymta i vanliga matvarubutiker. Förra året hade bolaget en rörelseförlust på 85 Mkr. Året innan var det minus 68 Mkr. Det har gått trögt med försäljningen och de senaste två åren har omsättningen landat på knappa 3 Mkr/år.

En av de som faktiskt druckit Huski är Hammarby fotbolls VD, Richard von Yxkull.

”Det är en god chokladdryck. Både varm som kall”, säger han.

Att just han vet det beror på att Huski främst blivit kända via sina sportrelaterade sponsoravtal.

Hammarbys bröstplats

I början av februari 2021 gick Hammarby ut med att de ingått det ”största och mest omfattande” sponsoravtalet i svensk klubblagsfotboll.

Sponsorn var det lilla okända varumärket Huski Chocolate (ägt av Choki AB) vars logotyp sedan dess pryder bröstet på samtliga Hammarbyspelare. Avtalet löper även under under 2024 och kontraktssumman rapporteras uppgå till 34 Mkr. Vilket ändå var ganska billigt om man betänker att Choki också sponsrat McLaren med 100 Mkr och Millwall FC med 45 dito.

Hur ett litet bolag utan någon betydande intjäningsförmåga kunnat teckna dessa avtal kan kokas till ner till en av deras storägare, fastighetsbolaget Kvalitena.

I ett revisorsutlåtande från KPMG från 2022, som Fotbollsthlm tagit del av, framgår att det är Kvalitena som finansierat avtalen.

Kvalitena-kranen stängd?

Förra veckan misslyckades Kvalitena med att betala en amortering på 40 Mkr med tillhörande ränta till sina obligationsinnehavare. Enligt Afv:s bedömning måste bolaget avyttra stora mängder tillgångar för att klara av att betala obligationen, om totalt 800 Mkr, som förfaller i slutet av mars 2024. Om Kvalitena kommer lyckas med detta i tid återstår att se.

Det ser obeaktat mörkt ut för Huski Chocolates plötsliga kometkarriär som sponsor. Eller för att använda KPMG:s formulering när de skrev sitt utlåtande om Choki förra året: företaget ”hade varit på obestånd utan ytterligare tillskott från ägarna. Detta gäller oaktat att sponsorkostnader finansieras av Kvalitena”.

Richard von Yxkull vill inte kommentera avtalet med Huski, som alltså är den kontrakterade partnern även för nästa år genom det för Sverige unika avtalet.

Tror du att det kommer stå Huski på Bajenspelarnas bröst nästa säsong?

”Jag kan bara konstatera att vi har ett giltigt avtal som gäller.”

Afv har sökt Kvalitena och Choki för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.