Laddar

Tema IT: Datakonsulterna – Goda tider gömmer riskerna

För datakonsulterna råder gyllene tider. Bolagen slåss ompersonal, snarare än om kunder, för att kunna fortsätta växa.Men den goda marknaden döljer riskerna och skillnaderna mellanbolagen.

Tillväxten för de börsnoterade datakonsulterna fortsätter attimponera. Trots problemen med rekrytering och personalomsättninghar de flesta bolag klarat hög tillväxt med bibehållen lönsamhet.Ett antal faktorer är förklaringen till att datakonsulternaupplever en högkonjunktur utan dess like. På kort siktstimuleras tillväxten av problemen med år 2000 och EMU. De hardrivit upp efterfrågan på konsulttjänster både direkt ochindirekt. Dels tar många företag in konsulter för attkontrollera och åtgärda befintliga system för dessa problem.Dels passar många företag på att helt byta till moderna system,vilket bland annat är anledningen tillaffärssystemleverantörernas framgångar. Troligen kommer dessaproblem att fortsätta att driva tillväxten ett par år in pånästa sekel.Dessutom har IT blivit ett allt viktigare strategisktkonkurrensmedel för företagen. Bolagen satsar på IT för attrationalisera och öka produktiviteten i sina organisationer.Internet är en del av denna utveckling. Internet används alltmerför att effektivisera informationshanteringen både internt ochexternt. Nu börjar också handeln via internet att ta fart. Detinnebär att investeringar i interna system ochinternetanpassningar blir ett sätt att driva affärer ochgenerera intäkter för bolagen. Den snabba tekniska utvecklingenoch komplexiteten ökar behovet av konsulttjänster.

FORTSATT TILLVÄXTDessa faktorer bäddar för fortsatt tillväxt de närmaste åren.Branschen är övertygad om att problemen med år 2000 kommer attge efterarbete en bit in på nästa sekel. EMU-problemet liggerlite senare i tiden och kulminerar troligen något år in på nästasekel. Under tiden ligger många andra IT-uppdrag på is medan detidsbegränsade problemen prioriteras. Det finns alltså ettuppdämt behov av IT-tjänster att beta av när de tidsbegränsadeproblemen ebbar ut.

Branschen går således bra, men börsens datakonsulter går ännubättre. De datakonsultbolag som har sökt sig till börsen harvarit mycket framgångsrika när det gäller tillväxt. Enligtbranschbibeln Eito ökade den svenska marknaden för IT-tjänsterdrygt tolv procent i fjol. Marknaden förväntas växa med 14procent i år. Bolagen själva brukar ange marknadstillväxten tillmellan 10 och 15 procent. Oavsett vem man tror på växer allabörsens datakonsulter betydligt snabbare än marknaden. Ett avmotiven till bolagens börsnoteringar har just varit attunderlätta tillväxten. Den ökade uppmärksamhet som enbörsnotering ger ökar också möjligheterna att attraherakompetent personal. Inte minst gör börsnoteringen det möjligtatt locka till sig personal genom delägande och optionsprogram.Högt värderade egna aktier är också bra att ha vid förvärv.Flertalet av börsens datakonsulter har uttaladeförvärvsstrategier och många förvärv har också gjorts under detsenaste året. Det är en anledning till den snabba tillväxten.

ORGANISK TILLVÄXTMen en förvånansvärt stor andel av tillväxten är organisk.Datakonsulterna klagar ständigt på svårigheterna att hittapersonal och uppger personaltillgången som den trånga sektorn.Ändå är tillväxten fortsatt hög. Uppenbarligen är debörsnoterade datakonsulterna attraktiva arbetsgivare. Eventuellthar bolagen sänkt kvalitetskraven på personalen. Det verkar somatt det är det övriga näringslivet och den offentliga sektornsom har svårt att locka till sig IT-kompetens.

Detta faktum bäddar för att outsourcingtrenden fortsätter ochatt efterfrågan på konsulttjänster ökar. Konsultbolagen erbjudermer omväxlande arbetsuppgifter och exempelvis den offentligasektorn kan inte hänga med lönemässigt. För att inte hamna påefterkälken i IT-utvecklingen tvingas bolagen ta in extern hjälpfrån datakonsulterna.

De svenska konsultföretagen gynnas också av att tillhöra dendominerande gruppen i IT-Sverige. Den svenskaprogramvarubranschen är relativt liten, vilket gör konkurrensenom arbetskraften från dem ganska begränsad. I USA har de storakonsultföretagen betydligt svårare att konkurrera om personalenmed alla programvaruföretag som erbjuder sina anställda chansenatt bli rika på optioner i bolagen.

Rekryteringen har gått fortsatt bra. I genomsnitt har börsensdatakonsulter ökat antalet anställda med drygt 15 procenthittills i år. Det tyder på att bolagen har lagt grunden förfortsatt tillväxt. Det förutsätter dock att personalomsättningeninte ökat dramatiskt. Branschen har också klarat att bibehållalönsamheten. Kostnader för personalomsättning och ökade lönerhar mer än kompenserats av prishöjningar på konsulttjänster ochökad beläggningsgrad. Den genomsnittliga vinstmarginalen ökadetill 7,9 procent för första halvåret i år jämfört med 5,5procent i fjol.

De goda tiderna döljer dock många av riskerna i branschen och iföretagens verksamheter. I stort sett samtliga datakonsulter ärju mer eller mindre framgångsrika. Verksamhetens inriktning,kvaliteten på personalen och produkterna har ingen störreinverkan på lönsamheten. Tvärtom missgynnas ofta bolag med högrekvalitetskrav. Det gör det svårare att växa snabbt samtidigt sominvesteringar i utbildning och kunskap kostar pengar.Lönsamheten och tillväxten påverkar i sin tur värderingen avbolagen.

Det som skiljer de större konsulterna från många av de mindre ärsatsningen på paketerade tjänster. Bolagen utvecklar koncept ocharbetsmodeller som marknadsförs som produkter. Tanken är attdetta ska öka effektiviteten och minska personalberoendet. Genomde paketerade tjänsterna kan ny personal snabbare bli produktivaoch därmed minskar intäktsbortfallet och kostnaderna förutbildning. Detta är en del av det branschen kallarstrukturkapital, dvs det som finns kvar i bolaget när personalenär borta.

Produktutvecklingen är dock kostsam och ger inga större fördelari en högkonjunktur. Snarare är det så att produktutvecklingendrar ned lönsamheten för de stora, medan de mindre konsulternasom har hela sin personal ute hos kunderna kan hålla högrelönsamhet.

FÅ GEMENSAMMA MÖNSTERLönsamheten i bolagen tycks också ha ganska litet samband medinriktningen på verksamheten. Det är svårt att se något mönsterför vilka som är mest, respektive minst, lönsamma. Förmågan atthantera tillväxten och beläggningen är viktigare för lönsamhetenän inriktningen. Tillgången på kunder är det sistakonsultbolagen idag behöver bekymra sig om. Bolag som ärinriktade på heta områden är känsliga för personalavhopp och harsvårt att rekrytera. Därför har inriktningen ingen störrebetydelse på kort sikt. I en eventuell nedgång i marknaden fårinriktningen däremot betydelse.

Enskilda områden kommer att ha fortsatt tillväxt. Bolag med felinriktning och kompetens riskerar att tappa i tempo närverksamheten ska riktas om mot tillväxtområdena.

Konsultbolagen är heller ingalunda okänsliga för en eventuellkonjunkturnedgång. Även om IT blivit alltmer viktigt förföretagen så kommer efterfrågan från industrin och företagen attpåverkas av en eventuell lågkonjunktur. För många av konsulternastår ett fåtal bolag för en stor del av omsättningen. Exempelvisär många bolag väldigt beroende av Ericsson. Skulle dessa storakunder få för sig att dra ned på konsulternas tjänster får detsnabbt effekt på bolagen.

RISK FÖR OND CIRKELÄven i en fortsatt stark marknad är riskerna i de enskildaföretagen stora. Konkurrensen om personalen gör att erfarnakonsulter kan vraka och välja mellan anbuden. Det gör attpersonalen har mycket begränsat tålamod för problem i ett bolag.Ett bolag med problem riskerar därmed att tappa folk och snabbthamna i en ond cirkel. Avhopp kan naturligtvis drabba bolag närsom helst. Det är exempelvis alltid riskabelt att växa genomförvärv. Problem kan uppstå vid integrationen av den nyaorganisationen och personalavhopp är vanliga just i samband medförvärv.

Försöken att locka till sig personal genom delägande ochoptionsprogram fungerar så länge kursutvecklingen är positiv.Men om det vänder nedåt fungerar inte detta längre. Detta storapersonalberoende är bland annat en anledning till att exempelvisfondkommissionärerna har relativt låg värdering, trots höglönsamhet.

En annat orosmoln är att många av konsulterna är väldigtberoende av Ericsson. I många fall kan bolagen beskrivas somunderleverantörer till telejätten. Traditionellaunderleverantörer till telekomindustrin är betydligt lägrevärderade än datakonsulterna just på grund av risken att de kanklämmas åt av sina stora kunder.

Skillnaden mellan vinst och förlust för datakonsulterna är ocksåliten. Datakonsulterna är exempelvis väldigt känsliga för ennedgång i beläggningen. En relativt mild nedgång för branschenskulle därför räcka för att få konsulterna att visa röda siffror.Anledningen är att bolagen sitter med fasta kostnader i form avlöner till personalen. Nyc-keln till lönsamhet är att ha såmånga i personalen ute hos kunder som möjligt. Medvinstmarginaler på strax under 10 procent i genomsnitt räckerdet med en liten nedgång i beläggningen för att bolagen ska göraförlust. Om priserna på konsulttjänster dessutom skulle pressasned blir förlusterna desto större.

De bolag som utför uppdrag till fast pris istället för löpanderäkning har ytterligare ett riskmoment i sin verksamhet.Fastprisuppdrag ger möjlighet till högre lönsamhet om alltfungerar. Risken är dock stor för att något går snett. Projektkan ta längre tid eller kräva mer resurser än väntat, vilketlätt blir kostsamt.

BETYDANDE RISKPREMIEDatakonsulterna ska således handlas med en betydande riskpremie.Värderingen av branschen är ändå mycket hög. I genomsnitthandlas aktierna till 36 gånger årets vinst och 28 gånger nästaårs vinst. Värderingen har dock sjunkit en del sedankurstopparna i somras. Anledningen är att IT-konsulternasaktiekurser har tagit stryk under de senaste veckornasbörsturbulens. Datakonsulterna är tillväxtbolag och drabbasextra hårt av förändringar i avkastningskraven. Bolagen ärdärmed känsliga för höjda räntor och höjd riskpremie. Läggdärtill att datakonsulterna tillhör årets vinnare på börsen,vilket gör placerare med stora kursvinster extra nervösa. Påkort sikt är det mycket som talar för att datakonsulternasaktier återhämtar sig. Den goda marknaden och stabilaefterfrågan på konsulternas tjänster talar för bolagen. Denbegränsade exponeringen mot industrin och den starkahemmamarknaden gör aktierna attraktiva. Men man ska inte glömmariskerna. Affärsvärlden tror att marknaden underskattar riskernaför branschen och även de företagsspecifika riskerna. Agnarnakommer att skiljas från vetet framöver och i en nedgång förbranschen blir skillnaderna mellan bolagen tydligare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.