Troax resultat och orderingång sjönk

Maskinskyddsbolaget Troax redovisar lägre resultat och orderingång i tredje kvartalet 2020 jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Intäkterna var i nivå med fjolåret.
Troax resultat och orderingång sjönk - troax-affarsvarlden-700_binary_6863997.png
Nettoomsättningen backade 0,5% till 42,0 miljoner euro (42,2).

Ebitda-resultat blev 11,1 miljoner euro (11,4), med en ebitda-marginal på 26,4% (27,0).

Rörelseresultatet blev 9,3 miljoner euro (9,8), med en rörelsemarginal på 22,1% (23,2).

Resultatet före skatt var 9,1 miljoner euro (9,5).

Resultatet efter skatt blev 6,9 miljoner euro (7,3), en minskning med 5,5% mot föregående år. Resultat per aktie hamnade på 0,12 euro (0,12).

Orderingången sjönk till 38,1 miljoner euro (40,0), en minskning med 4,8% mot föregående år.

”Troax minskade orderingången med 5% under kvartalet, vilket får betecknas som en god utveckling jämfört med förutsättningarna på grund av den pågående pandemin. Kvartalet blev mindre turbulent än beräknat och kännetecknas av en stark orderingång främst från större kunder inom automatiserade lager, drivet av behovet av ökade e-handelslösningar. Å andra sidan var det en fortsatt svag efterfrågan från automotivesektorn samt en generell lägre efterfrågan från mindre och medelstora kunder”, kommenterar VD Thomas Widstrand i delårsrapporten.

”Vi tror att det finns ett visst mått av ketchupeffekt i orderingången för tredje kvartalet, även om detta inte ska överdrivas då flera stora order tagits emot under perioden som ej bedöms vara påverkade av eventuella covideffekter. Positivt var att marknadsaktiviteten varit acceptabel under hela kvartalet och någorlunda jämnt fördelat. Trots att helhetsintrycket ifrån tredje kvartalet är klart positivt så tror vi att vi kommer att tappa viss orderingång under fjärde kvartalet jämfört med föregående år, då marknaden fortfarande får betecknas som svagare än 2019.”

”Det som synes ha påverkats mest negativt även under tredje kvartalet är mindre order från små och medelstora kunder, där dessa kunder troligen haft fortsatt kortare orderböcker jämfört med större kunder. Troax befinner sig som bekant sent i konjunkturcykeln, men kommer inte fler nedgångar på grund av nya nedstängningar i marknaderna, så bedömer vi att marknaden har börjat stabilisera sig på en visserligen lägre nivå än tidigare, men med fortsatta goda tillväxtmöjligheter, speciellt inom fortsatt automatisering och e-handelslösningar.”

”Våra produktionsenheter har under kvartalet, med något undantag, haft en god beläggning, vilket också återspeglar sig i ett stabilt rörelseresultat för perioden. Speciellt glädjande är att utvecklingen varit positiv i Nordamerika, både ur effektivitetssynpunkt och resultat. Faktureringen under kvartalet var på samma nivå som förra året, vilket är bättre än förväntat. Regionalt har vi även haft en god utveckling i Norden och på Nya marknader, medan Kontinentaleuropa samt UK visar svagare siffror. Sammanfattningsvis bedömer vi att vi trots minskningen i orderingång (-5 procent efter 9 månader 2020) har fortsatt att ta marknadsandelar”, fortsätter Thomas Widstrand.

Troax, MEUR Q3-2020 Q3-2019 Förändring
Orderingång 38,1 40,0 -4,8%
Nettoomsättning 42,0 42,2 -0,5%
EBITDA 11,1 11,4 -2,6%
EBITDA-marginal 26,4% 27,0%
Rörelseresultat 9,3 9,8 -5,1%
Rörelsemarginal 22,1% 23,2%
Resultat före skatt 9,1 9,5 -4,2%
Nettoresultat 6,9 7,3 -5,5%
Resultat per aktie, EUR 0,12 0,12 0,0%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets