Svolders VD: Vi kommer agera om bolagen underpresterar

Svolder har 20 innehav just nu. Framåt siktar nye VD:n Tomas Risbecker på att "gå mer mot 15 än 25" bolag – och han är redo att avyttra bolag som inte levererar. "När de underpresterar under för lång tid får vi ta oss en funderare på hur vi ska agera", säger han till Affärsvärlden
Tomas Risbecker, VD på investmentbolaget Svolder.
Tomas Risbecker är VD på investmentbolaget Svolder sedan april 2023. Foto: Pressbild

På fredagsmorgonen släppte Svolder sin bokslutskommuniké för 2022/2023. Substansvärdet minskade med 9% och resultatet blev minus 525 miljoner kronor för helåret. Samtidigt föreslås en höjd utdelning till 1 krona per aktie.

Det var i april som Tomas Risbecker axlade rollen som VD för investmentbolaget Svolder. Hans företrädare Ulf Hedlundh hade suttit på VD-stolen sedan bolaget startade 1993, vilket Afv:s analysredaktion nyligen konstaterade är “stora skor att fylla” för den nytillträdde VD:n.

Tomas Risbecker har ett gediget cv med sig. Tidigare var han ansvarig för den svenska delen av AMF:s fondförvaltning och förvaltare av AMF Aktiefond Småbolag och AMF Aktiefond Sverige. Innan dess hade han också hunnit med att arbeta för Handelsbanken och Swedbank Robur.

Större förändringar i Svolders aktieportfölj senaste året

+ Ökat: Nolato, Arjo, GARO
– Minskat: Engcon, Doxa, AGES Industri

Vad har förvånat dig hittills i Svolder?

”Relationen som vi har med bolagen, hur nära kontakt vi har. Det märks att de som jobbar här har bra kompetens och erfarenhet. Med tanke på att vi fokuserar på bolag under 20 miljarder i börsvärde och i nuläget har 20 innehav, så har vi bra koll på de bolag vi äger. Sen finns det även bolagskandidater på utsidan som kan komma att bli aktuella som vi också har bra koll på. Men just den relationen med bolagen är på en sådan nivå som jag är jätteimponerad av”, säger Tomas Risbecker.

Hur kommer det märkas att du ersatt Ulf Hedlundh?

”Vi gjorde en bra överlämning där vi träffades vid ett antal tillfällen och gick igenom allt mellan himmel och jord. Ulf var ju här i 30 år och satte sin prägel, men det finns kvar erfarenhet från andra kollegor som varit här lika länge. Vi ska fortsätta att utvecklas och växa. Sett över lång tid är Svolder ett av de investmentbolag med den bästa substansvärdestillväxten.”

Hur kommer portföljen förändras under dig?

”Den kommer fortsätta förändras, men vi ska vara ännu mer noggranna med vår analys och de bolag vi går in i. Sen ska vi ha mellan 15 och 25 innehav, men ska vi göra något framöver kommer vi snarare gå mer mot 15 än 25. Men våra grundkriterier kommer vara fortsatt samma.”

Köpt och sålt

Under det senaste året har Svolder sålt aktier i Strömsundbaserade tiltrotatortillverkaren Engcon, fastighetsutvecklaren Doxa och industrikoncernen AGES industri. Samtidigt har portföljen fyllt på med aktier i polymertillverkaren Nolato, medicinteknikbolaget Arjo samt verkstadsbolaget Garo.

Du skriver i VD-ordet i senaste rapporten att ni måste avyttra bolag som underpresterar. Vilka tänker du på då?

”Det kan jag inte gå in på, men det kommer märkas över tid – de innehaven håller vi koll på. Vi jobbar ju med våra innehav och är en stöttande och ansvarstagande ägare. Vi tror att vi kan påverka bolagen men när de underpresterar under för lång tid får vi ta oss en funderare på hur vi ska agera.”

Tidigare i veckan lade Kingspan bud på Nordic Waterproofing. Hur ställer ni er till det?

”Vi ägde ju Nordic Waterproofing tidigare och sålde på 195 kronor per aktie i augusti 2022. Sen kom aktien ned och då passade vi på att bygga upp en position igen. Men hur vi agerar nu, den frågan passar jag på.”

Några av Svolders största innehav är i klädbolaget New Wave, teknikkoncernen Ependion, stängseltillverkaren Troax, Engcon och industrigruppen XANO Industri. När Affärsvärlden frågar Svolder-VD:n om hans syn på Torsten Janssons New Wave blir svaret:

”Väldigt positiv. Det har varit ett innehav under en längre tid och de senaste åtta kvartalen har bolaget överträffat förväntningarna. Senaste rapporten kom de in lite lägre än förväntningarna, men det beror främst på att sportfackhandeln har för höga lager de måste sälja ut. Men är det något bolag som är duktiga på att hantera utmanande situationer är det New Wave, det såg vi under pandemin. Vissa bolag har förmåga att ta marknadsandelar eller göra förvärv, och New Wave har bra möjligheter att återigen leverera.”

SVOLDERS PORTFÖLJ

I värdemässig storleksordning:

New Wave Group

Ependion

Troax Group

Engcon

XANO Industri

Elanders

FM MAttsson Group

GARO

MilDef Group

Prfoto Holding

Arjo

Nolato

Viva Wine Group

ITAB Shop Concept

Wästbygg Gruppen

Lime Technologies

Arla Plast

Nordic Waterproofing

Boule Diagnostics

Nivika Fastigheter

New Wave har en Ebit-marginal på 15%. Är det en uthållig marginal?

”Vi får se hur marginalen utvecklas framöver. De förvärvade outdoor-bolaget Tenson för en krona nu i somras. När New Wave får in ett sånt typ av bolag i sin organisation finns det goda möjligheter till att få synergieffekter och distribuera det över hela bolaget. Jag kan bara konstatera att bolagets Ebit-marginal är imponerande.”

Ett annat av era innehav är mjukvarubolaget MilDef som arbetar gentemot försvars- och säkerhetssektorn. Hur kommer bolaget påverkas om det skulle bli fred mellan Ukraina och Ryssland snart? 

”Om vi tar ett kliv bakåt och tittar på den underliggande trenden så är den säkerhetspolitiska pendeln inte något som vänder direkt. Det är lite som med räntan, det tar tid att svänga. Vi har ett oroligt geopolitiskt läge som pågått under en period där försvarsanslag nu ökar igen. Så jag skulle säga att vi är i en uppbyggnadsfas på det området och att pendeln inte kommer svänga snabbt. Vad gäller MilDef kan jag säga att dess rapport bekräftade att affärsmodellen fungerar och är skalbar, vilket är ett gott tecken.”

Svolders VD: Kan inte börnoteras förhoppningsbolag nu

Med tanke på de få börsnoteringar som varit i år, kan ni komma att titta även på onoterade bolag?

”Inte som det ser ut just nu och jag vill inte heller stänga den dörren. Men man ska ha stor respekt för att det är skillnad på att äga onoterade bolag. Svolder har en affärsmodell där det varit noterade innehav i portföljen och den modellen har fungerat bra historiskt. Att vi har noterade aktier och kan leverera substansvärde en gång i veckan är en transparens som jag uppskattar. Onoterat kan ta sig olika former.”

Ser du någon indikation på att IPO-marknaden börjar ta fart?

”Historiskt sett har de här IPO:erna bidragit bra till Svolders substansvärdestillväxt. Då har det handlat om att välja rätt bolag men att också inte välja vissa av de bolag som kommer in. Nu har vi haft en period när IPO-marknaden stannat av helt, så de bolag som väl börsnoteras måste vara av hög kvalitet. Det går inte att komma ut med något förhoppningsbolag nu.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.