Trump avfärdar recessionsrisk

USA är ännu inte redo för ett handelsavtal med Kina. Det sade president Donald Trump på söndagen, enligt Reuters, och bemötte farhågor om att handelskonflikten drar ned USA i en recession.
Trump avfärdar recessionsrisk - donald-trump-2-700_binary_6961692.jpg

”Vi gör väldigt bra ifrån oss, våra konsumenter är rika, jag har gett en fantastisk skattesänkning, och de har fullt med pengar”, sade han.

Han sade att även om han tror att Kina är redo att komma överens om ett avtal ”så är jag inte redo att sluta ett avtal ännu”.

Han antydde att Vita huset vill att Peking gör mer för att lösa konflikten i Hongkong först, där protesterna fortsatte i helgen.

Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow sade att telefonsamtal hade varit ”positiva” och handelsrepresentanter från de båda länderna ska tala inom tio dagar och om tjänstemännen gör framsteg så planerar de för att Kina besöker USA för att föra handelssamtalen framåt.

Trots hoten om en eskalering i handelskonflikten sade han att USA förblir i ”rätt bra skick”.

”Det finns ingen recession i sikt. Konsumenterna arbetar. Deras löner höjs. De spenderar och de sparar”, sade han.

Han pekade samtidigt finger åt Fed och sade att räntehöjningarna under 2017-2018 utgjorde en allvarlig penningpolitisk begränsning.

Handelsrådgivaren Peter Navarro avfärdade i helgen uppfattningen att marknadsvolatiliteten på senare tid, med inverterad avkastningskurva, var ett varningstecken, och sade att bra ekonomisk dynamik gör att investerare söker sig till USA.

”Vi har den starkaste ekonomin i världen och pengar kommer hit för vår aktiemarknad. Det kommer också hit för att jag ränta på vår obligationsmarknad”, sade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.