Uber och Lyft faller efter domstolsbeslut

Taxiappjättarna Uber och Lyft sjunker relativt kraftigt i förhandeln på måndagen. Detta sedan en domare sagt att undantag för taxiförare och leverantörer inom matleveranser under en föreslagen arbetslag i Kalifornien är att betrakta som icke-konstitutionell. Det skriver The Fly.
Uber
Enligt domaren utgör så kallade Proposition 22 ett intrång på lagstiftares befogenheter att kunna bestämma standarder på arbetsplatsen.

Uber och Lyft handlas ned 5,5 respektive 5,6%.

Uber och Lyft har länge kämpat med lagstiftare över klassificeringen av sina förare. Bolagen menar att dessa inte ska ses som vanliga anställda utan egna entreprenörer. Kritiker hävdar att detta är en ursäkt för bolagen att slippa dra på sig högre kostnader som annars hade tillfallit dem om förarna var klassificerade som anställda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.