Volvo Cars flopp i Silicon Valley – nu har de flesta anställda lämnat

För fyra år sedan storsatsade Volvo Cars i teknikmetropolen Silicon Valley med ett kontor för 200 personer. Under invigningen förklarade VD Håkan Samuelsson att det var avgörande att vara på plats. Men idag ekar det tomt i lokalerna kan Afv berätta och bolaget lägger locket på om strategiskiftet. 
Volvo Cars flopp i Silicon Valley – nu har de flesta anställda lämnat - volvo-sunnyvale
Avgörande att vara på plats, förklarade dåvarande VD Håkan Samuelsson. Nu ekar lokalerna tomma i teknikmetropolen. Foto: TT, Volvo Cars

När Volvo Cars dåvarande VD Håkan Samuelsson i november 2018 besökte det nyöppnade kontoret i Sunnyvale i Kalifornien var han upprymd.

”Det är viktigt att vara på plats Silicon Valley för att få rätt typ av talang ombord”, förklarade Samuelsson för de som samlats i lokalerna, och fortsatte:

”Volvo Cars jobbar också tillsammans med företag som Google, Uber och Nvidia och även med olika startups i området, så vi måste kunna agera snabbt.”

Bråkdel återstår

Volvo Cars hade tidigare ett mindre kontor i Mountain View, inte långt därifrån, som vid flytten togs över av Volvo Group. Samuelsson hade själv vart med att valt ut den nya byggnaden, en tidigare vitaminfabrik på 4 200 kvadratmeter, som skulle rymma uppåt 200 anställda.

I de nya lokalerna fanns till att börja med även Volvo Car Tech Fund, och fondens dåvarande chef Zaki Fasihuddin gjorde flera uppmärksammade investeringar, bland annat i lidarbolaget Luminar. Men i början av 2020 flyttades ansvaret för fonden hem till Göteborg.

Zaki Fasihuddin. Foto: Volvo Cars

Totalt arbetar idag endast runt 25 personer på Volvo Cars R&D Silicon Valley Tech Center. Flera personer, och några som enligt vad Affärsvärlden erfar flyttade hit på visum så sent som förra sommaren, har eller är på väg att lämna under våren.

För att få svar om den ändrade strategin har Affärsvärlden förgäves försökt få prata med flera personer på Volvo Cars, bland annat Alexander Petrofski, CEO för Volvo Cars Tech Fund, och Jon Seneger, senior product manager, på kontoret i Sunnyvale. Volvo Cars meddelar dock att ingen vill ställa upp på en intervju. I stället får Affärsvärlden skriftliga svar från Merhawit Habte, som ansvar för Global Public Relations på kontoret i Göteborg, som är fåordig om strategiskiftet.

I en kommentar skriver hon att verksamheten omorganiserades förra sommaren, och att personalen då flyttades till kontoret i Mahwah, New Jersey.

Blev anläggningen i Sunnyvale en för stor satsning?

”Volvo Cars närvaro i Sunnyvale har varit och är fortsatt av stor betydelse. Det grundläggande syftet och styrkan med Volvo Cars Technology, som är kvar i Sunnyvale, påverkas inte av förändringen”, skriver Merhawit Habte.

Av de samarbeten som Volvo Cars hade med Uber, Amazon, Google och Nvidia, uppger bolaget att endast de två sistnämnda återstår.

”Volvo Cars och Nvidia har ett strategiskt samarbete för att utveckla avancerade system och mjukvara för självkörande bilar”, skriver hon och fortsätter:

”I dagsläget har vi inget samarbete med Uber eller Amazon.”

Letar nya lokaler

På frågan om vad Volvo Cars har uppnått under åren i Silicon Valley, svarar Merhawit Habte att huvuduppdraget kvarstår med mindre personalstyrka.

”Vår fysiska närvaro är nu mindre men mer fokuserad och kommer även att fortsätta fokusera på kritisk utveckling och verifiering kring teknik för självkörande bilar.”

För de kvarvarande medarbetarna letar Volvo Cars nu nya lokaler i Silicon Valley.

”Vår ambition är att komma i mål med detta så snart som möjligt och ett datum kommer då att kommuniceras.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.