Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda en av de mest rapportintensiva dagarna denna rapportsäsong i svagt stigande riktning.
Uppgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

På brexit-fronten meddelades på onsdagskvällen att EU-länderna är beredda att ge Storbritannien en förlängning av EU-medlemskapet, vilket innebär att en hård brexit undviks.

OMXS30-indexet väntas öppna svagt uppåt 0,2 procent, enligt IG Markets förhandel. Blickarna riktas mot de cykliska verkstadsbolagsrapporterna samt Nordea.

Nordea följde i spåren av de resterande tre storbankerna och rapporterade om ett sämre kvartal än väntat, tyngt av flera engångsposter. Samtidigt presenterade banken nya finansiella mål, nya utsikter och ny utdelningspolicy som kommer att fånga marknadens uppmärksamhet.

Nordeas storsmäll – tar engångsposter på 14 miljarderNordea tar flera engångsposter med betydande negativ effekt på koncernens resultat för tredje kvartalet. 

Gruv- och smältverksbolaget Bolidens resultat före skatt kom in klart högre än väntat medan försäljningen var något lägre. Bolaget har beslutat att investera 300 miljoner kronor med avsikt att bygga ut elektrifierade transporter i Aitik samt implementera motsvarande teknik i Kevitsa under 2020-2021, framkommer det i rapporten.

Boliden klår vinstförväntningarnaGruv- och smältverksbolaget Bolidens resultat före skatt blev 1.801 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

Gruvbolaget Lundin Mining står sannolikt inför en kursuppgång när handel inleds på torsdagen, då det underliggande resultatet för det tredje kvartalet var lika bra eller bättre än väntat, hävdar RBC Capital Markets i en snabbkommentar efter nattens kvartalsrapport. Därtill justerar bolaget upp sina produktionsprognoser samtidigt som de beräknade kostnaderna sänks.

Kursuppgång spås för Lundin Mining efter rapportenGruvbolaget Lundin Mining står sannolikt inför en kursuppgång när handel inleds på torsdagen, då det underliggande resultatet för det tredje kvartalet var lika bra eller bättre än väntat. 

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca höjde prognosen för produktförsäljningen helår 2019 och upprepade sin prognos om att resultatet för kärnverksamheten per aktie för 2019 kommer att ligga inom intervallet 3:50-3:70 dollar. Intäkterna var något högre än väntat medan vinsten per aktie låg i linje med estimaten.

Försäljningslyft för Astra ZenecaLäkemedelsbolaget Astra Zeneca redovisar en vinst per aktie för kärnverksamheten (”core”) på 0:99 dollar i det tredje kvartalet 2019. 

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs resultat för det tredje kvartalet var något högre än väntat i Infront Datas snittprognos, medan försäljningen var lägre. Rörelseresultatet från divisionen Paper var i stort sett i nivå med förväntningarna, medan kartongdivisionen Boards resultat var lägre än väntat.

Billerud Korsnäs överraskar positivtFörpackningstillverkaren toppar prognoserna för kvartalet. 

IT-tjänsteföretaget Tieto står fast vid sin prognos om att rörelseresultatet, exklusive engångsposter, kommer att öka 2019 jämfört med 2018 års utfall på 168 miljoner euro.

Tieto över förväntanIt-konsulten Tieto redovisar ett justerat rörelseresultat på 50,1 miljoner euro, exklusive engångsposter för det tredje kvartalet 2019. 

Trots tuffa jämförelsetal för dagligvarubolaget Ica från den varma förra sommaren, som gav extra skjuts till försäljningen, var det tredje kvartalets resultatutveckling stabil. Undantaget är Apoteket Hjärtat som tyngdes av driftsstörningar vid uppstart av nytt lager, skriver vd Per Strömberg i rapporten. Omsättningen ökade med 3,4 procent och gruppens resultat var i linje med förväntningarna.

Ica klår förväntningarnaDagligvarubolaget Ica redovisar ett ebit-resultat på 1.595 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

Axfood, som bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige, redovisade ett rörelseresultat på 715 miljoner kronor, vilket var högre än snittestimatet.

Axfood bättre än förväntanAxfood, som bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige, redovisar ett rörelseresultat på 715 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

Nokia kommer att öka sina investeringar i 5G, vilket tillsammans med ökade risker som bolaget ser har bidragit till prognossänkningarna för 2019 och 2020, skriver bolagets vd Rajeev Suri i rapporten.

Nokia i linje med prognosernaTelekombolaget Nokia redovisar ett resultat per aktie, exklusive extraordinära kostnader (non-IFRS), på 0:05 euro för det tredje kvartalet 2019. 

Senare under handelsdagen väntas rapporter från bland annat:

Hexpol (13.00)

Bulten (13.30)

Elos Medtech (14.00)

Soltech (14.15)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets